Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan
4/5
Fysiskt
2/5
Tekniskt
2/5
Teoretiskt
3/5
Stressigt
Pierre Brandt
Officer

Jag heter Pierre Brandt och är officer i Försvarsmakten. Tidigare tjänstgjorde jag på Amfibieregementet på Berga och jobbar nu med HR-frågor. Som tvåbarnsfar har jag också stor erfarenhet av hur man kombinerar ett arbete i Försvarsmakten med privatliv och familj. Fråga mig gärna om hur det ser ut i Försvarsmakten när det gäller utvecklingsmöjligheter, föräldraledighet och karriär. 

Chatta med Pierre

10 juni // 2015 // 14:00
Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder

Chatta med Pierre

Pierre: Hej! Kommer precis från min dotters student och är nu beredd att svara på era frågor med huvudfokus på hur det är att kombinera familjeliv med ett yrke inom Försvarsmakten.

Moderator: Hej alla! Nu är Pierre redo att svara på era frågor. Han finns på plats fram till klockan 16.00 och ni skickar in era frågor genom att fylla i fältet ovan. Pierre kommer göra sitt bästa för att hinna med att svara på era frågor. Välkomna!

Walle: Hej, jag funderar till och från på att byta karriär till Försvarsmakten. Jag jobbar idag som it konsult och tjänar bra, är 30 år. Jag har dessutom 3 barn är det för sent att göra förändringen?
Moderator: Hej! Det finns ingen övre åldersgräns. Du är välkommen att ansöka!

Jan: Vad har du gjort i din karriär?
Pierre: Hej! Oj, jag har varit anställd sedan slutet av 80-talet så jag ger bara några axplock: Dyktjänst som dykledare, instruktör och ansvarig för dykutbildningen. Fartygschef, stridsbåtstjänst, olika stabsbefattningar på både bataljon och regementsstab.

Eva: Hade du redan familj och barn när du började inom Försvarsmakten?
Pierre: Nej, min dotter föddes i samband med min kaptensutbildning och sonen kom några år senare.

Fredrik: Hur kom det sig att dig att du sökte dig till Försvarsmakten?
Pierre: Hej, Jag gjorde min värnplikt som dykare och tyckte det var utvecklande och roligt. Hade väl inte tänkt att söka vidare till officersutbildning innan men ändrade mig under tiden eftersom det var en fantastisk gemenskap, omväxlande och roligt arbete.

Stefan: Hur gör jag för att ansöka?!
Moderator: Ansökan görs via vår webbplats, där kan du också läsa om hur ansökan går till!

Yazin: Jag har ansökt och ska göra era tester.. hur ska ja träna för att få bra resultat?
Moderator: Se till att komma väl utvilad och taggad inför de kommande prövningarna! Om du tänker på de fysiska testerna så har vi bra tips om träning på vår webbplats.

Rob: Hej! i händelse av nån form av kris, får familjen hjälp på något sett? Om man tar dig och din familj som exempel så är inte du närvarande troligtvis.
Pierre: Hej. Jag kommer att få hjälp av min arbetsgivare att ha kontakt med min familj på något sätt, men samtidigt är hela familjen överens om att det är viktigt att hjälpa alla i samhället vid kris om man har den här typen av uppgift.

Emma : Kan man jobba som officer och annat jobb samtidigt?
Moderator: Hej! Absolut går det! Du kan söka jobb direkt, eller utbildning mot att bli officer på deltid. Läs gärna mer på vår webbplats!

Kristina: Hur funkar det om man skulle var på övning och ens barn blir sjuka?
Pierre: Då "vabbar" (tar ut ledighet för vård av sjukt barn) jag precis som alla andra, transporten hem löser man beroende på var man är.

Lina: Fick just mitt första barn och är 33 år.. Är det kört för mig att åka på mission / utbilda mig till officer
Pierre: Hej. Absolut inte. Det som kan dock vara bra att ha pratat igenom med sin partner innan så ni är överens och har tänkt igenom situationen tillsammans.

Anton: Hur ser dina arbetsdagar ut? mestadels dagtid?
Pierre: Det kan variera, men för mig är det just nu mestadels vanlig kontorstid.

Marie S: Hej Pierre! Jag studerar inom kommunikation och är intresserad av att i framtiden arbeta inom försvarsmakten med just kommunikation. Tar ni emot praktikanter inom information/kommunikation och i så fall, hur söker man dessa platser?
Pierre: Hej. Det går utmärkt att skicka en förfrågan till det förband/arbetsställe som du är intresserad av. Sedan är det upp till det förbandet att besluta om det är möjligt just då.

Fabian S: Hur mycket tjänar man som officer på ett ungefär?
Moderator: Lönesättning inom Försvarsmakten är individuell. Befattning, kompetens och erfarenhet avgör vilken lön just du kommer att få.

Sara: Har man tid för barnen om man är officer?
Pierre: Ja det tycker jag och ibland har mina barn upplevt att jag är mer hemma än andras pappor eftersom vi har långa ledigheter efter att ha jobbat koncentrerat vid övning som exempel.

Fia: Hur många soldater tar ni in varje år?
Moderator: Det beror på förbandens behov, och självklart Försvarsmaktens budget hur många som påbörjar utbildning och det varierar därför från år till år. Vi har tyvärr ingen exakt siffra från förra året här just nu, men mejla din fråga till rekrytering@mil.se så kommer de att kunna svara exakt.

Erik: Hur fungerar det att kombinera familjeliv i Sverige med utlandsmission? Hur långa tidssträckor är man hemma på ett ungefär?
Pierre: Om man har barn och vill åka på mission förutsätter det att man är överens hemma hur barnen skall tas om hand och det är bra om det inte bara är ens partner som är involverad i det sociala stödet. Missionen pågår vanligtvis i 6 månader och under tiden har du två inplanerade hemresor på vardera ca 2 veckor.

anonym: Att officerare behandlar soldater som värnpliktiga kommer ofta på tal. Hur upplever du det?
Pierre: Min upplevelse är att officerare överlag är måna om att följa Försvarsmaktens värdegrund eftersom man förstår att soldaterna är medarbetare och eventuellt blivande officerskollegor.

Xlnt: Hur många officerare finns det inom försvaret?
Moderator: På heltid har vi 7 576 officerare och 1 575 specialistofficerare. 6 183 reservofficerare samt 165 reservspecialistofficerare. *Siffror från 2014-12-31.

Christian: Har du gjort någon utlandstjänst inom Försvarsmakten? i Vilket fall, tror du att det skulle gå väl att kombinera med ditt familjeliv med såpass lång tid utomlands? ( Med tanke på att försvarsmakten nu har krav på att man kan behöva göra utlandstjänst )
Pierre: Nej tyvärr inte, jag gjorde andra val i min karriär. Det jag hör från mina kollegor är att det fungerar utmärkt bara man har pratat igenom det ordentligt hemma.

Nora: Är utlandstjänst obligatorisk för en Specialistofficer? Vi har två barn, 1 och 3år gamla och min sambo är intresserad av att just söka specialistofficer-utbildningen. Jag blir orolig just över utlandstjänsten, förstått att det är ca 1,5 månad mellan hembesöken då?
Moderator: Internationell tjänstgöringsplikt ingår i avtalet som medarbetare inom Försvarsmakten. Det innebär att om du med din kompetens behövs på insats så förväntas du självklart att delta. Det är många av våra medarbetare som är iväg med familj hemma, men självklart gör vi allt vi kan för att lösa alla situationer efter bästa förmåga. Alla är inte iväg samtidigt och det mesta går att lösa på ett bra sätt.

Shane: Hur är livet på AMF? Jag ska till AMF och göra GMU där.
Pierre: Hej. Kul att du ska till Amfibieregementet. Nu var det mer än två år sedan jag tjänstgjorde där, men jag är övertygad om att stämningen och kårandan är densamma dvs på topp. Jag vet att du kommer få en spännande och samtidigt utmanande tid i en fantastisk miljö. Lycka till!

Johan: Hur är chanserna till anställning efter genomförd GMU respektive specialistofficersutbildning? Mättat eller jämn balans?
Moderator: All rekrytering via GMU sker för att det finns ett behov av just den typen utav soldat eller officerare. Söker du GMU med inriktning mot markstrid på heltid exempelvis så är självklart planen att du ska jobba med just det om du klarar av alla utbildningsmoment. Chansen är väldigt god med andra ord.

Challe: Det pratas ju mycket om ledarskap och att man som officer är bra på det. Vad är skillnaden mellan att vara en bra ledare i försvaret och någon annanstans i arbetslivet, tycker du?
Pierre: Bra fråga! Dels har vi lång erfarenhet inom Försvarsmakten av att utbilda i och öva på praktiskt ledarskap. Vi får som officerare också möjligheten att utveckla det egna praktiska ledarskapet där det hela tiden sker uppföljning och utvärdering för att kunna fortsätta sin egen personliga utveckling. Ledarskapet är ett så pass centralt och viktigt verktyg för vår arbetsuppgift eftersom vi måste klara av att lösa gemensamma uppgifter snabbt och flexibelt under ibland ganska svåra förhållanden.

Harald: Hej Pierre, hur gör man med boendet om man pluggar till officer? Får man hjälp med bostad?
Pierre: Ja, om du har en annan bostadsort får du hjälp med boende under studietiden.

Anonym: Hur mycket semester har man i Försvarsmakten? Måste man ta ut den vid bestämda tidpunkter eller kan man planera ledigt när man vill under året?
Pierre: Vi har mellan 5 och 7 veckor, mer dagar ju äldre du är. När och hur bestämmer du tillsammans med din chef med hänsyn till den planerade verksamheten.

Studenten: Hur blir man reservofficer? Vad krävs? Gjorde lumpen 15 mån som PB (plutonsbefäl) i flottan 2007...
Moderator: I och med att du genomfört värnplikt (om den var av full längd och du blev godkänd) så är du behörig att ansöka i direktsöket till officer både som officer via officersprogrammet och specialist, antingen på heltid eller deltid (reserv). Ansökan till officersprogrammet för soldater, sjömän, gruppbefäl och för dig som genomfört värnplikt sker årligen mellan den 1 december och 15 januari. Ansökan till Officersprogrammet gör du på Försvarshögskolans webbplats.

Aaaa : Jag har hört att det är högre skilsmässostatistik i militäryrket jämfört med andra yrken. Stämmer det?
Pierre: Jag har tyvärr inte tillgång till den statistiken, men min uppfattning är att vi nog har samma frekvens som de flesta andra yrken som inte bara har fasta kontorstider.

Johan: Tror du att det är bra att redan som ung gå med i någon slags ungdomslumpen
Pierre: Absolut om du har ett intresse och vill prova på. Bland annat går det att söka till någon av de Military weekends som är planerade under året. Gå in på följande länk och läs mer om det låter intressant: www.forsvarsutbildarna.se

Victor: Jag är 15 Och vill gå i armén väldigt gärna! Men om man vill "specialisera" sig i något t.ex. prick skyt. Om det finns kvar. Får man fler år i armén eller gör man det samtidigt man gör lumpen? :)
Moderator: Just prickskytt är inte en befattning du kan söka till från början, men absolut finns möjligheten att kompetensutvecklas när du väl är anställd på något av våra förband, t ex. mot att bli prickskytt. Prickskyttar och skarpskyttar tas ut efter intresse och fallenhet.

Marcus: Hej Pierre! Jag har under en längre tid funderat på att utbilda mig till officer eller eventuellt specialistofficer. Idag arbetar jag som militärhistorisk guide och är 20 år gammal. Min fråga till dig är, vilka är de största problemen gällande familjebilen som anställd inom försvarsmakten enligt dig? Mvh
Pierre: Hej. Antar att du menar "familjebilden" och skulle då svara att det ibland kan bli lite längre arbetsperioder vid exempelvis övningar och att jag ibland känt att jag saknar att inte kunna vara hemma på vardagskvällarna med barnen, men det uppvägs sedan av att kunna vara hemma under en längre period istället.

Blubb: När man har små barn vill man kanske gå ner i arbetstid och jobba till exempel 75% och vara föräldraledig 25%. Fungerar det att göra så även om jag är soldat eller officer?
Pierre: Rättigheten att vara föräldraledig gäller både för soldater och officerare. Regler om att kunna gå ner i arbetstid 25% är lika här som hos andra arbetsgivare.

Nina : Om man är intresserad av att börja som tidvis tjänstgörande, kommer man i övningar hamna i blandade plutoner med soldater som är anställda på heltid eller utgör tidvis tjänstgörande en egna plutoner?
Moderator: Hur det ser ut med övningar för våra deltidsanställda (GSS/T) soldater kan se lite olika ut. Övningarna omfattar normalt mellan två och fyra veckor och genomförs normalt var tredje eller fjärde år, men det kan se olika ut. På vissa förband t ex. I19 i Boden så genomförs två övningar per år. Däremellan kan det förekomma andra typer av kortare tjänstgöring. Dessa övningar kan vara antingen enbart för deltidsanställda eller så övar man också tillsammans med andra heltidsanställda soldater.

Alias: Är intresserad av jobba som officer. På er hemsida går det att läsa väldigt mycket, allt är positivt... Men självklart måste ju finnas mindre bra sidor med yrket, vilka är det?
Pierre: Då Försvarsmakten är en stor myndighet som hela tiden är i en ständig förändring och utveckling så måste man vara beredd på att snabbt få förändrade förutsättningar både avseende uppgifter och ibland till och med placering.

Abc: Hej. Har sökt till GMU med inriktning deltidssoldat. Är det svårt att gå från deltidssoldat till heltidssoldat? Har hört att FM har en väldigt hör omsättning på personal så det känns som det inte är något omöjligt att byta
Moderator: Vi rekommenderar alltid att du söker direkt mot det du vill jobba med, och i den omfattning som passar dig. Vill du jobba på deltid så söker du mot det, eller mot heltid om känner att det passar dig bättre. Men precis som du säger så kan det absolut finnas möjlighet att byta. Du kan alltid söka nya jobb, det är upp till rekryterande chef att avgöra vem eller vilka som ska anställas.

Sanna: Har själv familj. Min man tycker inte att jag ska satsa på att bli officer. Har du några argument jag kan använda för att övertala honom? :)
Pierre: Hej. Har svårt att komma med direkta argument när jag inte vet varför han inte vill att du ska bli officer. Men mitt råd är att du inte ska släcka dina drömmar, utan istället fortsätta ha en dialog och förklara för honom hur viktigt det här är för dig och varför.

Johanna: Hej Pierre, hur långa perioder jobbar man oftast inom försvarsmakten? tänkte på just det området jag vill in på går det ej att jobba nära hemma. Jag har 1 barn och sambo men vill gärna kunna kombinera det med ett arbete inom försvarsmakten, helst på heltid.
Pierre: Hej. Svårt att svara på då varje förband och enhet gör sin egen planering. Men min erfarenhet är att det nästan alltid går att hitta en bra lösning för både arbetsgivare och arbetstagare om man bara är tydlig med sina önskemål om arbetstidsplanering i god tid.

Alexander: Hej! Vilken gymnasieutbildning rekommenderas om man ämnar att i framtiden bli officer?
Pierre: Man behöver en godkänd gymnasieutbildning som ger högskolebehörighet.

Moderator: Nu är det tio minuter kvar innan chatten stänger för idag och vi vill tacka er som varit med och ställt frågor! Nästa chatt är på fredag kl. 11.00-13.00 då kan ni chatta med Malin som jobbat heltid som stridsbåtsförare och sedan årsskiftet har gått över till en deltidstjänst i samma befattning.

Johan: Kan jag bo hemma jag bor i samma stad som regementet där jag gör GMU?
Pierre: Javisst, när tjänsten slutar för dagen kan du åka hem och vara tillbaks när tjänsten börjar igen på morgonen. Det är som alla andra jobb. Men under pågående övning måste du vara kvar tills övningen är slut.

Johan: Hej, i tjänst hemma i Sverige, hur är villkoren med ledighet? Är det en månad man är i tjänst och sen ledig en viss tid?
Pierre: Du har normalt 40 timmars arbetsvecka som andra jobb. Vid övning arbetar man mer men har då mer ledigt efteråt.

Pierre: Vill avsluta med att tacka för alla frågor och ert intresse och engagemang. Lycka till!

Moderator: Tack för alla era frågor! Välkomna åter på fredag kl. 11.00 och chatta med Malin som jobbat heltid som stridsbåtsförare och sedan årsskiftet har gått över till en deltidstjänst i samma befattning.

Fick du inte svar på dina frågor?

Chatten med Försvarsmaktens medarbetare är avslutad. Har du fortfarande frågor så kan du ställa dem till oss på rekryteringslinjen.

Live just nu!
Specialistofficer

Casandra Fogelberg

Länk till chatsida med Specialistofficer Casandra Fogelberg
Live just nu!
Gruppchef

Leah Jorsell

Länk till chatsida med Gruppchef Leah Jorsell
Live just nu!
Officer

Pierre Brandt

Länk till chatsida med Officer Pierre Brandt
Live just nu!
Soldat

Malin Tilfors

Länk till chatsida med Soldat Malin Tilfors
Live just nu!
Officer

Mohammed Al-Hakim

Länk till chatsida med Officer Mohammed Al-Hakim

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

../../MasterPages/dpoint="feedbackform">
Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.
Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.