Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Du är här

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Josefine

Skyttesoldat Hemvärnet

  • Aktuell sida:  
  • Startsidan
  • Josefine Johansson
3/5
Fysiskt
2/5
Tekniskt
2/5
Teoretiskt
3/5
Stressigt
Josefine
Skyttesoldat Hemvärnet

Jag heter Josefine Johansson och kommer från Arvika i Värmland. En stark gemenskap, härliga kamrater och att bidra till att hjälpa andra tycker jag är det bästa med Hemvärnet. Jag har även rollen som yrkesinformatör och webbredaktör inom Försvarsmakten. Jag svarar gärna på era frågor om hur det är att vara i Hemvärnet.


Chatta med Josefine

19 maj // 2016 // 16:00
Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder

Chatta med Josefine

Moderator: Hej, nu är Josefine beredd att svara på Era frågor och du är varmt välkommen att ställa dina frågor till henne.

16:00, 19 May 2016

Josefine Johansson: Hej allihopa, Josefine här! Nu är jag redo och ser fram emot att svara på alla era frågor. Så fråga på!

16:00, 19 May 2016

Gabriela : Hej! Jag är så sugen att söka till gmu, men är rädd att inte bli antagen. Hur mycket tränade du innan antagningen? Fysiskt alltså? Hur länge förberedd du dig? Något du rekommenderar?

Josefine Johansson: Hej! Jag tränade inte specifikt för själva testerna, men jag har varit fysiskt aktiv i princip hela mitt liv så jag hade en bra grund. Men om jag skulle rekommendera något så tycker jag att du ska köra marklyft och cykla. Sedan inför själva utbildningen är det på med kängorna och ut och marchera som gäller! Allt du gör innan kommer du få nytta av.

16:03, 19 May 2016

Bah Khunke: Hej! Hur är egentligen krubbet i hemvärnet?! Blir man mätt :) och belåten?

Josefine Johansson: Hej! Finns absolut inget att klaga på vad gäller maten, så länge vi får någon så att säga. Nejdå skämt och sido. Ibland få man lagad mat utkörd till skogen och ibland blir det grönpåse. Båda alternativen är alldeles utmärkta.

16:05, 19 May 2016

ibrahem: Hej ! Jag heter Ibrahim jag har kommit till Sverige för 16 månader sedan. Jag har uppehållstillstånd här i Sverige. Då undrar jag om man kan ansöka om den här utbildning utan att man är svensk medborgare

Moderator: Hej Ibrahim! Grundkraven för att ansöka till grundutbildningen är man har fyllt 18 år och är svensk medborgare. Återkom gärna när du har fått ditt medborgarskap!

16:06, 19 May 2016

Nils poppe: Halloj! Vad innebär det att vara webbredaktör inom Försvarsmakten?

Josefine Johansson: Hejsan! Det innebär att jag kan göra reportage om olika event, övningar och så vidare som jag sedan lägger upp på hemvärnet.se. Man är med och tar bilder och kanske intervjuar någon.

16:07, 19 May 2016

Robert Stalledräng : Tjeena! Hur många husdjur får man ha med sig när man söker till hemvärnet? Har nämligen fått höra att det finns en gräns beroende på vilka djur man har. Tacksam för svar!

Josefine Johansson: Hejsan! Problemet är att det är svårt att finna stridsvästar som passar de mindre husdjuren, och utan korrekt utrustning finns risken att man blir skadad. Till och med jag har haft problem med tillpassning av utrustning. Så om det inte handlar om en tjänstehund så får djuren tyvärr stanna hemma.

16:09, 19 May 2016

Marcus: Hej! Hur ofta övar ni inom hemvärnet?

Josefine Johansson: Hej Marcus! Vi har två större övningar per år som är 4 dygn vardera. Det är dessa man måste genomföra för att fullfölja sitt kontrakt. Men sedan har man massa möjligheter att utbilda sig och öva, det handlar om hur mycket tid man är villig att lägga ner på det.

16:11, 19 May 2016

Gonamo: Hej! Jag har funderat på att söka till gmu, men vet inte om jag kommer bli antagen. Jag har tidigare gjort värnplikt i Finland, undrar om detta kommer stoppa mig från att bli antagen. Har delat medborgarskap i Sverige och Finland.

Moderator: Hej! Det finns inget hinder för dig att ansöka till oss, på grund av att du har gjort en värnplikt i Finland och inte heller med medborgarskapet så länge det ena är svenskt.

16:13, 19 May 2016

Isabella: Hej! Vilka utbildningsdatum finns för att utbilda sig till skyttesoldat i hemvärnet. Vet att det börjar nu i höst, men finns det chans att påbörja sin utbildning i vår?

Moderator: Hej Gabriella, den utbildningsstart vi har i år är 1/8 med inriktning skyttesoldat-hemvärnet. det kommer att dyka upp fler utbildningsstarter inför nästa år, kring hösten.

16:13, 19 May 2016

472: Hur ser du på mixen av olika åldrar/kön i Hv?

Josefine Johansson: Hej! Tycker det är en bra mix! Det kommer in fler och fler yngre till hemvärnet vilket är roligt, men samtidigt har vi kvar de som har varit med ett bra tag som kan bidra med erfarenhet och viktiga kunskaper. Vad gäller kön så är det ju fortfarande mindre tjejer än killar så det vore självklart roligare med fler tjejer!

16:14, 19 May 2016

Fredrik: Kan man tillgodoräkna sig värnpliktsutbildning genomförd 1995, eller krävs det ny GMU för att bli antagen?

Moderator: Hej! Om du har genomfört en värnplikt så kan du göra en intresseanmälan via www.hemvarnet.se och sen kommer din lokala hemvärnsgrupp kontakta dig. Du behöver inte göra om grundutbildningen för detta.

16:15, 19 May 2016

Matts: Hej! Vad var det roligaste som hände dig under din GMU?

Josefine Johansson: Hej Matts! Det roligaste som tycker jag var gemenskapen man fick tack vare att man tar sig igenom tuffa saker tillsammans. Det som man tyckte var jobbigast unger GMU är det jag ser tillbaka på med glädje idag. Men visst, just i stunden var man rätt nöjd bara man fick kladdkaka efter en fältvecka.

16:16, 19 May 2016

E: Hej! Hur är det med "jämställdigheten" inom hemvärnet, hur ser männen på kvinnorna?

Josefine Johansson: Hej! Det finns väl problem inom hemvärnet precis som inom vilken arbetsplats som helst. Men försvarmakten ser väldigt allvarligt på detta ämne, Så känner man att något inte är rätt så är det viktigt att säga till! Men jag har absolut inte känt av något som är negativt.

16:18, 19 May 2016

Gabriella : Hej! Vad är det roligaste med att vara skyttesoldat i hemvärnet? Känner du att du kan kombinera det med en mer civil karriär utanför försvarsmakten om du vill det?

Josefine Johansson: Hej Gabriella! Det är det som är så bra med hemvärnet, eftersom man har 8 dygn (alternativt 4 dygn om man är med i ett bevakningskompani) så har man den perfekta möjligheten att kombinera en militär och civil karriär. Jag har planerat att läsa vidare och jag ser inga problem med att kombinera detta med hemvärnet. Det roligaste med att vara skyttesoldat är alla roliga övningar plus gemenskapen man får i gruppen och plutonen.

16:21, 19 May 2016

Stefan: Tjenare! Vad var det bästa och det sämsta med gmu? Motivera gärna svaren.

Josefine Johansson: Tja Stefan! Det bästa var gemenskapen och de alla roliga övningar man fick göra. Och att man inser att man klarar mycket mer än vad man tror. Det sämsta var när jag trampade ner mig i en bäck under aldrig ge upp. (Det var med andra ord inte så mycket negativt)

16:24, 19 May 2016

André: Hallå! Hade du rekommenderat att gå både GU-F och GMU ifall man vill bli plutonssignalist?

Moderator: Hej André! Du behöver inte genomföra en GU-F för att kunna bli plutonsignalist, utan du kan söka en grundutbildning som leder mot sambandstjänst. Syftet med GU-F är att bli specialist i hemvärnet.

16:24, 19 May 2016

Mattias: Hej! Hur fungerar det med boende när man är anställd i HV?

Josefine Johansson: Hej Mattias! Eftersom man bara har ett visst antal dygn per år så bor man hemma. Man är ju inte anställd i hemvärnet som ett vanligt jobb. Sedan när man är ute på övning så kan man antingen bo i kasern och sova i sängar, eller så blir det ut i tält. Det är de vanligaste alternativen.

16:25, 19 May 2016

Mattias: Hej när man är ute i fält och behöver göra nummer 2. Hur går det till då?

Josefine Johansson: Hej! Jo antingen tar du din fina lilla fältspade och går ut och gräver ett hål, (antar att du vet hur man gör efter det), eller om man har lite längre tid på sig så kan man bygga en latrin i skogen vid förläggningsplatsen. Då har man speciella tunnor med toalettring och allt, väldigt lyxigt!

16:28, 19 May 2016

Hugge: Hur är ledarna inom GMU?

Josefine Johansson: Hej! Kan bara svara för mina befäl som jag hade under GMU, och de var verkligen superbra. En gnutta humor blandat med stor respekt, så det ska va!

16:28, 19 May 2016

Ali Fenikh: När man påbörjar GMU, får man sin basker direkt med uniformen?

Josefine Johansson: Hej Henning! Hemvärnsbaskern fick vi efter muck när vi officiellt var inne i hemvärnet. Så skulle tro att det är så inom alla inriktningar.

16:29, 19 May 2016

Jennta: Finns det vegetariska alternativ? Plus en till fråga, vad gör man om man är nötallergiker, klarar man sig???

Moderator: Ja, det finns vegetariska alternativ! Nötallergiker kommer dessvärre inte kunna gå vidare med en ansökan då födoämnesallergier leder till avslag.

16:30, 19 May 2016

Klas: Hej hört mycket om de där grönpåsarna, och jag undrar vad det innehåller egentligen?

Josefine Johansson: Hej! Det är lite olika. Finns 24-timmarspåsar som innehåller frukost, lunch och middag. De innehåller även små mellanmål som till exempel nötter, nötkräm, proteinbars, kakor, jordnötssmör med mera. Även pulverkaffe, oboypulver eller "saft"-pulver. Så de är verkligen superbra!

16:32, 19 May 2016

Jonas: Hej vart vänder man sig om man gjort intresseanmälan hos er men inte fått någon respons eller som hört av ssig?

Moderator: Hej! Släng iväg ett mejl till rekrytering@mil.se med ditt namn, personnummer och ärendenummer så skickar vi en påminnelse till din lokala hemvärnsgrupp.

16:34, 19 May 2016

Jesper: Hej! Vad var det som fick dig att söka till Försvarsmakten?

Josefine Johansson: Tjenare Jesper! Jag har alltid varit intresserad av försvaret och alltid vetat att jag ville göra "lumpen". Så när jag hade jobbat efter ett tag och kände att det var dags, så sökte jag det som fanns. Och då blev det GMU. Försvarsmakten är en väldigt attraktiv arbetsgivare och när man väl kommer in finns det många vägar att gå.

16:34, 19 May 2016

Henning: Hej. Är det mycket studier under GU?

Josefine Johansson: Hej! Det beror på vad man är van vid. Jag gick natur på gymnasiet och jämför man me det så tyckte inte jag att det var så farligt. Det är ju skyddsvaktsteorin som är en tung bit, men bara man läser på ordentligt så fixar man det galant!

16:36, 19 May 2016

Alice: Får man någon inkomst under utbildningen gmu? Hur se maten hur? Får man kläder oså?

Josefine Johansson: Hej Alice! Ja du får 4500 kronor per månad som blir som fickpengar. Du får allt annat betalt under utbildningen såsom mat, hemresor och så vidare. Alla kläder och all utrustning du behöver under GU får du. Sedan får man även en utbildningspremie efter avslutad utbildning som är 4500:- gånger antal månader du har genomfört.

16:38, 19 May 2016

Nappe: Hejsan! Hur stressigt var det under GMU under projekt aldrig ger upp?

Josefine Johansson: Hej på dig Nappe! Det var såklart ganska stressigt eftersom projektet avser att testa ens gränser. Det är ju en sammanhängande övning under 8 dygn som aldrig avbryts (om man inte vill det såklart).

16:40, 19 May 2016

Jullan som gillar bullar: Hej! Är du kompis med Isabella och Elsa som är på bilderna nedan eller är de för sig själva??? tack för ordet :)

Josefine Johansson: Hej! Det är jag tyvärr inte, vi kommer från olika platser i Sverige så har inte fått chansen att träffa dom. Men man vet aldrig!

16:41, 19 May 2016

MattiaS: Hej! Får man betalt 4500kr endast ubderGMU eller gäller det för hela GU på 4-9 månader?

Moderator: Hej Mattias! här hittar du samtliga villkor gällande GU : http://jobb.forsvarsmakten.se/sv/vagen-in/grundutbildning/villkor/

16:42, 19 May 2016

Peter: Hej! Har du någon personlig utrustning att rekommendera? Både under GU och under tiden i Hemvärnet. Jag tänker klocka eller multitång eller liknande.

Josefine Johansson: Hej Peter! Ja det finns massa saker och kommer säkert inte komma på allt nu. Men ja som du säger, vattentät klocka med inbyggt ljus (den billigaste varianten du hittar, stor risk att den går sönder), multiverktyg är jättebra! En liten skiftnyckel är bra att ha så man snabbt kan skruva av flamdämparen på vapnet, blir lätt kö om det är så att alla delar (och man gör ofta detta under tidspress). Sen brukar jag alltid ha något extra att äta på i uniformen, till exempel en (eller några..) proteinbars. Man vet aldrig när man behöver extra energi! Plastpåsar att ha runt saker man har i fickorna är också mycket användbart!

16:45, 19 May 2016

Toppen: Hej :) Jag är väldigt intresserad av GMU, men jag är rädd att jag inte bli antagen på grund av begåvningstestet. ? Undrar om man kan förbereda sig på nåt sätt ? Mvh

Moderator: Hej! Vi har dessvärre inga tips på hur du kan öva upp din förmåga gällande i-provet, likt vi har med den fysiska träningen.

16:45, 19 May 2016

Martin: Hejsan! Har godkänt i Matematik A + B, Svenska B och Engelska A. Kan jag ändå bli nekad till GMU om jag inte har nog med poäng? Har ett samlat betygsdokument från gymnasiet

Moderator: Hej Martin, dina betyg är tillräckliga för att söka en GU mot en hel eller deltidstjänst. här kan du se behörighetskraven : http://jobb.forsvarsmakten.se/sv/vagen-in/grundutbildning/behorighetskrav/

16:46, 19 May 2016

Hr Rolf: Förstår att hemvärnet gör mycket annat än det militära, hjälper till vid bränder och översvämningar och sånt. Är det frivilligt eller blir man beordrad? Hur funkar det?

Josefine Johansson: Hej! Ja precis, vi fungerar som ett stöd till samhället. Vi hjälper till vid till exempel skogsbränder och översvämningar som du sa. Sedan hjälper vi även till vid eftersök av försvunna personer. gruppcheferna kollar då upp vilka som har möjlighet att hjälpa till och rapporterar upp till högre chef. Man får alltså frågan om man vill/kan bidra. Så fungerar det iallafall där jag kommer ifrån. Sedan kan man ju bli kallad på skarpt larm, då ska alla infinna sig på plats.

16:49, 19 May 2016

Joakim: Hej Josefine! Hur var din psykolog när du mönstra!?

Josefine Johansson: Hej Joakim! Min psykolog var väldigt trevlig men även rakt på sak. Jag vet att detta varierar mycket och vissa upplever det på helt andra sätt, det är bara att försöka vara sig själv.

16:51, 19 May 2016

Nyfiken: Hej måste man vara i bra form när man gör gmu eller är det något man kan utveckla under utbildningens gång?

Josefine Johansson: Hallå där nyfiken i en strut! Man får väldigt bra träning under GU, så har man en någorlunda bra grund så klarar man sig. Skulle däremot rekommendera att träna som mycket som möjligt innan, det kommer du vara glad för när du väl är igång. Så jag rekommenderar att man tar på sig ett par kängor, packar ryggsäcken (kom ihåg skavsårsplåster) och ger sig ut på långtur!

16:54, 19 May 2016

AC: Hej har detta intresse funnits Hela tiden hos dig eller hur kom du i kontakt med det militära?

Josefine Johansson: Hallå där AC! Ja det har funnits där ända sen jag var liten, vet inte riktigt vart det kommer ifrån. Men har alltid haft en vilja att testa mina gränser och göra sånt som kanske inte hör till det normala.

16:56, 19 May 2016

Kalle: Det står att GMU är 4-7 månader. Är man "klar" efter 4 månader, och vad gör man de tre månaderna efter annars?

Moderator: Det beror på vilken inriktning man kommer in på och kortfattat kan man säga att soldaterna går 4 månader och gruppcheferna går 7 månader. Sen varierar utbildningslängden för soldaterna beroende på den specifika inriktningen.

16:56, 19 May 2016

Oscar k: Hejsan Josefine! exakt vad är det viktigaste man bör vet och inte göra fel på mönstringen ?

Josefine Johansson: Hejsan Oscar! Det viktigaste tycker jag är att man inte ska försöka mörka något eller ljuga. Det kommer alltid fram i slutändan och det kan förstöra eventuella framtida möjligheter. Så förbered dig innan och gör ditt bästa helt enkelt!

16:59, 19 May 2016

Pelle: Hört att det är dåligt betalt i Försvarsmakten. Hur är den genomsnittliga lönen?

Moderator: Hej Pelle. Försvarsmakten tillämpar alltid individuell lönesättning. ingångslönen för en nybliven soldat ligger 18.000. är man hemvärnsavtalad så gäller SGI beräknad på din vanliga lön som du har i din civila karriär. därav är det svårt att ge en snittlön.

17:00, 19 May 2016

Sara: Är det många killar som stöter på en i hemvärnet? I sådana fall är det jobbigt?!

Josefine Johansson: Hej! Detta är precis som på vilken arbetsplats som helst. Bara för att det är färre tjejer så betyder detta absolut inte att det blir någon form av speeddejting hela tiden. Man har självklart respekt för varandra som man ska ha i vilket sammanhang som helst, sen finns det ju självklart de som har träffats genom hemvärnet, och det är ju jätteroligt!

17:02, 19 May 2016

Jonathan: Går det göra GMU under gymnasiet om man är över 18?

Moderator: Hej Jonathan. då utbildningstiden skiljer sig åt beroende på inriktning (4-11 månader) så är det mycket svårt att kombinera utbildningen med civila studier. det är då fördelaktigt att du slutför gymnasiet innan du ansöker till GU

17:02, 19 May 2016

Gustav: Vilken ålder sökte du och vilken ålder skulle du rekommendera att man är då man söker till GMU?

Josefine Johansson: Hej Gustav! Jag var 20 år (fyllde 21 under GMU). Sålänge man är över 18 och är intresserad så tycker jag absolut att man ska söka. Det är det bästa beslutet jag har tagit!

17:03, 19 May 2016

Daniel: För utlandstjänst vad behöver man göra? Utlandssoldater är det som kommer bli aktuellt snart?

Moderator: Inledningsvis krävs det att du genomgått en grundutbildning som varit på 9-11 månader och tagit anställning som soldat. Därefter ska ditt förband få uppgiften att bemanna den nuvarande insatsen och därefter måste du få order om att åka. Det är alltså en liten process innan man är på plats. Den största insatsen just nu är i Mali.

17:04, 19 May 2016

Ladan : Hej! Vad använder du för kängor i det gröna? Får man ha egna kängor om dom är svarta å fina?

Josefine Johansson: Hej Ladan! Jag har Meindelkängor, modell 08. Under min GMU så fick de som fick problem med fötterna av de uttdelade kängorna köpa egna, men som du säger så får de inte se ut hur som helst. Vanligast är att man blir tilldelad känga modell 90.

17:06, 19 May 2016

Kalle: Jag vet inte vad jag vill vidareutbilda mig till. Måste man gå någon specifik inriktning i GMU?

Moderator: Grundutbildningen är uppdelad i två delar, grundläggande militär utbildning (GMU) och befattningsutbildning (BU). Man ansöker om att få göra en grundutbildning och då söker man en inriktning direkt, redan innan utbildningen påbörjas.

17:08, 19 May 2016

Tim: Varför valde du hemvärnet? Jag tänkte välja hemvärnet men då blev det svårare i framtiden att gå upp och jobba inom armén. Om man vill det. Själv fick jag fordonsförare inom armén. Börjar min gmu 19 september i skövde.

Josefine Johansson: Hej Tim! Va roligt att du ska göra GU, grattis till utbildningsplatsen! Ja det är ju ett nytt system nu med GU att man gör befattningsutbildningen som en del av grundutbildningen. Så gör man en GU mot hemvärnet så blir det väldigt svårt om man senare vill ha en heltid-/deltidstjänst. Sammanfattat så kan du alltid gå till hemvärnet från en heltid-/deltidstjänst. Men det blir svårare åt andra hållet.

17:10, 19 May 2016

Oscar k: en fråga till moderatorn. har Försvarsmakten fortfarande kvar Pionjärer? har jag hört fel eller är så slutade de använda dem ?

Moderator: Hej Oscar. Befattningen Pionjär finns kvar. oftast är det en pionjär-pluton eller motsvarande på ett understödskompani. där den plutonen nyttjar den utrustning och löser de uppgifter som en pionjär ska göra

17:10, 19 May 2016

Bengt: Hey hey! Arbetar du inom hemvärnet på heltid? Kan du försörja dig på det?

Josefine Johansson: Hej! Nej jag har rollen skyttesoldat i hemvärnet och har mina 8 dygn per år (plus extradagar som är frivilliga), så jag jobbar inte heltid. Man får 7000 kronor när man har genomfört dessa 8 dygn. Plus andra eventuella ersättningar.

17:13, 19 May 2016

Teddie: Hej, vad är åldersgränsen för att gå med inom hemvärnet?

Josefine Johansson: Hej Teddie! Det finns i princip ingen åldergräns utan det görs en individuell bedömning utav individen. Så det att bara att söka!

17:14, 19 May 2016

Basse: Hur lätt/svårt är det att få en anställning på försvaret efter avslutad utbildning? Vad ligger avslagen på kontra anställning procentuellt?

Moderator: Vi utbildar inte fler än vi har platser till och huvudinriktningen är att den som är godkänd och anses lämplig för vidare tjänstgöring ska få en plats efter utbildningen.

17:15, 19 May 2016

MattiaS11: Blir man tilldelad handskar eller får man ta med egna?

Josefine Johansson: Hej! Man blir tilldelad stridshandskar och arbetshandskar. Men de flesta i min pluton köpte egna efter ett tag som gjorde det smidigare att hantera vapnet. Men kolla först hur det funkar med de tilldelade handskarna och anpassa därefter.

17:16, 19 May 2016

joel : Hej! är nu antagen till gmu med inriktning skyttesoldat hemvärnet, om jag känner under dessa 4 månade att detta är nått för mig, kan gå över till heltidssoldat/forstatt utbildning efter dessa månader ? mvh joel

Josefine Johansson: Hej Joel! Va roligt, grattis till antagningen! Skulle du känna att du hellre vill gå mot en heltid-/deltidstjänst så kan det finnas möjligheter att byta och hoppa på en annan befattningsutbildning. Men det nya systemet med GU är fortfarande såpass nytt att alla sådana frågor inte är riktigt utredda vad jag har hört iallafall. Så är du osäker så rekommenderar jag att göra en längre GU i sådana fall, då kan man alltid hoppa över till hemvärn.

17:19, 19 May 2016

L: Godkväll! Måste man åka hem under de fria helgerna när man gör GMUn ? Är det särskilda regler för att bo kvar på regementet när man inte är i tjänst?

Moderator: Hej L : Man kan välja att stanna kvar på regementet när man har ledighet. dock gäller det att sköta sig enligt förbandets förhållningsregler.

17:19, 19 May 2016

Nyfiken: Fråga till moderatorn, Om man har en frågor om militärpolis utbildningen vem kan man höra av sig till då? Eller kommer det finnas en chatt snart?

Moderator: Hej Nyfiken. det går bra att maila till Rekrytering@mil.se och ställa dina frågor där.

17:20, 19 May 2016

HEJ!: Kan man jobba som skyttesoldat inom hemvärnet på heltid? eller är hemvärnet endast ett deltids jobb? i så fall finns det andra sätt som man kan jobba heltid på inom försvaret?

Josefine Johansson: HEJSAN! Nej det finns tyvärr ingen möjlighet till heltid som skyttesoldat. Isåfall skulle det vara ett heltidsjobb på en utbildningsgrupp som tll exempel har hand om rekrytering och grundutbildningar, alltså administrativa tjänster. Vill du ha heltid/deltid som soldat får du söka dig utanför hemvärnet.

17:21, 19 May 2016

Johanna: Hej! Jag har blivit antagen till en heltidstjänst, och undrar om man efter sin utbildning har möjlighet att byta? Finns möjligheten att byta ställe och tjänst? Och hur svårt är det isåfall?

Moderator: Hej Johanna! Du kan då söka ett annat ledigt soldatjobb, vilka du hittar på under "Lediga jobb" på vår hemsida. Hur svårt det är går inte riktigt att svara på eftersom det beror på hur många lediga jobb det finns och hur många som söker dessa.

17:21, 19 May 2016

Moderator: Hej alla deltagare. Det är många frågor just nu som skall besvaras, och Josefine svarar så fort hon kan.

17:21, 19 May 2016

Nappe: Hejsan igen! :D Hur mycket väger det hela strids utrustningen som Armén/HV? Tack för förra svaret!

Josefine Johansson: Men hejsan! Full stridsutrustning med kroppsskydd, vapen, stridsväst, hjälm och så vidare tror jag ligger på runt 30 kg. Det är vanligtvis samma i hemvärnet och övriga försvarsmakten, men finns såklart undantag.

17:22, 19 May 2016

Sandra: Hej Josefine!Hur lång var din utbildning som skyttesoldat i Hemvärnet?

Josefine Johansson: Hej Sandra! Jag gick GMU i 3 månader. Sedan ett hemvärnsintro öven en helg då vi sköt in oss på AK4b Istället för AK5c som vi använde under GMU. Om du ska gå en hemvärns-GU nu så blir det minst 4 månader för skyttesoldat, detta är väldigt bra då 3 månader va lite tight med tid. Hade gärna gjort en månad till!

17:24, 19 May 2016

Bah Khunke: Tjennixen igen! Är västen man bär gjord i kevlar?

Moderator: Hej. Stridsväst 2000 är gjord av Corduraväv och nylon

17:27, 19 May 2016

Fundersam: Jag har fått en utbildningsstart som skyttesoldat inom hemvärnet, men jag vill väldigt gärna jobba heltid. Finns det något sätt som jag kan jobba heltid inom försvarsmakten? kan jag gå med i armén efter avslutad gmu trots att jag gick den inriktning jag fick?

Josefine Johansson: Hej! Då tycker jag att du ska begära yrkesvägledning genom "min sida" på rekryteringsmyndighetens hemsida, så du kan få en annan GU. Om du har de resultat som krävs på testerna vill säga. Annars är ju en civil tjänst en möjlighet om du vill ha heltid.

17:27, 19 May 2016

Jokke: Tjo! Hur länge gick du GU? Och vilken inriktining gick du? Måste man ha en fast anställning på ett annat jobb för att kunna vara med i hemvärnet?

Josefine Johansson: Hej! Jag gick ju enligt det "gamla" systemet, jag gjorde alltså en 3 månader lång GMU. Det var inriktning hemvärn, men de 3 månaderna ska vara samma vilken inriktning man än har. Sen är det ju alltid vissa olikheter. Och nej du måste inte ha en fast anställning på något annat jobb.

17:29, 19 May 2016

Anna: Varför känns det bara som att försvarsmakten gör reklam med kvinnor ? Är det nån satsning på att det ska vara jämnställt/PK i försvarsmakten eller nått sånt trams ?

Moderator: Hej Anna! Målet med vår marknadsföring är att uppmärksamma så många som möjligt om våra olika utbildningar och jobbmöjligheter. Det kan upplevas som att vi fokuserar mycket på kvinnor och det kan bero på olika saker. En sak det kan bero på är att vi försöker ha en jämn könsfördelning på de bilder som vi publicerar. Ett annan sak det kan bero på är att vi vill att fler kvinnor ska söka sig till oss då vi tror att vår verksamhet kommer fungera bättre och mer effektivt om vi har en jämnare könsfördelning.

17:31, 19 May 2016

Ebbe: vad är största ansvaret som ni har?

Josefine Johansson: Hej Ebbe! Självklart är ju det största ansvaret vi har vapnet. Det är inte vapnet i sig som är farligt utan personen som håller i det. Man måste komma ihåg att det är allvarliga saker vi sysslar med i tjänsten, och sker misstag kan människor råka ill ut. Kan tilläggas att man får mycket bra utbildning på vapnet och vapensäkerhet!

17:31, 19 May 2016

Moderator: Hej alla deltagare. nu är det mindre än 30 minuter kvar av tiden. Josefine jobbar föredömligt med att besvara era frågor.

17:32, 19 May 2016

Erik: Hej! Vad gör man under introduktionshelgen för hemvärnet?

Josefine Johansson: Hej! Det vi gjorde var att skjuta in oss och bekanta oss med AK4:an som vi i hemvärnet använder. Sen är det mest information. Men det kan säkert variera beroende vart man gör introduktionen.

17:34, 19 May 2016

Henrik L (snart P7soldat): Hej Jossan. Hur va det o göra Ensamdygnet för dig?

Josefine Johansson: Hallå där Henrik! För mig var det ganska skönt att få vara ensam lite. Vi hade ensamdygnet ganska sent under aldrig ge upp, och man är ju väldigt tätt inpå varandra. Man kunde även sova precis brevid elden (detta var mitten på oktober) vilket man inte kunde när man sov alla tillsammans i en bivack, så det var en aning varmare den natten iallafall. Med andra ord, ett riktigt trevligt dygn!

17:37, 19 May 2016

Nyfiken: Hej spelar det någon roll vart man gör antagningprövningen?

Moderator: Hej!
Nej, det spelar ingen roll, men du kommer erbjudas betald resa till Rekryteringsmyndighetens närmsta kontor. De ligger i Stockholm, Göteborg och Kristianstad. Skulle du välja ett annat kontor än det som ligger närmst kommer du få stå för kosnaden själv.

17:38, 19 May 2016

Tommie: Hej Josefine Jag undrar om det är ett krav att ha gått GMU för att komma in i hemvärnet ? Jag innehar IT-kompetens och har hört(eller drömt kanske) att det räknas som en specialistkompetens och att man då inte behöver ha gått GMU för att gå med i hemvärnet. Stämmer detta? Hälsningar

Josefine Johansson: Hej Tommie! Nej det är inget krav att ha gått just GMU. Har du gjort värnplikt eller liknande utbildning innan kan du gå direkt in i hemvärnet. Annars finns det något som heter GU-F (grundläggande soldatutbildning för frivilliga), som är en två veckor lång utbildning man kan gå om man vill in i hemvärnet som specialist. Då ska man gå igenom en frivillig försvarsorganisation, så hjälper de en vidare. Eftersom jag inte vet precis vilken kompetens du har så rekommenderar jag att du skickar ett mail till ditt lokala hemvärnsförband så kan de hjälpa dig vidare.

17:40, 19 May 2016

Sandra: Får man ha personliga ägodelar med sig? Mobil och dylikt. Hur ser det ut när man är ute på fält?

Josefine Johansson: Hej Sandra! När jag gjorde min GMU fick vi ha våra mobiler när vi hade slutat för dagen, och inga mobiler med på fältveckorna.

17:42, 19 May 2016

Husse: Vart bor man när man går kursen GMU ?

Moderator: Hej Husse. Under utbildningstiden bor man på en kasern inne på regementet.

17:43, 19 May 2016

Maja: Hur ser det ut med könsfördelningen när det kommer till badrum och sovplats?

Josefine Johansson: Hej Maja! Detta varierar beroende på vart man befinner sig. Vissa platser kan ha ett duschrum med draperier, vi har två olika rum för tjejer och killar. Vi hade även separata toaletter men man gick alltid på varandras ändå. När man är så nära varandra så blir det inte så noga efter ett tag. Vad gäller sovplats så sover man ofta ganska många i samma rum, och då är det blandat killar och tjejer.

17:45, 19 May 2016

HEJ!: Måste man gå på introduktionsträffen?

Moderator: Hej. Nej. det är inget måste. men det är bra om man gör det.

17:47, 19 May 2016

L: Hej! Hur ansåg du att det var att klara av de fysiska kraven som tjej? Hur stark och uthållig måste man vara för att klara av utbildningen?

Josefine Johansson: Hej! De fysiska kraven är ju lika för både killar och tjejer. Jag tyckte inte detta var något problem, isåfall mer psykiskt. Att man kanske är orolig att man inte kommer klara av det. Men ser man till att träna och aldrig ge upp så klarar man mer än vad man tror!

17:47, 19 May 2016

Husse: Vart bor man när man går kursen GMU ?

Josefine Johansson: Hej! När du går GU bor du i kasern i logement, och på fältveckorna bor man vanligtvis i tält eller bivack.

17:49, 19 May 2016

Moderator: Hej alla deltagare. nu är det cirka 10 minuter kvar av chatten. för er som ej hunnit få era frågor besvarade, så går det bra att maila era frågor till Rekrytering@mil.se

17:49, 19 May 2016

Mannen utan bil?: Kan man ta körkort via hemvärnet?? :)

Josefine Johansson: Hej! Man kan ta vissa militära förarbevis inom hemvärnet om det krävs av ens befattning. Till exempel bandvagn, motorcykel eller sprintbuss.

17:51, 19 May 2016

1998: Hej! Hur bor man under GMU? Och hur bor man när man har gjort färdigt all utbildning? :)

Josefine Johansson: Hejsan! Under GU bor man i kasern i logement när man inte är ute i fält. Sedan när man är klar med all utbildning och fortsätter jobba så bor man hemma, då är det som ett vanligt jobb.

17:52, 19 May 2016

Krasse Lingonfrasse :): Är du nöjd över lönen?

Josefine Johansson: Hej! Ja jag tycker att det är bra ersättningar inom hemvärnet!

17:52, 19 May 2016

Gavriela : Efter gmu utbildningen, vad finns för chanser att plugga inom militären?

Josefine Johansson: Hej! Efter GU har du tusen möjligheter! Inom försvarmakten finns det alltid sätt att utvecklas. Antingen om man vill byta befattning, gå mot en mer civil tjänst, vidareutbila sig till officer eller specialistofficer. Inom hemvärnet är det samma sak, finns hur mycket som helst att göra! Du har till exempel hemvärnets stridsskola, HvSS, och massor av frivilliga försvarorganisationer som håller i utbildningar. Bara att välja och vraka!

17:56, 19 May 2016

Husse: Måste man svara godkänd på svenska 3 för att komma in på GMU utbildningen ?

Moderator: Du kan läsa om våra behörighetskrav här: http://jobb.forsvarsmakten.se/sv/vagen-in/grundutbildning/behorighetskrav/

17:56, 19 May 2016

Jasmin: Är det sant att män och kvinnor duschar tillsammans? För jag hört det bland mina vänner och undrar om det verkligen stämmer eller om det är en myt.

Josefine Johansson: Hej! Man kan ha duschar i samma rum, men då finns det såklart draperier. I fält ska man bygga separata "duschar" (tvättställ) för killar och tjejer.

17:58, 19 May 2016

Robban: Hej! Man skriver på ett kontrakt för 2 övningar x 4 dygn. När dessa är fullgjorda , skrivs det då ett nytt kontrakt eller löper det bara på ? Mvh

Josefine Johansson: Hej Robban! Det bara rullar på tills man själv vill avsluta sitt kontrakt!

17:59, 19 May 2016

Josefine Johansson: Sådär allihopa! Nu är tyvärr tiden slut och jag hinner inte svara på fler frågor. Tack alla som har visat intresse och ställt frågor, det har varit superkul! Hoppas ni är nöjda!

18:00, 19 May 2016

Moderator: Hej! då var chatten slut för denna gång, och vi tackar Josefine för en gedigen insats! För er som ej hunnit få era frågor besvarade, så kan ni maila in era frågor till Rekrytering@mil.se eller ringa till Försvarsmaktens Rekryteringslinje på 08-514 39 009 som har öppet varje vardag mellan 10.00-15.00. Tack för besöket!

18:00, 19 May 2016

Live just nu!
Jägarsoldat

Jonathan

Länk till chatsida med Jägarsoldat Jonathan
Live just nu!
Flygstridsledare

Tommy

Länk till chatsida med Flygstridsledare Tommy

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

../../MasterPages/dpoint="feedbackform">
Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.
Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.