Försvarsmeteorolog

Om tjänsten

Försvarsmeteorologen har både en civil universitetsutbildning som meteorolog och är utbildad officer med taktisk/operativ inriktning på officersprogrammet. Ansökan till försvarsmeteorolog kan göras före, under eller efter genomförda universitetsstudier i meteorologi. Efter ansökan genomför du fysiska, medicinska och psykologiska tester. Har du inte genomfört någon militär utbildning tidigare behöver du även genomföra grundläggande militär utbildning (GU) innan du kan börja på officersprogrammet.

Försvarsmaktens vädertjänsts huvuduppgift är att göra anpassade väder- och oceanografiprognoser samt bedömningar på hur vädret påverkar militär verksamhet. Detta görs dygnet runt till våra militära förband och staber i Sverige och utomlands.

Inom Försvarsmaktens vädertjänst tjänstgör ca 60 försvarsmeteorologer och ca 40 civilanställda vid flygflottiljerna, Ledningsregementet i Enköping samt på Högkvarteret i Stockholm. Vi är ungefär lika många kvinnor som män. Vi söker nu försvarsmeteorologer till våra flygflottiljer. De finns i Ronneby, Linköping, Lidköping(Såtenäs) och Luleå.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Du arbetar med att ta fram det viktigaste ur stora mängder information för att kunna göra en prognos för hur vädret utvecklar sig och hur det kan komma att påverka pågående eller planerad verksamhet. När du delgivit din prognos följer du upp den efter överenskomna gränsvärden. Uppföljning av prognosen är en viktig del av ditt arbete. Det innebär att du måste vara uppmärksam på om vädret avviker från prognosen och i så fall snabbt meddela detta till de användare som fått din ursprungliga prognos. I flottiljmeteorologens arbetsuppgifter ingår även att vid behov genomföra väderspaning från flygplan (SK60). Du kommer i början av din karriär att arbeta på en flottilj med att utarbeta och delge flygväderprognoser till flygande förband, men även andra militära enheter i närheten.

Formella kunskapskrav
Försvarsmakten söker nu utbildade meteorologer. Du som är på väg att skaffa dig denna utbildning kan också söka till Försvarsmaktens vädertjänst. Kontakta oss för mer information. Det är viktigt att du har god förmåga att uttrycka dig väl både muntligt och skriftligt på svenska och engelska. Innan anställning sker tester på Totalförsvarets Rekryteringsmyndighet (1 dag).

Du behöver även klara tester på HR Centrum i Stockholm (2 dagar). Vissa fysiska och medicinska krav måste också uppnås för att bli godkänd som officer med flygtjänst.

Personliga egenskaper
Arbetet som försvarsmeteorolog kräver noggrannhet, överblick och logiskt tänkande. Du måste vara bra på att uttrycka dig i både bild och tal, ska kunna hantera stora mängder information, och måste kunna fatta snabba beslut – även under hård press. Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet.

Anställningstyp: Tjänsten är en tillsvidareanställning med 6 månaders provanställning. Omfattningen är 100 %.

Tillträde: Efter genomförda tester med godkänt resultat får du en militär utbildning som börjar i september. Beroende på din utbildningsbakgrund får du den utbildning du behöver för att kunna anställas som försvarsmeteorolog. Individuell lönesättning tillämpas.

För upplysningar om tjänsten och rekryteringsprocessen kontaktar du Annika Schröder, 0171-15 76 20 eller Ylva Bjernhed, 0171-15 76 23.

Fackliga kontaktpersoner
SACO Carl-Johan Pettersson: 0171-15 70 26
OF  Magnus Johansson: 0171-15 79 73
OFR/S Inge Bäcklin: 0171-15 73 83
SEKO 0171-15 70 00

Mer information om uttagningstester och den militära utbildningen till officer finns på: http://jobb.forsvarsmakten.se/sv/vagen-in/befattningar/forsvarsmeteorolog/
Du kan också läsa mer om yrket påhttp://blogg.forsvarsmakten.se/forsvarsmeteorologerna/

Din ansökan ska innehålla CV samt ansökningsbrev. I ansökningsbrevet beskriver du varför du söker denna befattning.

Välkommen med din ansökan senast 2018-03-15


Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Ledningsregementet är ett försvarsmaktsgemensamt förband. Här finns ett flertal krigsförband och enheter som utgör en nationell spetskompetens inom försvarsmakten. Genom ledning, samband, meteorologi och psykologiska operationer skapar Ledningsregementet förutsättningar för lyckad samverkan på mark-, sjö-, luft-, och informationsarenan. Ledningsregementet bedriver verksamhet inom hela skalan från utveckling, utbildning, träning till insats.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 19§ i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
  • Publicerad: 06 februari 2018
  • Plats: Enköping, Uppsala län, Sverige
  • Förband: Ledningsregementet (LedR) Enköping
  • Anställningsform: Tillsvidareanställning
  • Omfattning: Heltid
  • Sista ansökningsdag:2018-03-15

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan