Utbildning till CBRN-soldat i Hemvärnet - Västerbotten

Om tjänsten

Hem

En utbildning till CBRN-soldat i Hemvärnet - Västerbotten

Svenska Försvarutbildningsförbundet anordnar på uppdrag av Försvarsmakten utbildning för dig som vill bli CBRN-soldat med placering i en av Hemvärnets CBRN-plutoner.

Här erbjuds du en unik möjlighet att vara en del av Försvarsmakten vid sidan av ditt vanliga arbete eller studier. Genom att anmäla dig till denna utbildning kan du göra en insats för Försvarsmakten.

För att kunna teckna avtal som CBRN-soldat i ett hemvärnsförband krävs att du genomgått två utbildningar, dels grundläggande soldatutbildning för frivilliga (eller likvärdig) och en grundläggande befattningsutbildning. 

Grundläggande soldatutbildning för frivilliga (GU-F)

GU-F är en tvåveckorsutbildning för de som vill tjänstgöra på specialistbefattningar, t. ex saneringssoldat, sjukvårdare etc, i Hemvärnet och som saknar militär grundutbildning sedan tidigare. Läs mer om GU-F här.

Befattningsutbildning till CBRN-soldat

Befattningsutbildningen ger dig grunden för att du ska kunna placeras som saneringssoldat i Hemvärnet. Utbildningen består av två delar som genomför under två veckor, en Grundkurs CBRN samt en grundkurs Rekognosering och sanering.

Läs mer om utbildningen och krav på Svenska Försvarsutbildningsförbundets hemsida

Vad krävs av dig

 • Som hemvärnsspecialist ska du vara svensk medborgare och fyllda 18 år
 • Ha god hälsa, psykisk balans och en god fysik
 • Du ska godkännas vid säkerhetsprövning
 • Om du sedan tidigare tillhör ett hemvärnsförband krävs specialistutbildning inom ditt fackområde

Din utbildning

 • Du börjar med att genomföra en tvåveckors grundläggande soldatutbildning (GU-F).
 • Innan du krigsplaceras i ditt hemvärnsförband som CBRN-soldat så genomför du en CBRN - grundkurs som genomförs under en vecka samt en befattningsutbildning.
 • Sedan genomför du en introduktionsutbildning vid ditt förband.
 • För de som ska tjänstgöra som gruppchefer eller ställföreträdare finns möjlighet att genomföra olika ledarskapsutbildningar och annan särskild utbildning.

Efter godkänd utbildning

Efter att du genomfört utbildningarna med godkänt resultat tecknar du ett avtal med Försvarsmakten om att tjänstgöra som CBRN-soldat i ett hemvärnsförband. Hemvärnsförband finns över hela Sverige och du kommer att placeras vid det som ligger närmast din folkbokföringsadress. Med avtalet förbinder du dig att tjänstgöra fyra eller åtta dygn per år samt att bli krigsplacerad i ett hemvärnsförband. Mer om villkoren som hemvärnssoldat kan du läsa här.

Kontaktinformation

Vid frågor kontakta Fredrik Wilson, Utbildningshandläggare, på 08-587 742 00.

Denna ansökan är en intresseanmälan för att gå Svenska Försvarsutbildningsförbundets utbildning till CBRN-soldat i Hemvärnet.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 19§ i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 14 februari 2018
 • Plats: Umeå, Västerbottens län, Sverige
 • Förband: Försvarsmakten Hemvärnet (FM HV)
 • Anställningsform: Tidsbegränsad anställning
 • Omfattning: Deltid
 • Sista ansökningsdag:2018-03-14

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan