Försvarsingenjör

Om tjänsten

Arbetsuppgifter
Som försvarsingenjör på förband arbetar du huvudsakligen med frågor rörande militära systems funktion och dess status. I din roll som ingenjör arbetar du med framtagande och vidareutveckling av olika militära system.

Inledningsvis kommer du studera en förkortad officersutbildning på ett år vid Militärhögskolan Karlberg, Stockholm och vid FMTS i Halmstad. Efter din officersexamen kommer du att arbeta vid något av Försvarsmaktens förband. Du kommer att vara en del av Försvarsmaktens insatsorganisation och delta i insatser såväl nationellt som internationellt. Av Försvarsmaktens cirka 150 försvarsingenjörer arbetar knappt hälften vid något av Försvarsmaktens förband. Efter några års erfarenhet kommer du att kunna arbeta vid Högkvarteret eller vid Försvarets materielverk (FMV) i Stockholm.

Kvalifikationer
Avlagd examen till civilingenjör alternativt motsvarande masterexamen inom ex data-, elektro-, maskin- och farkostteknik samt teknisk fysik.
Godkänd säkerhetsprövning (genomförs vid anställande förband), God förmåga att utrycka dig i tal och skrift på engelska och svenska.
Godkänd läkarundersökning (genomförs vid uttagningstest), Fysik enligt Försvarsmaktens baskrav, FM FyS (genomförs vid uttagningstest).

Meriterande
Fullgjord värnplikt eller Grundläggande Militär Utbildning (GMU).
Genomförd officers- eller reservofficersutbildning.
Militär utlandstjänstgöring.

Personliga egenskaper
Du har förmåga att arbeta i grupp, såväl som självständigt. Du är strukturerad, flexibel och ordningsam samt har hög egen drivkraft. Du har en problemlösande analysförmåga. Arbetet kräver att du är uthållig och klarar fysiska och psykiska påfrestningar. Du tror på människors lika värde, har demokratiska värderingar och är beredd på att tjänstgöra både nationellt och internationellt. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Uttagningsprocess
Urval och uttagningstester genomförs fortlöpande. Uttagningstester genomförs vid Rekryteringsmyndigheten i Stockholm eller Malmö. Därutöver kommer du genomföra säkerhetsprövning och professionsintervju.
Har du ingen tidigare militär bakgrund (värnplikt, GMU, GU) kommer du att genomföra en grundläggande militär utbildning vid något av Försvarsmaktens förband innan utbildningen till officer påbörjas. 

Arbetsort och tillträde
Placeringsort vid förband sker i dialog med Högkvarterets företrädare för Försvarsingenjörer. Du är anställd i Försvarsmakten från och med att du påbörjar din utbildning till Försvarsingenjör. Det är en tillsvidareanställning (OFSK/K, heltid) enligt officersförordningen 20 §, provanställning på 6 månader tillämpas. Utbildningen vid Militärhögskolan Karlberg (Stockholm) påbörjas vecka 33. 

Upplysningar
Lämnas av Kristian Darhult, FMTS, kristian.darhult@mil.se, 0721877492 eller Anna Gärdenskog, FMTS, anna.gardenskog@mil.se, 0709247796. Semesterstängt v 27,28,29

Din ansökan ska innehålla CV, personligt brev och examensbevis från teknisk högskola/universitet.


Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Försvarsmaktens tekniska skola med huvudort Halmstad, gör tekniken tillgänglig i Försvarsmakten genom teknisk utbildning, funktionsutveckling och insatsverksamhet. Här finns spännande utvecklingsmöjligheter för den som är tekniskt intresserad, både på grundläggande och mycket avancerad nivå. FMTS utbildar officerare, specialistofficerare och soldater i teknisk tjänst inom samtliga försvarsgrenar. Vid FMTS finns insatsförbandet 1:a tekniska bataljon. Bataljonen har förutom i Halmstad verksamhet i Revinge, Eksjö, Skövde, Kungsängen och Boden.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 19§ i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
  • Publicerad: 28 juni 2018
  • Plats: Halmstad, Hallands län, Sverige
  • Förband: Försvarsmaktens tekniska skola (FMTS) Halmstad
  • Anställningsform: Tillsvidareanställning
  • Omfattning: Heltid
  • * Militär grundutbildning krävs
  • Sista ansökningsdag:2018-09-30

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan