Miljöhandläggare Marinstaben

Om tjänsten

Försvarsmakten är inne i ett omfattande utvecklingsarbete för att bygga ett starkare försvar mot bakgrund av ett försämrat omvärldsläge och ny försvarspolitisk inriktning med fokus på det nationella försvaret. Ledning för ett starkare försvar syftar till att öka robustheten, förenkla lednings- och lydnadsförhållanden samt genom decentralisering av mandat och ansvar öka förutsättningarna för uppdragstaktik.

Inom ramen för detta arbete kommer en ny marinstab organiseras från och med 2019-01-01. Marinstaben ska etableras på Muskö i Haninge kommun, vilket innebär att arbetsorten blir Muskö. Marinstaben blir en egen organisationsenhet och det är mot bakgrund av detta som vi söker en miljöhandläggare till marinstaben.

Du kommer arbeta med miljöfrågor inom marinsstaben men också vara djup involverad och delaktig i olika miljörelaterade frågor inom hela marinen.

Trivs du med att identifiera och genomföra förbättringar i en organisation i ständig utveckling? Då kan detta vara ett arbeta för dig.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Som miljöhandläggare kommer du att vara funktionsansvarig gällande miljöarbetet. Din roll är att samordna och utveckla det systematiska arbetet inom funktionen miljö. Arbetet inom miljöfunktion är komplext och god kunskap om miljölagstiftningen är nödvändig. Arbetet sträcker sig över flera sakområden som buller, naturvårdsfrågor, kemikaliehantering, avfall och energi och kopplar till processer som miljömålsarbete, miljöledningssystem, egenkontroll och rapportering.
Arbetet omfattar handläggning av ärenden inom miljöbalkens område samt miljödelarna inom stabens verksamhetsledningssystem. Som handläggare arbetar du med miljöbedömningar, utredningar, uppföljning av verksamheten samt genomförande av miljöutbildning. Du kommer även att arbeta med upprättande och införande av rutiner och instruktioner kopplat till FM Miljöledningssystem.

Du kommer bland annat arbeta med

 • Uppföljning miljötillstånd, upprätta och upprätthålla kontrollprogram.
 • Genomföra kontroller och provtagning utifrån krav om egenkontroll.
 • Ansvara för att nödvändiga tillstånd och anmälningar finns utöver befintligt miljötillstånd
 • Ansvara för framtagande av årlig miljörapport.
 • Stöd vid militära övningar på civil mark, genomföra interna utbildningsinsatser.
 • Stöd för ledningen i intern uppföljning av verksamheten samt medverka i internrevisioner.
 • Ansvara för stabens kontakter med centrala miljöfunktioner inom Försvarsmaktens olika förband och andra organisationer inom försvarssektorn samt med Försvarsmaktens tillsynsmyndighet.
 • Arbeta förebyggande med miljö- och hållbarhetsfrågor och stödja i centralt arbete med Agenda 2030 samt miljökvalitetsmålen utifrån Försvarsmaktens centrala bestämmelser.

Kvalifikationer

 • Akademisk examen om minst 120 p (180 hp) med miljöinriktning eller annan relevant inriktning.
 • God kunskap inom miljövetenskap, miljölagstiftning och miljökonsekvensanalys.
 • Flerårig erfarenhet i rollen som miljöhandläggare eller från motsvarande kvalificerat miljöarbete, ex inom miljöskyddsområdet.
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift 
 • Du innehar B-körkort.

Meriterande

 • Miljöskyddskompetens samt erfarenhet av arbete med buller, kemikalier och/eller miljöledningssystem.
 • Kunskap om försvarssektorns verksamheter.
 • Erfarenhet från miljöfarlig verksamhet samt erfarenhet av myndighetsarbete/offentlig förvaltning.

Personliga egenskaper

För att trivas i rollen som miljöhandläggare är det viktigt att du är lyhörd och har lätt för att skapa förtroende. Som person är du tydlig, driven och prestigelös. Du har förmågan att snabbt skapa dig en bild av verksamheten och dess syfte och mål. Du visar god förståelse för verksamhetens behov och kan leverera resultat med hög kvalitet. Du är van vid att hantera både enklare och mer komplexa uppgifter. Du är van vid ett självständigt arbetssätt, men också att leda arbetsgrupper. Du trivs med att vara stöd och bollplank till chefer. God kommunikations- och samarbetsförmåga är avgörande för att lyckas och trivas i rollen som miljöhandläggare. Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet.

 

Övrigt

Befattningen är civil. Tillträde snarast eller efter överenskommelse. Tjänsten är en tillsvidareanställning som inleds med en 6-månaders provanställning. Individuell lönesättning tillämpas.Befattningen är placerad i marinstaben på Muskö. Vill du veta mer om tjänsten är du välkommen att kontakta chefen för stabsavdelningen Jens Ribestrand, tfn 070-549 99 88, e-post jens.ribestrand@mil.se.

Fackliga representanter

SACO-S       Camilla Robertsson via växel 08-788 75 00.

OFR/S           Pia Almström via växel 08-788 75 00.

OFR/O          Arne Nilsson via växel 08-788 75 00.

SEKO           Hans Monthan via växel 08-788 75 00.

Sista ansökningsdag

Välkommen med din ansökan senast 2018-10-15. Din ansökan innehåller ett personligt brev där du beskriver hur du motsvarar efterfrågade kompetenser och ett CV (i PDF-format).


Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

I Högkvarteret (HKV) finns överbefälhavaren (ÖB) och generaldirektören (GD), vilka för närvarande har ungefär 1 000 medarbetare – både yrkesofficerare och civila experter. Högkvarteret utgörs av ledningsstaben, produktionsledningen, insatsledningen och militära underrättelse- och säkerhetstjänsten. I ledningsstaben ingår bland annat ekonomidirektören, personaldirektören, kommunikationsdirektören och chefsjuristen.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 19§ i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 14 september 2018
 • Plats: Haninge, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Högkvarteret (HKV) Stockholm
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Ingen militär utbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2018-10-15

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan