131. Säkerhetsskvadron söker GSS/K

Om tjänsten

13. Säkerhetsbataljon står i frontlinjen för Försvarsmaktens arbete för att upptäcka, motverka och bekämpa säkerhetshotande verksamhet, både nationellt och internationellt. Förbandet är försvarsmaktsgemensamt och innehåller delar från armén, marinen och flygvapnet.

Våra verkansdelar arbetar operativt och löser uppgifter kopplat mot de fem generiska säkerhetshoten: kriminalitet, subversion, främmande underrättelseverksamhet, sabotage och terrorism med ett multifunktionellt spektrum av sensorer.

131. Säkerhetsskvadron utgår i huvudsak från Livgardet i Kungsängen med delar i Uppsala och består av tre säkerhetsplutoner, en spaningspluton och en stab- och trosspluton. Skvadronen motverkar säkerhetshot mot Försvarsmakten och jobbar i huvudsak nationellt. Vi löser uppgifter i hela riket och arbetar i alla typer av miljöer. Det förekommer att förbandet jobbar över längre perioder och har ett högt tidsuttag. På skvadronen arbetar man med spaning, sökverksamhet och patrullering. Förbandet är främst utrustat med lätta vapensystem och fordon i syfte att ha hög operativ rörlighet. Som hjälpmedel används ett antal kvalificerade sensorer för att kunna indikera och identifiera säkerhetshotande verksamhet.

131. Säkerhetsskvadron strävar efter att vara en så attraktiv arbetsplats som möjligt för både soldater och officerare. Förbandets uppgifter ställer höga krav på personalen. Ett gott arbetsklimat där de mjuka värdena prioriteras är därför en förutsättning för vårt välmående och förmåga att lösa uppgift. Ett stort ansvar läggs på den enskildes förmåga att bidra till en trivsam och stimulerande arbetsmiljö och att vara ett föredöme för förbandet. Verksamheten ställer höga krav på initiativkraft, social kompetens, förmågan att arbeta i tillfälligt sammansatta grupper och personlig integritet hos den enskilde - oavsett vilken av plutonerna du tjänstgör vid.

Vi på 13. Säkerhetsbataljon verkar i enlighet med Försvarsmaktens värdegrund. Det innebär att alla våra medarbetare skall ha likvärdiga möjligheter och rättigheter att utvecklas inom organisationen och kunna verka fria från diskriminering. 

Som spaningssoldat på Spaningspluton ingår du i en patrull om fyra soldater. Patrullen skall under längre tid kunna verka självständigt i olika terrängtyper och klimatförhållanden. Patrullens främsta uppgift är att inhämta information genom fast och rörlig spaning. Vid Spaningspluton åläggs patrullerna hög grad av självständighet vid planering och genomförande av uppgift.

Som säkerhetssoldat på Säkerhetspluton ingår du i en grupp om åtta soldater. Gruppen skyddar i huvudsak verksamhet eller objekt genom att motverka fientliga sabotageförband. Detta uppnås genom övervakning och patrullering på djupet, både avsuttet och fordonsburet, där olika sensorer nyttjas. Vår viktigaste sensor är den tjänstehund som ingår i varje grupp. Befattningarna som finns är gruppchef, hundförare, understödsskytt, sjukvårdare, signalist och förare. En av grupperna är specialiserad inom sökverksamhet. Dessutom finns militärpoliskompetens på varje grupp.

Tjänster som rekryteras:

 • Spaningssoldat
 • Säkerhetssoldat
 • Hundförare

För att arbeta hos oss krävs att du har:

 • Genomfört värnplikt med goda betyg alternativt genomfört GMU och tjänstgjort som GSS/K med godkänd prövotid
 • B-körkort
 • God fysik
 • Inga allergier mot hund, (alternativt att du är fri från allergiska besvär vid medicinering)

Meriterande:

 • Tjänstgjort vid säk-/jägar-/spaningsförband eller stödenhet nationellt och/eller internationellt
 • Tjänstgjort som hundförare
 • Sökutbildning SUMOI, patrullsök och sök på mellannivå
 • Vapenutbildningar: KSP90, KSP58, GRT, GRG, pistol
 • Sjukvårdsutbildning motsvarande stridssjukvårdare (CLS), akut sjukvård fält (ASF) eller jägarsjukvårdare
 • Militära förarbevis: LPTGB, TPTGB, TLB, skoter, bandvagn, terränghjuling
 • Civil behörighet: BE, C och CE
 • Kamerautbildning
 • Sambandsutbildning: Ra1512, Ra180, Ra1444, signalskyddssystem
 • Militärpolisutbildning

Stor vikt läggs vid personliga egenskaper samt den intervju som genomförs i samband med övriga tester.

Ansökan:

 • Personligt brev som beskriver dig som person och varför du skulle passa för tjänsten.
 • CV med civila samt militära erfarenheter och referenser.

Om du går vidare i rekryteringsprocessen kommer du att få genomgå anställningsintervju, fysiska tester och säkerhetsprövningsintervju.

Upplysningar om tjänsten

Tjänsterna är placerade i nivå OR4. Befattningen är GSS/K och placerad på Livgardet i Kungsängen.

 • Sista datum för ansökan: 2019-01-06
 • Kallelse till tester skickas löpande, dock senast 2019-01-09
 • Anställning preliminärt: efter överenskommelse

Förfrågningar om tjänsten kan lämnas av Fanjunkare Mattias Johansson. Vid frågor kring rekryteringsprocessen, kontakta HR specialist, Sky Kent.

Båda nås via växeln 08 584 540 00.

Fackliga representanter

OFR/S Madeleine Daleo

OFR/O Jan Bajer och Stefan Morin

SACO Johan Gillemyr och Staffan Johansson

SEKO Thomas Klasson

Samtliga nås via växeln på 08 584 540 00

 

Välkommen med din ansökan.


Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:
Livgardet är ett av Sveriges största regementen med anor från 1521. Våra blåklädda soldater som bevakar de kungliga slotten är kanske de som syns mest utåt, men vi gör så mycket mer. Vi svarar bland annat för utbildningen av personal som åker på internationella uppdrag samt all militärpolisverksamhet. Inom Livgardet finns säkerhets- och markstridsförband liksom hemvärnssoldater, försvarsmusiker och tjänstehundar. Alla insatser inom Militärregion mitt, som är en av landets fyra militärregioner, leds från Livgardet.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 19§ i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 05 november 2018
 • Plats: Upplands-Bro, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Livgardet – LG
 • Anställningsform: Tidsbegränsad anställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Militär grundutbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2019-01-06

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan