32.Undbat rekryterar sensoroperatörer till Taktisk UAV

Om tjänsten

SENSOROPERATÖRER (OR1-5) till TAKTISK UAV

 

Beskrivning av enheten 

Den Taktiska UAV (Unmanned Aerial Vehicle) plutonen är en del av 32:a Underrättelsebataljon. Att skapa underrättelseunderlag till högre chef är huvuduppgiften för enheten. Enheten arbetar med inhämtning i operationsområdet både före, under och efter markförbandens operationer. Inhämtningen sker med hjälp av UAV 03 som är ett obemannat flygande system. Vårt arbete syftar till att ge högre chef det bästa möjliga beslutsunderlaget. Enheten består av flera ingående delar som arbetar med att bedriva flygunderhåll, bearbeta inhämtad information samt bedriva flygtjänst. Enheten har tidigare präglats av hög insatsfrekvens och medverkat vid insats i både Afghanistan och Mali där vår förmåga varit mycket eftertraktad. Denna historik innebär att både nationell och internationell tjänst kan komma att bli aktuell för personal vid enheten.

Huvudsakliga arbetsuppgifter:

Taktisk UAV-pluton rekryterar nu sensoroperatörer med utbildningsstart v.20 2019. Sensoroperatören innehar en soldatbefattning inom flygtjänst kopplad till UAV 03 systemet. Utbildning mot befattningen sensoroperatör genomförs på K3 och inleds med 8 veckor kompletterande soldatutbildning inför självaste sensoroperatörsutbildningen som påbörjas på hösten under vecka 34.

Din huvuduppgift som sensoroperatör är att arbeta aktivt för att leverera den bästa möjliga bilden till bildtolkarna. För att göra detta behövs någon som kan ta fram det bästa ur sensorerna utifrån väder, temperatur, höjd och vinklar. Du behöver ha ett bra fokus, snabbhet och fingerfärdighet för att kunna reagera snabbt på de yttre omständigheterna. En duktig sensoroperatör förstår vad uppgiften handlar om och förstår vad det är bildtokarna vill se utan att få särskilda direktiv. Sensoroperatören stöttar även piloten med vissa moment inför och under flygning. Utöver sensoroperatörsutbildning kommer man kunna tillgodogöra sig fordonsutbildningar, vapenutbildningar, eldobservatörsutbildning och mekanikerutbildning.

Tjänstgöring på TUAV präglas av variation och vi löser ofta uppgifter utanför vår specifika funktion. Delar av tjänstgöringen kommer att vara fysiskt och psykiskt påfrestande.

Utvecklingsmöjligheter

Om du efter fullgjord sensoroperatörsutbildning vill gå vidare med ditt engagemang inom plutonen så finns möjlighet att utbilda sig till UAV-pilot, förutsatt att du klarar de tester som genomförs mot den tjänsten. Om du efter genomförda tester bedöms lämplig som UAV-pilot kommer du påbörja utbildning under hösten 2020.

Krav för anställning:

 • Svenskt medborgarskap.
 • Godkänt betyg från värnplikt, GMU eller GU.
 • God förmåga att uttrycka sig i tal och skrift på svenska.
 • Godkänd säkerhetsprövning.
 • Prognos att klara Nivå 3 KPK3 fysiska tester inom 6 månader.

Meriterande:

 • God fysisk status
 • Tidigare kunskaper om sensorsystem.
 • Utbildning/erfarenhet inom fotografering
 • Förarbevis TGB16 alt. GW
 • Körkort B/C/CE
 • Erfarenhet av sambandstjänst
 • PPL (Private Pilot License)

Dokument att bifoga ansökan

 • Personligt brev med beskrivning av dig själv
 • CV med referenser
 • Gymnasiebetyg
 • ilitära och civila betyg
 • Betyg/omdöme från internationell tjänstgöring

Tillträde: Måndag V.20 2019

Lön: Individuell lönesättning enligt Försvarsmaktens avtal.

Typ av anställning: GSS/K, Tidsbegränsad anställning upp till 8 år med stöd av: ”Avtal om tidsbegränsade anställningar med kontinuerlig tjänstgöring för gruppbefäl, soldater och sjömän inom Försvarsmakten”.

Ansökningsprocessen: Du får e-post som bekräftelse på att vi har mottagit din ansökan. Därefter kommer vi att gå igenom ansökningshandlingarna och kalla lämpliga kandidater till intervju och tester preliminärt v.7 under våren 2019.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Vid frågor om tjänsten kontakta oss på: k3-32undbat-1tuav@mil.se

Vi vill senast ha din ansökan den 20:e Januari 2019.

Fackliga representanter:
Alla ATO K 3
Tele: 0505-451000.


Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Livregementets husarer, K 3, har lätta, snabba och slagkraftiga förband samt en lång erfarenhet inom underrättelseområdet. K 3 utbildar en lätt bataljon och en underrättelsebataljon. Den lätta bataljonen är ett snabbinsatsförband med hög rörlighet som ska kunna vara först på plats vid en insats. Underrättelsebataljonen levererar underrättelser med stöd av avancerad teknik, förband på marken och obemannade luftfarkoster, UAV. Vid K 3 finns dessutom Försvarsmaktens överlevnadsskola, FÖS, samt Örebro/Värmlandsgruppen som ansvarar för utbildning av hemvärnsförband i Örebro och Värmlands län.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 19§ i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 06 december 2018
 • Plats: Karlsborg, Västra Götalands län, Sverige
 • Förband: Livregementets husarer – K 3
 • Anställningsform: Tidsbegränsad anställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Militär grundutbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2019-01-20

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan