LSS Säkerhetssoldat

Om tjänsten

LSS Säkerhetssoldat

Säkerhetssoldater till strilförsvarspluton i Uppsala.

Strilbataljon:
Flygvapnets stridslednings- och luftbevakningsbataljon har till uppgift att luftbevaka svenskt luftrum och leda av våra stridsflyg. Bataljonen bedriver skarp tjänst dygnet runt, året runt från anläggningar både ovan och under jord. Strilförsvarskompaniet ansvarar för att skydda bataljonens fasta och rörliga anläggningar.

Strilförsvarsplutonerna:
Strilförsvarsplutonerna löser uppgifter inom ramen för säkerhetsförbandstjänst. Huvuduppgiften är att upptäcka, lokalisera, identifiera och motverka säkerhetshotande verksamhet mot Flygvapnets ledningssystem. Strilförsvarsplutonen kännetecknas av ett flexibelt och rörligt uppträdande över stora ytor i små enheter. Plutonen är inte bunden till en specifik plats utan insatsområdet sträcker sig över hela landet, över alla årstider och dygnets alla timmar. Strilförsvarsplutonen verkar under påfrestande fysiska och psykiska förhållanden och ställer stora krav på sina soldater. Motståndaren utgörs av jägar-, spanings- och specialförband.

Tjänsten:
Kompaniet söker säksoldater för anställning vid någon av strilförsvarsplutonerna i Uppsala. Som säksoldat genomför du först ett allmänt skede där erhåller grundläggande utbildningar och erfarenhet i säkerhetsförbandstjänst. Du får utbildning och övning i att hantera dina personliga vapen: AK5C, KSP90 samt Pistol 88. Du får också öva stridsteknik och övriga vapensystem som är relevanta för dig. Förutom denna utbildning kommer du tillsammans med din grupp och pluton att utbildas mot att lösa säkerhetsskyddsuppgifter i fred, kris och krig.

När du erhållit grundläggande utbildning kan du söka mot någon av de följande befattningarna vid plutonen:

Hundförare:
Hundförare ansvarar för gruppens hund, vilket är en av våra viktigaste sensorer. Detta ställer stora krav på dig avseende uthållighet och omdöme. Förbandets förmåga är avhängt på hundförarens skicklighet i att tolka och förmedla det som hunden känner av.

Stridssjukvårdare:
Stridssjukvårdaren erhåller specialistutbildning inom sjukvård för att kunna ta hand om skadade. Att vara stridssjukvårdare är en ansvarsfull befattning, då det är du som kommer ta hand om dina sårade kamrater.

Understödsskytt:
Understödsskytten är gruppens specialist avseende vapen, minor och fordon. Understödsskytten erhåller fördjupningsutbildning kopplat mot strid och använder huvudsakligen kulspruta som sitt vapen. Detta är en synnerligen fysiskt tung befattning.

Gruppchef:
Gruppchefen leder gruppen, vilket ställer krav på omdöme, initiativ och ansvar. Gruppchefen är i regel en erfaren soldat som erhåller gruppbefälsutbildning, samt kompletterande utbildning inom säkerhetsförbandstjänst för att kunna leda gruppen självständigt. På grund av att grupperna ska kunna uppträda över stora områden ställs det stora krav på gruppchefen att kunna uppträda självständigt, då gruppen i regel löser uppgifter ensam.

Oavsett befattning innebär tjänsten mycket resande och du kommer att vara på annan ort och öva eller genomföra insatser under cirka en femtedel av året. Din anställning medför även att du kan ha olika beredskapsgrader, arbeta sammanhängande under långa perioder eller genomföra utlandstjänstgöring.

Träning på arbetstid ingår för att upprätthålla och förbättra din fysiska status. Jobbet innebär även att du har internationell tjänstgöringsplikt. Tjänsten ställer höga krav på god fysisk standard, professionalism, flexibilitet och kamratskap hos dig som individ. Du förväntas ta ansvar för din egen utveckling och stötta dina kollegor.

Vi söker dig:
Vi söker dig som gillar att jobba i grupp och under högt tempo. Tjänsten kommer delar av tiden vara mycket fysiskt och psykiskt krävande. Oavsett hur trött du är måste du samtidigt klara av att vara noggrann och säkerhetsmedveten, då ett litet misstag kan göra att motståndaren tar sig förbi oss. 

Utbildningen är komplex och det tar många år innan du fullt ut bemästrar din tjänst, därför söker vi endast dig som har ett långsiktigt engagemang för att jobba inom Försvarsmakten.

Personliga egenskaper:

·         God samarbetsförmåga.

·         Allsidigt tränad och med god uthållighet.

·         Mentalt stabil och anpassningsbar.

·         Du är redo att utsätta dig för fysiska utmaningar under långa perioder och strävar efter personlig utveckling.

Stor vikt att läggas vid personlig lämplighet.

Kvalifikationer:

·         Svensk medborgare.

·         Genomförd GMU eller värnplikt med godkänt resultat.

·         Inte allergisk mot hund.

Meriterande:

·         Tidigare erfarenhet av att arbeta inom säkerhetsförband.

·         Tidigare erfarenhet av att arbeta inom jägar- eller spaningsförband.

·         Utbildning på tyngre vapensystem.

·         Körkort klass B eller högre.

·         Gruppbefälsutbildning.

·         Stridssjukvårdarutbildning.

·         Utbildad hundförare.

Övrigt om anställningen:
Tidsbegränsad anställning upp till 8 år enligt "Avtal om tidsbegränsade anställningar med kontinuerlig tjänstgöring för gruppbefäl, soldater och sjömän inom Försvarsmakten". Provanställning 6 månader tillämpas. Anställningen innebär heltidstjänstgöring och obligatorisk utlandstjänstgöring. Oregelbunden arbetstid och/eller jour- samt helgtjänstgöring förekommer.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 19§ i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer nationell och internationell arbetsskyldighet. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Anställningsform: Tidsbegränsad
Arbetsort: Uppsala
Beräknat startdatum/tillträde: v24
Befattningsnivå: OR1-5

Ansökningsprocessen:
Du kommer att få bekräftelse på att vi mottagit din ansökan.

Du kan sedan komma att kallas till Uppsala för att informeras mer ingående om förbandet, genomföra fystester samt intervju. Om du framgångsrikt fullföljer rekryteringsdagen kommer du att övervägas för anställning. Denna rekryteringsdag är planerad till 2019-04-27. Fyskraven för befattningen är Fälttest 11:30, BEEP-test 11.8 och multitest 300 poäng. Packlista kommer att bifogas om du blir kallad till intervju.

 

Ytterligare upplysningar om tjänsten:
Lt. Joakim Eriksson C 141.pluton 076- 898 97 00 eller
joakim.eriksson@mil.se

Fj. William Galante stf C 141. pluton 072- 187 70 96 eller william.galante@mil.se

Försvarsmaktens hemsida: https://jobb.forsvarsmakten.se/sv/vagen-in/befattningar/stridsledningssakerhetssoldat/

Kompaniets Instagramkonto @14.strilforsvarskompaniet

Fackliga kontaktpersoner:
OFR/S Per Gustafson + 46 (0) 702 43 60 88
OFR/O Ärna Peter Oscarson + 46 (0)18 19 63 68
SACO Borka Medjed-Hedlund + 46 (0) 703 36 37 20
SEKO Mari-Ann Larsson + 46 (0)708 27 68 53

Dokument att bifoga din ansökan:

·         Personligt brev

·         CV med referenser

·         Personligt foto

·         Gymnasiebetyg samt ev. andra betyg

·         Intyg från annan meriterande utbildning

Välkommen med din ansökan senast 2019-04-01


Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Luftstridsskolan är flygvapnets gemensamma kompetenscentrum för utveckling och utbildning. Luftstridsskolan har fyra flygvapengemensamma skolor och utbildar bland annat framtida piloter inom Försvarsmakten. Förbandet leder och ansvarar även för krigsförbanden 16:e flygflottiljen samt 161:a Stridslednings- och luftbevakningsbataljon. Luftstridsskolan har verksamhet på åtta orter spridda över hela landet och har sitt huvudsäte i Uppsala.

Luftstridsskolan strävar ständigt efter att utveckla hur vi löser ställda uppgifter och vi är alltid beredda att klara nya utmaningar.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård samt bra balans mellan arbete och privatliv.

Då en anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 19§ i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
  • Publicerad: 07 februari 2019
  • Plats: Uppsala, Uppsala län, Sverige
  • Förband: Luftstridsskolan – LSS
  • Anställningsform: Tidsbegränsad anställning
  • Omfattning: Heltid
  • * Militär grundutbildning krävs
  • Sista ansökningsdag:2019-04-01

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan