Luftstridsskolan (LSS) söker Närskyddssoldat

Om tjänsten

Luftstridsskolan (LSS) söker Närskyddssoldat till Strilbataljon i Bålsta

Om tjänsten Närskyddssoldat
Strilbataljon
Flygvapnets stridslednings-och luftbevakningsbataljon har till uppgift att luftbevaka svenskt luftrum och leda våra stridsflyg. Bataljonen bedriver skarp tjänst dygnet runt, året runt från anläggningar båda ovan och under jord. Strilförsvarskompaniet ansvarar för att skydda bataljonens fasta och rörliga anläggningar.

Tjänsten
I den dagliga tjänsten som närskyddssoldat löser du ut bevakning, patrullering och kontroll av skyddsobjekt inom förbandets ansvarsområde. Tjänsten är en skifttjänstgöring med kväll-, helg- och dygntjänstgöring vilket innebär att arbetsmåttet per vecka är 35 h. 

Träning på arbetstid ingår för att upprätthålla och förbättra din fysiska status. Jobbet innebär även att du har internationell tjänstgöringsplikt. Tjänsten ställer höga krav på god fysisk standard, professionalism, flexibilitet och kamratskap hos dig som individ. Du förväntas ta ansvar för din egen utveckling och stötta dina kollegor. 

Inom plutonen finns även följande befattningar

 • Hundförare
 • Stridssjukvårdare
 • Gruppchef

Hundförare ansvarar för gruppens hund, vilket är en av våra viktigaste sensorer. Detta ställer stora krav avseende uthållighet och omdöme.

Stridssjukvårdaren erhåller specialutbildning inom sjukvård för att kunna ta hand om skadade. Att vara stridssjukvårdare är en ansvarsfull befattning som tar hand om dina sårade kamrater.

Gruppchefen leder gruppen, vilket ställer krav på omdöme, initiativ och ansvar. Gruppchefen är i regel en erfaren soldat som erhåller gruppbefälsutbildning, samt huvudsakligen utbildning inom säkerhetsförbandstjänst för att kunna leda gruppen självständigt. På grund av gruppen ska kunna uppträda över stora områden ställs det stora krav på gruppchefen att kunna uppträda självständigt, då gruppen i regel löser uppgifter ensam.

Vi söker dig
som gillar att jobba i grupp under rutinmässiga men krävande förhållanden. Du är driven, engagerad, har en framåtanda och uppgiftsglädje som hjälper plutonen att lösa sina tilldelade uppgifter. Den största delen av arbetet bedrivs inom ramen för skarp bevakningstjänst vilket ställer höga krav på fysisk och psykisk förmåga att hantera stress och plötsligt skiftande arbetsförhållanden.

Kvalifikationer

 • Fullgjort militär grundutbildning (vpl, GSU,GMU eller GU) med godkända betyg (lägst J-5-5, X-5-5 eller J-2-2).
 • Fysisk prestationsförmåga enligt tilläggskrav grupp B (multitest 175p och fälltest 2km inkl. krsk12/platta 3 på 12.45 minuter).
 • B-körkort.
 • Skyddsvaktbevis.

Meriterande

 • Tjänstgjort inom ramen för bevakningstjänst (IBSS motsvarande).
 • Tjänstgjort som GSS/K i minst 1 år.
 • Brukare pistol A+B, Ak5, samband, sensorer.
 • Förarbevis Tgb 14.
 • Militärpolis.
 • Utbildad stridssjukvårdare.
 • Utbildad hundförare. 

Personliga egenskaper

 • God samarbetsförmåga.
 • Mycket noggrann, driven och säkerhetsmedveten.
 • Stresstålig (bra på tempoväxla från rutinverksamhet till högt tempo).

Stor vikt kommer läggas vid personliga egenskaper. 

Övrigt
Tidsbegränsad anställning upp till 8 år enligt ”Avtal om tidsbegränsade anställningar med kontinuerlig tjänstgöring för gruppbefäl, soldater och sjömän inom Försvarsmakten”. Provanställning 6 månader tillämpas.

Anställningen innebär heltidstjänstgöring och obligatorisk utlandstjänstgöring. Oregelbunden arbetstid och/eller jour- samt helgtjänstgöring förekommer.

Arbetsort Bålsta
Tillträde Snarast.
Befattningsnivå OR 1-3.

Ansökningsprocessen
Du kommer att få bekräftelse på att vi mottagit din ansökan.

Du kan sedan komma att kallas till Uppsala för att informeras mer ingående om förbandet, genomföra fystester samt intervju.

Om du framgångsrikt fullföljer rekryteringsdagen kommer du att övervägas för anställning. Rekryteringsdagen är planerad till 2019-04-27. Fyskraven för befattningen är fälttest 12.45 minuter inklusive krsk12/platta 3 samt multitest 175 p.

Packlista kommer att bifogas om du blir kallad till intervju.

Upplysningar om tjänsten kan lämnas av
Plutonchef Fänrik Rasmus Harrelind, tfn 070-83 60 564.

Fackliga representanter
OFR/O Ärna Peter Oscarsson, tfn 018-19 63 68
OFR/S Inge Bäcklin, tfn 070-641 40 83
SEKO Mari-Ann Larsson, tfn 070-827 68 53
SACO Karin Gällmo, tfn 070-816 92 98

Välkommen med din ansökan senast 2019-04-04.


Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Luftstridsskolan är flygvapnets gemensamma kompetenscentrum för utveckling och utbildning. Luftstridsskolan har fyra flygvapengemensamma skolor och utbildar bland annat framtida piloter inom Försvarsmakten. Förbandet leder och ansvarar även för krigsförbanden 16:e flygflottiljen samt 161:a Stridslednings- och luftbevakningsbataljon. Luftstridsskolan har verksamhet på åtta orter spridda över hela landet och har sitt huvudsäte i Uppsala.

Luftstridsskolan strävar ständigt efter att utveckla hur vi löser ställda uppgifter och vi är alltid beredda att klara nya utmaningar.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård samt bra balans mellan arbete och privatliv.

Då en anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 19§ i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 26 februari 2019
 • Plats: Håbo, Uppsala län, Sverige
 • Förband: Luftstridsskolan – LSS
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Militär grundutbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2019-04-04

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan