331 Flygbassäk rekryterar soldater och gruppbefäl

Om tjänsten

FLYGBASSÄKERHETSSOLDATER TILL 331. FLYGBASSÄKERHETSPLUTON

33. FBK OCH 331. FBS  SÖKER NYA GRUPPBEFÄL OCH SOLDATER

 

Nu söker vi dig som brinner för att arbeta fysiskt under fältmässiga förhållanden ofta autonomt, långt bort från närmsta enhet. Vill du dessutom utvecklas i din roll som soldat är detta rätt befattning för dig!

Om tjänsten

331. Flygbassäkerhetspluton är en del av 33. Flygbaskompaniet på Norrbottens Flygflottilj, F 21. Kompaniet är i grunden till för en enda anledning, nämligen att leverera start och landningsmöjligheter för våra strids- och transportflyg samt helikoptrar i Flygvapnet. Då kompaniet är rörligt över hela linjen skapar vi möjlighet till spridning och verkan från flera olika platser. På detta sätt bidrar vi till den luftoperativa effekten.

Kompaniet skall kunna upprätta samt operera på exempelvis flygbaser någon stans i Sverige eller utomlands. Inom kompaniet återfinns en rad olika funktioner som var och en är avgörande för att kunna leverera start och landningsmöjligheter för våra flygplan och helikoptrar. ATS förmåga för flygtrafikledning och SIS för sambandstjänsten. Underhållsplutonen ger förmåga till all logistik tjänst inom kompaniet och är förbandets rörliga logistikresurs. R3-pluton ger förmåga till bland annat fälthållnings- och räddningstjänst och Sjukvårdtroppen för att omhänderta skadade.

Plutonens huvuduppgifter är att skydda flygstridskrafterna, dess personal, materiel och verksamhet. Detta genom att upptäcka, lokalisera, identifiera och motverka säkerhetshotande verksamhet - Kriminalitet, Underrättelseinhämtning, Subversion, Sabotage och Terrorism (KUSST). FBS Löser huvuduppgift i hela spektrumet från fred till kris och krig och skall kunna agera både nationellt som internationellt. Grupperna tränas att uppträda autonomt under längre tid, ibland under kärva fältförhållanden under alla årstider, dager som mörker. Detta tillsammans med förmågan att förflytta sig själva till fots och med lätta patrullfordon ger säkerhetsförbandet möjlighet att verka både över ytan och på djupet.

Säkerhetsförbandets kännetecken och viktigaste sensor är patrullhunden och dess förare. Det är hunden som möjliggör vår unika stridsteknik. Som komplement används handburna tekniska sensorer som ex. IRV-kameror och sikten.

Du kommer att utbildas för att ingå i en flygbassäkerhetsgrupp med åtta anställda soldater. Som anställd flygbassäkerhetssoldat skall du kunna lösa dina uppgifter i många olika miljöer, i bebyggelse, ödemark, under mörker samt i vintermiljö. Utbildning och övning bedrivs under alla tider på året oavsett väder och temperatur. Stor del av utbildningen genomförs under fältförhållanden i subarktiskt klimat. Detta innebär stora belastningar och krav på att den enskilde har god fysik och uthållighet samt att man är skadefri. Beroende på din tidigare erfarenhet kommer du att matchas mot antingen gruppchef/stf gruppchef, hundförare, understödsskytt, stridssjukvårdare och skarpskytt.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Gruppchef/Stf gruppchef

Gruppchefen/gruppbefälet har ansvar att kunna leda gruppen självständigt såväl i kasern som under längre perioder av autonomt uppträdande i terrängen. Detta ställer höga krav på att både kunna ledas och att leda. Gruppbefälsyrkets kärna i den väpnade striden handlar om en fördjupad yrkesexpertis med ansvar att leda personal och system ingående i gruppen. Du förväntas vara väl förtrogen med den stridsteknik som förknippas med säkerhetsförbanden i och med att du allt som oftast själv kommer bestämma val av metod under lösande av uppgift. Du behöver besitta en hög yrkesskicklighet som operatör av den egna gruppens materiel- och sensorsystem. Gruppchefen har också ett särskilt ansvar att utbilda, öva och träna soldater och sin egen grupp. Vår syn på gruppbefälet: god fysisk och mental prestationsförmåga, hög kvalité i lösande av uppgift- sträva mot perfektion och visst mått av djärvhet.

Hundförare

Som hundförare skall du, utöver grunderna för en flygbassäkerhetsoldat, ha ett stort intresse för hundar. Efter grundutbildningen så kommer du utbildas inom hundförartjänsten och på sikt tilldelas en hund. Du måste ha möjlighet och en vilja att vara med hunden 24/7, dvs både på jobbet inom tjänsten och i hemmet under ledig tid. Du måste präglas av ett stort intresse av att träna tillsammans med hunden, både fysiskt och mentalt. Fokus för träningen utöver det fysiska kommer vara dressyr, sök samt spår. Du kommer tillsammans med hunden bilda den viktigaste sensorn som finns på gruppen vilket ställer höga krav på engagemang då detta är den sensor som gruppen ska kunna lita på att den fungerar.

Understödsskytt

Som understödskytt skall du utöver grunderna för en flygbassäkerhetsoldat vara den som är utbildad att hantera plutonens och gruppens förstärkningsvapen. Detta ställer stora krav på din fysiska förmåga då du skall kunna hantera dessa både under kortare intensiva perioder samt under längre förflyttningar till fots och på skidor. Du skall vara en stor del i den slagkraft som finns på gruppen då situationen kräver detta.

Soldat/Stridsjukvårdare

Som stridsjukvårdare skall du utöver grunderna för en flygbassäkerhetsoldat vara den som är utbildad inom kvalificerad akut sjukvård och vara den trygghet som gruppen kräver då de ofta uppträder autonomt under längre tid, och närheten till extern hjälp inte finns att tillgå i närtid. Du kommer under din anställning delvis arbeta tillsammans med sjukvårdstroppens personal för att kunskapsöversprida och vidareutveckla sina sjukvårdsförmågor.

 

Soldat/Skarpskytt

Som skarpskytt skall du utöver grunderna för en flygbassäkerhetsoldat

vara den som besitter en mycket god skjutförmåga. Du skall kunna bekämpa mål både på korta och längre avstånd som en del i den verkan och slagkraft som finns på gruppen.

Vem söker vi?

FBS söker nu säkerhetssoldater som kännetecknas av hög personlig färdighet, fältmässighet och noggrannhet. Vilket är såväl ett signum som ett krav för säkerhetsförbandets personal. Vi söker dig som är arbetssam, flexibel och kan arbeta självständigt under fysisk belastning. Oavsett bakgrund är det viktigaste att du är en lagspelare. Du är omsorgsfull och ansvarstagande då tjänsten ofta innebär att du kommer arbeta inom mindre enheter autonomt under perioder. Din bakgrund behöver inte återfinnas inom säkerhetsförbanden även om det är meriterande. Det viktigaste är att du beredd att ta dig an utmaningen och att du beredd på att utvecklas i en stridande befattning.

Ansökningsprocessen

 

Ansökan värderas mot ställda krav och andra sökande varefter du kontaktas av företrädare för förbandet. Inför anställning genomförs registerkontroll, läkarundersökning, fysiska tester och säkerhetssamtal.

Vid bedömning läggs stor vikt vid din personliga lämplighet.

Säkerställ att det i din ansökan framgår om du är intresserad av någon specifik inriktning.

 

Kvalifikationer

 • Genomfört Värnplikt, GMU inklusive befattningsutbildning eller GU med godkänt betyg
 • Svensk medborgare
 • Godkänd säkerhetsprövning
 •  

Fysiska krav

 

Inför anställning kommer du att testas fysiskt enligt våra grundtester. Dessa görs för att kontrollera status och upptäcka ev skador.

 

Under en ev 6 månaders provanställning kommer du senare att testas mot befattningskraven, som exempelvis fälttest.

 

Meriterande kvalifikationer

 • Grundutbildad eller tidigare anställd inom liknande tjänst som ex säkerhets-/jägare-/spaningssoldat.
 • Erfarenhet av internationell tjänst.
 • Hundutbildad och/eller hundvana (Hundförare)
 • Kvalificerad sjukvårdsutbildning
 • Annan väl vitsordad militär tjänstgöring, ex. BFA eller tjänst i beredskapsförband.
 • Körkort B samt militärt förarbevis, gäller även ex TLB, LPTGB, Snöskoter, ATV och Bandvagn
 • Vapensystemsutbildningar

 

Övrigt

Militär befattning. Tillträde enligt överenskommelse. Tjänstgöringsomfattning 100 %.

Internutbildning och resor i tjänsten förekommer. Detta är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med 6 månaders provanställning. Därefter övergår den till en anställning upp till 8 år.

Med anställning följer skyldighet att krigsplaceras, delta i utbildning, övningar och insatser, både inrikes och utrikes.

Individuell lönesättning tillämpas. Placeringsort Luleå

Upplysningar om tjänsten lämnas av: Plutonchef Martin Jenssen eller stf C Jonas Hedin. Vid frågor kring rekryteringsprocessen, vänd er till HR – generalist Carina Nurminen.

Ovanstående nås genom vxl tfn 0920-23 40 00

Fackliga organisationer i Luleå: OFR-S, SEKO, SACO och OFR/O nås genom F 21 vxl tfn 0920-23 40 00.

 

Välkommen med din ansökan senast 2019-08-31. Din ansökan skall innehålla CV samt ett ansökningsbrev samt militära intyg. I ansökningsbrevet vill vi att du motiverar varför du är lämpad för denna befattning. Ange två referenser samt annan relevant dokumentation.


Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Norrbottens flygflottilj, F 21, är Sveriges nordligaste flygflottilj. Huvudbasen är i Luleå, med sidobaser i Jokkmokk och Vidsel.

F 21 övar kontinuerligt för att kunna leverera följande luftoperativa förmågor i såväl fred, kris som krig:

- Kontroll av luftrummet.
- Mark- och sjömålsbekämpning.
- Underrättelseinhämtning.
- Luftburen transport.
- Stöd till övriga stridskrafter, totalförsvaret och samhället i övrigt.

F 21 försvarar - tillsammans med övriga förband i Försvarsmakten - Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer.

Tillsammans med övriga flygvapnet bevakar och skyddar vi Sveriges luftrum dygnet runt, året runt.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård samt bra balans mellan arbete och privatliv.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 27 juni 2019
 • Plats: Luleå, Norrbottens län, Sverige
 • Förband: Norrbottens flygflottilj – F 21
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Militär grundutbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2019-08-31

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan