Bli röjdykare/Marin EOD-operatör (specialistofficer/officer)

Om tjänsten

Marinen söker dig som är utbildad specialistofficer eller officer och vill utbilda dig till Röjdykare och Marin EOD-operatör.

Vi rekryterar samtliga kategorier, GSS, specialistofficer och officer.
Jobba i Haninge, Skredsvik eller Karlskrona

Sökande enheter:
3. Sjöstridsflottiljen (33.minröjningsdivisionen, Karlskrona)
4. Sjöstridsflottiljen (42.minröjningsdivisionen, Haninge)
4. Sjöstridsflottiljen (44.röjdykardivisionen, Skredsvik)

 

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Arbetet som röjdykare och marin EOD-operatör är mycket krävande fysiskt och psykiskt. Du behöver kunna tempoväxla från relativt lugna arbetsuppgifter till skarpa uppgifter med högt tempo, både i Sverige och utomlands. En röjdykares vardag innefattar allt från utbildning till skarpa uppdrag som kan variera kraftigt i karaktär. Vissa uppdrag går ut på att ge stöd till samhället genom samarbete med polisen eller andra myndigheter. Andra uppdrag är skarpa minröjningsoperationer i Östersjön.

Som röjdykare och Marin EOD-eperatör har du till uppgift att söka av ett område genom att använda olika typer av söksystem eller tekniska hjälpmedel för dykare. Området kan vara en stor hamn eller en specifik plats ute till havs där sonarer eller andra tekniska system för att söka av botten. Dokumentation genomförs med kamera eller att man ritar av objekt och detaljer. Detta för att ammunitionsröjningsledaren skall kunna identifiera objektet för att slutligen oskadliggöra det genom olika metoder.

Läs mer om tjänsten som röjdykare/Marin EOD-operatör i befattningsguiden på Försvarsmaktens hemsida.

 

Personliga egenskaper
Röjdykare jobbar ofta i små grupper. Det är därför viktigt att du är lätt att samarbeta med och att du har en positiv inställning, även i pressade lägen. Du ska ha förmågan att bita ihop då det krävs, vara driven och vilja utvecklas inom ditt område. Du måste vara noggrann och kunna arbeta under stressiga förhållanden. Säkerhetsmedvetenhet och ansvarstagande är hörnstenar för en röjdykare. Därför fästs stor vikt vid personlig lämplighet. 

 

Krav 

- Godkänd GMU, alternativt tidigare värnplikt enligt lagen om totalförsvarsplikt, med godkända betyg.
Har du inte genomfört GMU än, klicka här för att se hur du ansöker till kommande grundutbildningsomgång.

- Specialistofficers- eller officersexamen.
- Uppfylla grundkrav för röjdykartjänst hos TRM. 
- Synskärpa lägst 1,0 på vardera ögat utan korrektion.
- Fullgott färgseende
- Svensk medborgare

- Läs mer om kraven och tjänsten i befattningsguiden på Försvarsmaktens hemsida

 

Kompletterande pröving/Utökad Mönstring
Den kompletterande prövningen (KP)/utökade mönstringen (UM) sker under fyra dagar i Karlskrona. Under KP genomförs ett antal övningar för att kontrollera motivation och fysisk förmåga. Det genomförs medicinska undersökningar samt professionsintervjuer. När din ansökan är inskickad och en första bedömning är gjord får besked om vilken vecka som blir aktuell för dig. Då får du också mer information om prövningen och träningstips för din uppbyggnad.

 

Övrigt
Anställningsform: Tidsbegränsad anställning eller tillsvidareanställning beroende på din nuvarande anställning.
Utbildningsstart: Befattningsutbildningen för röjdykare påbörjas v. 50, 2020. Den genomförs på olika platser i Sverige, både i Karlskrona, på Berga och i Skredsvik.
Lön: Individuell och differentierad lönesättning tillämpas.
Arbetsorter: Karlskrona, Skredsvik eller Haninge.

 

Kontakt
Har du frågor om tjänsten är du välkommen att mala din fråga till blirojdykare@mil.se

Facklig representant
Kontakta Harald Karlsson: harald.karlsson@mil.se eller 070- 336 00 92.

Sista datum för ansökan
2020-07-01

Bifoga din ansökan med följande dokument:
- Personligt brev
- CV med referenser.
- Intyg och betyg från grundläggande militär utbildning/värnplikt.
- Intyg och betyg från specialistofficers- eller officersutbildning.

Observera att det finns ett begränsat antal utbildningsplatser samt att antagningarna kommer ske löpande efter genomförd kompletterande prövning, parallellt med grundrekrytering via TRM.


Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Fjärde sjöstridsflottiljen är ett insatsförband i den svenska marinen. Flottiljens ledningsstab, sju fartyg och röjdykardivision på västkusten utbildar och tränar sjömän och officerare för beredskap att genomföra insatser, både nationellt och internationellt. Flottiljen har förmåga att kontrollera havsområden, sjövägar och sjöfart, göra insatser mot yt-, luft- och undervattensmål, samt röja minor i hamnområden, kustnära farvatten och på öppet hav.
Fjärde sjöstridsflottiljen bidrar också löpande med personal till internationella insatser, bland annat i Afghanistan – långt från kust och hav.
Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård samt bra balans mellan arbete och privatliv.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
  • Publicerad: 19 november 2019
  • Plats: Haninge, Stockholms län, Sverige
  • Förband: Fjärde sjöstridsflottiljen – 4.sjöstridsflj
  • Anställningsform: Tidsbegränsad anställning
  • Omfattning: Heltid
  • * Officersutbildning krävs
  • Sista ansökningsdag:2020-07-01

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan