Officer/analytiker till Insatsstaben vid Högkvarteret

Om tjänsten

Befattningen erbjuder
Vill du vara med och utveckla Försvarsmaktens organisation och verksamhet? Vid sektionen för erfarenhetsanalys vid Insatsstabens utvecklingsavdelning har du möjlighet att arbeta med organisationsutveckling i en rådgivande funktion till Försvarsmaktens Insatschef. Är du dessutom analytiskt lagd, bra på att uttrycka dig både i tal och skrift, och har en hög social kompetens? Då vill vi att du söker denna tjänst som stabsofficer/analytiker vid Högkvarterets insatsstab.

Om sektionen

Sektionen för erfarenhetsanalys vid Insatsstabens utvecklingsavdelning (INSS J7 ERF ANA) är placerad i Försvarsmaktens Högkvarter vid Insatschefens stab. Insatsstaben leder Försvarsmaktens operationer såväl nationellt som internationellt.

Sektionen har två huvuduppgifter varav den ena är att ansvara för utvecklingen och samordningen av Försvarsmaktens erfarenhetshantering. Detta innebär att ta fram metoder och styrande dokument för erfarenhetshantering, organisera och moderera seminarier samt arbeta med Försvarsmaktens övningar. Den andra uppgiften är att genomföra operativa erfarenhetsanalyser på uppdrag av Försvarsmaktens Insatschef. Syftet med analyserna är att förmedla slutsatser för såväl framgångar som utmaningar inom analysområdet samt konkreta rekommendationer till åtgärder som förslag till beslut, för att utveckla och åtgärda problem i Försvarsmaktens organisation och verksamhet här och nu.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Som officer/analytiker vid INSS J7 ERF ANA kommer du att delta i arbete inom ramen för sektionens huvuduppgifter. Du kommer att genomföra erfarenhetsanalyser som oftast resulterar i skriftliga kvalitativa rapporter med intervjuteknik som främsta inhämtningsmetod. Arbetet ställer höga krav på din förmåga till samarbete och kontaktskapande. Såväl med andra vid sektionen, då vi ofta arbetar tillsammans, som externt inom Försvarsmakten eller med andra myndigheter. Som en del i arbetsuppgifterna kommer du organisera och moderera seminarier och möten samt föredra resultat för Försvarsmaktens högre chefer.

Din analytiska förmåga tillsammans med din förmåga att uttrycka dig i tal och skrift ska bidra till beslutsunderlag för Försvarsmaktens Insatschef under pågående och kommande operationer eller annan verksamhet.

Kvalifikationer

 • Kandidatexamen i för tjänsten relevant ämne
 • God analytisk förmåga
 • God förmåga att självständigt driva egna arbeten
 • God förmåga att utveckla och systematiskt hantera information i en komplex verksamhet
 • Körkort B (manuell)

Meriterande

 • Officer, OF-3 eller 4
 • Magister eller masterexamen inom samhällsvetenskapliga ämnen
 • Bred kännedom om Försvarsmaktens verksamhet, gärna i Högkvarteret
 • Erfarenhet av arbete med organisationsutveckling
 • Utmärkt förmåga att uttrycka dig i tal och skrift, på svenska och engelska
 • Du kan gärna ha studerat statsvetenskap, internationella relationer, säkerhetspolitik, globala studier, filosofi, freds- och konflikt, krigsvetenskap eller annan relevant utbildning

Personliga egenskaper

Arbetet innebär stor och direkt påverkan på Försvarsmaktens operativa planering. Som person behöver du vara självständig och ha hög personlig integritet. Du ska vara strukturerad, prestigelös, ha en god social kompetens, vara en god lagspelare samt vara analytisk och en problemlösare. Du behöver även ha god vana att skriva samt tycka det är roligt att diskutera och behandla egna och andras texter. Du är flexibel och kan hantera tillfälliga toppar i arbetsbelastning utan att bli stressad. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

För att myndighetens uppdrag ska vara framgångsrikt förutsätts att alla medarbetare uppträder enligt den värdegrund som finns. Försvarsmaktens värdegrund slår vakt om alla människors lika värde, rättsvisa och jämlikhet och främjar demokrati och mänskliga rättigheter (läs mer på www.forsvarsmakten.se).

Övrigt
Tjänsten är öppen att söka för både officerare och civila.

Befattningen är en tillsvidareplacering vid Högkvarteret i Stockholm. Anställningen inleds med en provanställning på sex månader. Tillträde snarast enligt överenskommelse.  

Upplysningar om befattningen

Eventuella frågor besvaras av sektionschef Caroline Trulsson, 070-949 14 77, caroline.trulsson@mil.se

Information om rekryteringsprocessen
Besvaras av HR-generalist Marie Mattsson, marie.mattsson@mil.se

Fackliga företrädare

OFR/O HKV Arne Nilsson
SACO HKV Camilla Robertsson
SEKO HKV Lise-Lotte Larsson
ovanstående kontaktpersoner nås via växeln på telefon 08-788 75 00

OFR/S Robert Oidermaa telefon 08-402 40 11

Sista ansökningsdag
Välkommen med din ansökan senast 2020-04-05.

Din ansökan bör innehålla CV samt ansökningsbrev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.

 

 


Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

I Högkvarteret (HKV) finns överbefälhavaren (ÖB) och generaldirektören (GD), vilka för närvarande har ungefär 1 000 medarbetare – både yrkesofficerare och civila experter. Högkvarteret utgörs av ledningsstaben, produktionsledningen, insatsledningen och militära underrättelse- och säkerhetstjänsten. I ledningsstaben ingår bland annat ekonomidirektören, personaldirektören, kommunikationsdirektören och chefsjuristen.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 09 mars 2020
 • Plats: Stockholm, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Högkvarteret - HKV
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Ingen militär utbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2020-04-05

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan