Sambandstekniker till särskilda helikoptergruppen

Om tjänsten


Specialförbanden är primärt en militärstrategisk resurs som skall öka mängden handlingsalternativ genom att komplettera och tillföra lösningar utanför de reguljära förbandens möjlighet.
Försvarsmaktens specialförband består av Specialförbandsledningen (SFL), Särskilda operationsgruppen (SOG) samt särskilt avdelade stödjande enheter.

Särskilda helikoptergruppen (SHG) är ett specialoperationsförband som är särskilt avdelat, tränat och utrustat. Förbandet finns vid Helikopterflottiljen och genomför taktisk transport, eldunderstöd underrättelseinhämtning med helikopter 15 (Agusta Westland A109) och helikopter 16 (Sikorsky UH-60M, Black Hawk). SHG har i likhet med övriga förband inom FMSF höga krav på tillgänglighet, beredskap och kompetens inom varierande arbetsområden. Detta ställer stora krav på utrustning, utbildning och engagemang hos samtliga individer vid enheten.
All personal har frivilligt sökt sig till SHG, är särskilt uttagen och samtränad med SOG.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Arbetet som sambandstekniker vid SHG är omväxlande och i varierande tempo, situationer och miljö. Dina uppgifter är huvudsakligen att stödja förbandet med samband/it–förmåga. Du är med och drifthåller förbandets olika ledningsstödsystem, stödjer vid signalskyddstjänsten, utbildar på förbandets olika sambandssystem, ingår som en naturlig del vid planering och uppföljning av uppdrag, mm. Övriga uppgifter förekommer och arbetet ställer mycket stora krav på egen initiativkraft, problemlösningsförmåga och vilja att själv se och förstå vad som behöver göras i syfte att göra enhetens arbete bättre och effektivare. På sikt kommer du att kunna fördjupa och utveckla dig inom olika specialområden. Resor inom och utom Sverige förekommer frekvent i den dagliga tjänsten.

Kvalifikationer 

 • Svensk medborgare
 • Körkort för personbil (B-körkort)
 • OR-6/7
 • Goda samt dokumenterade kunskaper i teknik (IT, Samband, Radio)
 • Godkänd i FM FysS nivå 2
 • Goda kunskaper i engelska, tal och skrift

Meriterande

 • Speciallistofficersutbildning med inriktning ledning/samband vid LedSS eller elektro vid FMTS
 • Körkort + militärt förarbevis för lastbil
 • Körkort + militärt förarbevis för tungt släp
 • Genomfört minst ett år i befattning inom ledning/samband i Försvarsmakten
 • Signalskydds-lärare/chef
 • Välfyllt signalskyddsbevis
 • Övriga språkkunskaper

Personliga egenskaper 

 • Hög servicekänsla och ansvarstagande
 • God samarbetsförmåga och samtidigt självgående
 • Uthållig och robust med förmåga att hantera snabba förändringar
 • Noggrann och strukturerad

Arbetet sker i mindre grupper där kravet på samarbetsförmåga, noggrannhet och ödmjukhet är förutsättningar för ett flexibelt arbetssätt vilket genomsyrar verksamheten. Vi söker dig som är strukturerad i ditt arbete och har förmågan att hantera flera uppgifter samtidigt. Du måste också vara beredd på att arbeta självständigt och under eget ansvar. Stor vikt kommer att läggas på personlig lämplighet.

För att myndighetens uppdrag ska vara framgångsrikt förutsätts att alla medarbetare uppträder enligt den värdegrund som finns. Försvarsmaktens värdegrund slår vakt om alla människors lika värde, rättsvisa och jämlikhet och främjar demokrati och mänskliga rättigheter (läs mer på www.forsvarsmakten.se

Övrigt
Anställningsform: OR6/7.
Sysselsättningsgrad: Heltid, schemalagd arbetstid.
Arbetsort: Linköping.
Tillträdesdatum: Enligt överenskommelse.

För upplysningar om befattningen kontakta
Hkpflj-rekrytering-SHG@mil.se

För information om rekryteringsprocessen
Innan eventuell anställning kommer du att kallas till förbandet för kompletterande tester.

Fackliga företrädare
OFR/O, Mats Häggström,
SACO, Anneli Helmersson,
Försvarsförbundet, Caroline Nilsson,
SEKO, Urban Hellqvist,
Samtliga nås via växeln 013-28 30 00.

Sista ansökningsdag
Välkommen med din ansökan senast 2020-08-11 till: Hkpflj-rekrytering-SHG@mil.se 

Din ansökan bör innehålla CV, ansökningsbrev, eventuella utbildningsintyg inom SB/IT samt minst två stycken referenser. I ansökningsbrevet vill vi att du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.

Ofullständig ansökan behandlas ej.


Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Försvarsmaktens Helikopterflottilj, Hkpflj, är ett förband med både mark- och sjöoperativ inriktning som kan verka vid insatser i Sverige och internationellt. Helikopterstöd är efterfrågat av många. Till exempel för person-, materiel-, eller sjukvårdstransporter, ledning, spaning eller bevakningsuppdrag. Helikopterflottiljen deltar därför ofta i uppdrag och övningar med andra förband men också som stöd till samhället i olika krissituationer. Huvuddelen av Helikopterflottiljen är placerad i Linköping (Malmen), med två stora enheter i Luleå (Kallax) samt Ronneby (Kallinge). Flottiljen ansvarar även för Hemvärnet i Östergötland.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård samt bra balans mellan arbete och privatliv.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 25 juni 2020
 • Plats: Linköping, Östergötlands län, Sverige
 • Förband: Helikopterflottiljen – Hkpflj
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Officersutbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2020-08-11

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan