Underrättelsebefäl till särskilda helikoptergruppen

Om tjänsten


Specialförbanden är primärt en militärstrategisk resurs som skall öka mängden handlingsalternativ genom att komplettera och tillföra lösningar utanför de reguljära förbandens möjlighet. Försvarsmaktens specialförband består av Specialförbandsledningen (SFL), Särskilda operationsgruppen (SOG) samt särskilt avdelade stödjande enheter.

Särskilda helikoptergruppen (SHG) är ett specialoperationsförband som är särskilt avdelat, tränat och utrustat. Förbandet finns vid Helikopterflottiljen och genomför taktisk transport, eldunderstöd underrättelseinhämtning med helikopter 15 (Agusta Westland A109) och helikopter 16 (Sikorsky UH-60M, Black Hawk). SHG har i likhet med övriga förband inom FMSF höga krav på tillgänglighet, beredskap och kompetens inom varierande arbetsområden. Detta ställer stora krav på utrustning, utbildning och engagemang hos samtliga individer vid enheten.
All personal har frivilligt sökt sig till SHG, är särskilt uttagen och samtränad med SOG.

Om enheten
Som underrättelsebefäl vid Särskilda Helikoptergruppen ingår du i ett lag i staben vars främsta uppgift är att säkerställa att de flygande enheterna har det underlag som behövs för att genomföra specialoperationer i nära samverkan med övriga enheter ur FMSF.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

 • Leda underrättelsetjänsten vid förbandet i nära samverkan med SOG G2. Tillse att underrättelser delges inför flyguppdrag samt stödjer med analys och strukturerande bearbetning efter genomförda uppdrag.
 • Stödja säkerhetstjänsten och tillse att förbandschefen har ett fullgott beslutsunderlag avseende säkerhetstjänsten.
 • Leda karttjänsten, dvs tillse att gällande kartunderlag finns i planeringsstationer och helikoptrar. Samt stöttar divisionens planering med geografisk presentation och analys.

Ett flertal övriga uppgifter tillkommer och arbetet ställer mycket höga krav på egen initiativkraft, problemlösningsförmåga och vilja att själv se och förstå vad som behöver göras i syfte att göra enhetens arbete bättre och effektivare. Tjänsten innebär att upprätthålla beredskap för Nationella och Internationella insatser med kort anspänningstid.

Kvalifikationer

 • B-körkort
 • Genomförd SOU med inriktning UND eller utbildning som SHG bedömer likvärdig.
 • God datorvana
 • Godkänd enligt FM FysS nivå 2, styrka och kondition
 • Goda kunskaper i engelska, tal och skrift 

Meriterande

 • Underrättelseutbildning
 • Förståelse/kunskap om luftfart
 • Tidigare genomförd internationell tjänstgöring
 • GEO-utb
 • SÄK-utb
 • Varit i en utbildande eller ledande roll tidigare.
 • Sökande ur samtliga vapengrenar välkomnas för att skapa ökad kompetensbredd.

Personliga egenskaper
Arbetet kräver att du är mycket initiativrik och har förmågan att självständigt se och lösa problem. Som person är du prestigelös och serviceinriktad med hela enhetens resultat i fokus. Du har förmåga att lösa dina uppgifter även under tidpress. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

För att myndighetens uppdrag ska vara framgångsrikt förutsätts att alla medarbetare uppträder enligt den värdegrund som finns. Försvarsmaktens värdegrund slår vakt om alla människors lika värde, rättsvisa och jämlikhet och främjar demokrati och mänskliga rättigheter (läs mer på www.forsvarsmakten.se).

Övrigt
Anställningsform: OR6/7.
Sysselsättningsgrad (hel-deltid): Heltid, schemalagd arbetstid.
Arbetsort: Linköping.
Tillträdesdatum: Enligt överenskommelse.

För upplysningar om befattningen kontakta
Hkpflj-rekrytering-SHG@mil.se

Information om rekryteringsprocessen
Innan eventuell anställning kommer du att kallas till förbandet för kompletterande tester.

Fackliga företrädare
OFR/O, Mats Häggström,
Försvarsförbundet, Caroline Nilsson,
SACO-S, Anneli Helmersson,
SEKO, Urban Hellqvist,
Samtliga nås via växeln 013-28 30 00.

Sista ansökningsdag
Välkommen med din ansökan senast 2020-08-11 till Hkpflj-rekrytering-SHG@mil.se  

Din ansökan bör innehålla CV samt ansökningsbrev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.

Ofullständig ansökan behandlas ej.

 


Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Försvarsmaktens Helikopterflottilj, Hkpflj, är ett förband med både mark- och sjöoperativ inriktning som kan verka vid insatser i Sverige och internationellt. Helikopterstöd är efterfrågat av många. Till exempel för person-, materiel-, eller sjukvårdstransporter, ledning, spaning eller bevakningsuppdrag. Helikopterflottiljen deltar därför ofta i uppdrag och övningar med andra förband men också som stöd till samhället i olika krissituationer. Huvuddelen av Helikopterflottiljen är placerad i Linköping (Malmen), med två stora enheter i Luleå (Kallax) samt Ronneby (Kallinge). Flottiljen ansvarar även för Hemvärnet i Östergötland.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård samt bra balans mellan arbete och privatliv.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 25 juni 2020
 • Plats: Linköping, Östergötlands län, Sverige
 • Förband: Helikopterflottiljen – Hkpflj
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Officersutbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2020-08-11

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan