Must söker erfaren säkerhetspolitisk analytiker med USA-inriktning

Om tjänsten

Vill du bidra till Ett säkrare Sverige i en osäker värld?

Militära Underrättelse- och Säkerhetstjänstens Underrättelsekontor har som uppgift att ge stöd till svensk utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik samt Försvarsmaktens ledning genom inhämtning, analyser och bedömningar av läget i omvärlden. Med våra bedömningar och rapportering om utländska förhållanden, bygger vi såväl kort- som långsiktig kunskap hos uppdragsgivarna samt uppmärksammar dem på nya hot.

Euroatlantiska avdelningen söker en säkerhetspolitisk analytiker med huvuduppgift att analysera amerikansk säkerhetspolitik. Mottagarna för arbetet är framförallt Försvarsmakten och Regeringskansliet. På avdelningen är vi en blandning av civila och officerare, män och kvinnor. Must har tillgång till ett unikt informationsläge baserat på underrättelser från alla typer av källor och förväntas utarbeta underrättelserapporter av mycket hög kvalitet. Här arbetar därför analytiker som är specialister inom olika områden och som kan ta in ny kunskap och hitta nya infallsvinklar. Som en kunskapsorganisation är vi måna om att medarbetarna kontinuerligt utvecklas för att ligga i framkant i våra olika verksamhetsområden och på avdelningen finns det goda förutsättningar att forma sin roll.

 

Huvudsakliga arbetsuppgifter

I dina arbetsuppgifter ingår att analysera den säkerhets- och försvarspolitiska utvecklingen i USA och producera underlag både muntligt och skriftligt, att delta i och leda tematiska projekt samt att planera, leda och utvärdera dina ansvarsområden. Samverkan med andra enheter, andra delar av Försvarsmakten samt andra svenska myndigheter ingår som en viktig del i arbetet varvid god nätverks- och samarbetsförmåga är central.

 

Krav

 • Minst två års arbetslivserfarenhet utöver studier och praktik
 • Dokumenterat goda kunskaper om amerikansk säkerhets- och försvarspolitik
 • Akademisk examen på lägst magisternivå inom statsvetenskap, nationalekonomi, säkerhetspolitik eller annan av arbetsgivaren jämförbar utbildning, alternativt officersexamen
 • Dokumenterat mycket god förmåga till analys och att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska

Meriterande

 • Erfarenhet av underrättelseanalys
 • Erfarenhet från annan försvarsunderrättelsemyndighet
 • Erfarenhet från Regeringskansliet
 • Militär kunskap eller erfarenhet från Försvarsmakten
 • Erfarenhet av internationell tjänst
 • Språkkunskaper utöver engelska

 

Personliga egenskaper

Ett gott omdöme och hög integritet är betydelsefulla egenskaper och vi ställer krav på stort säkerhetsmedvetande. För befattningen gäller att du är initiativrik, ansvarstagande och strukturerad. Du är flexibel och har inga problem att hantera många parallella ärenden samtidigt. Arbetet ställer höga krav på förmåga att bygga och vidmakthålla goda relationer. Det ställer även krav på mycket god förmåga att kunna växla mellan långsiktigt arbete och korta tidsförhållanden under högt tempo. Du är social och är intresserad av att utveckla verksamheten och ditt ansvarsområde. Stor vikt kommer läggas vid personliga egenskaper och lämplighet.

Ovan ställda kvalifikationer ska kunna verifieras genom intyg, referenser och/eller arbetsprov/urvalstester.

 

Övrigt

Tillsvidareanställning med sex månaders provanställning. Arbetsort Stockholm. Befattningen är öppen att söka för civila och militär personal. Frågor om befattningen och rekryteringsprocessen mejlas till hkv-rekrytering-must@mil.se, vänligen skriv ”EAT A” i ämnesraden.

Fackliga representanter är Anders Markow för SACO/Försvar, Roger Ericsson för OFR/O och Lise-Lotte Larsson för SEKO, vilka nås via 08-788 75 00. Robert Oidermaa för OFR/S nås via 08-402 40 11.

Varmt välkommen med din ansökan senast 2020-09-30. Du ansöker via jobb.forsvarsmakten.se. Din ansökan ska innehålla cv samt ett personligt brev.

 Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) är en del av Försvarsmaktens högkvarter i Stockholm. Vi ger regeringen och Försvarsmakten kvalificerade beslutsunderlag om omvärldsutvecklingen och hot mot Sveriges och Försvarsmaktens säkerhet. Vår vision är ”Ett säkrare Sverige i en osäker värld”. Must är en kunskapsorganisation och erbjuder både spännande och för Sverige angelägna arbetsuppgifter. Här arbetar både officerare och civila experter inom olika områden, t ex statsvetenskap, IT, ekonomi, teknik, matematik och HR.

En stor del av Must verksamhet omfattas av sekretess och vi ber dig därför att inte berätta att du sökt jobb hos Must för andra personer än dina närmaste. Läs gärna mer om Must och vår verksamhet här


Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 21 juli 2020
 • Plats: Stockholm, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Militära Underrättelse- och Säkerhetstjänsten - MUST
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Militär/Civil
 • Sista ansökningsdag:2020-09-30

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan