Uppdragsspecialist helikopter GSS

Om tjänsten

Sökande enhet
3.hkpskv utlyser två befattningar som Uppdragsspecialist HKP 15 för kategorin GSS/K.

3.hkpskv är baserat i Ronneby och skvadronen består av ca 160 medarbetare som bedriver flygverksamhet med HKP 14 samt HKP 15 och är den delen av Helikopterflottiljen som har ansvar för den sjöoperativa helikopterstriden. Det innebär mycket samverkan med Marinens fartygsförband samt i vissa fall periodvis basering ombord på fartyg.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Uppdragsspecialist (US) är en soldat i flygtjänst och ingår i ett taktiskt kompani som utbildar och bemannar helikopterbesättningar. Helikopterbesättningarna som flyger HKP 15 består normalt sett av två piloter och en uppdragsspecialist. Tillsammans löser ni ett antal olika uppdragstyper vilket ofta sker i samverkan med andra enheter, exempelvis korvetter och helikoptrar.

Under ett flyguppdrag kan du inneha olika roller såsom

 • Sensoroperatör - Systemkameror samt monterad TV/Värmekamera.
 • Dörrskytt - Lavettmonterad kulspruta 58.
 • Taktiskt stöd – Vara delaktig i den taktiska tillämpningen.
 • Kabinansvarig - Ansvara för last och passagerare i helikoptern.
 • Dirigering – Stötta piloterna verbalt vid landning i trånga skogspartier motsv.
 • Samband – Ansvarig för krypterat samband med andra enheter.

Roller och uppgifter beror på typ av uppdrag och individens utbildningsnivå. Ett uppdrag innefattar ofta flera olika roller som skall lösas parallellt, t.ex. Samband och Sensoroperatör.

Enskilda uppdrag kan vara

 • Sjötrafikkontroll – Kontroll/Övervakning av trafik till sjöss
 • Ytmålspaning - Lokalisera och rapportera specifika fartyg
 • Ytstridsföretag (ASuW) – Spaning i samverkan med andra enheter.
 • Ubåtsjakt (ASW) – Sensorspaning.
 • Underrättelseinhämtning – Sensorspaning/dokumentering
 • Transporter med mera.

I alla dessa uppdrag har du en viktig roll att fylla som medlem i ett litet team där alla behövs för att uppgiften skall kunna lösas. Anställningen innebär också att under vissa tider under året inneha beredskap för olika uppgifter, främst nationellt men även för internationell tjänst och uppdrag.

Kvalifikationer
Svensk medborgare
B-körkort
Militär behörighet (Godkänd värnplikt eller grundutbildning)

Meriterande
Anställd som GSS eller haft en tidigare anställning som GSS i marinen
Sambandsutbildning
Utbildning på Ksp58B
Militärt förarbevis minst personbil
God vattenvana
Tjänstgöring som gruppchef/stf gruppchef (OR4-5)
Stridssjukvårdarutbildning 

Personliga egenskaper
Som nämnts krävs det mycket för att jobba i besättning. Vi söker därför individer med god samarbetsförmåga, ödmjukhet, omtanke, självinsikt, högt säkerhetstänkande och sist men inte minst, en hög personlig färdighet. Dessutom bör du vara flexibel, drivande och kunna ta initiativ då tjänsten kan variera i intensitet.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Uttagning
Tjänsten föregås av ett antal olika uttagningar och tester. Mer information kommer att skickas till de som går vidare i processen.

Kontaktperson 3.helikopterskvadron
Niklas Olsson, US HKP 15, 0457-47 23 47, niklas.1.olsson@mil.se

Fackliga representanter
Officersförbundet, Mats Häggström, 0702-09 96 11, mats.haggstrom@mil.se

Lön
Lön enligt FM lönestruktur för GSS.

Anställning
Anställningen sker utifrån Försvarsmaktens kollektivavtal för anställning av gruppbefäl, soldater och sjömän (GSS/K). Detta innebär 6 månaders provanställning om du inte redan är anställd i FM och därefter anställning upp till 8 år med möjlighet till förlängning i 4 år. Anställningen innebär heltidstjänstgöring samt obligatorisk utlandstjänstgöring.

Ansökningsprocessen
Urval och eventuell kallelse till tester sker löpande. Skicka därför in din ansökan snarast.

Tillträde
Beräknat startdatum är 6 april 2021. Första året kommer inledas med grundläggande besättningsutbildning och annan utbildning som i huvudsak genomförs i Ronneby.

Välkommen med din ansökan senast 2020-09-30.


Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Försvarsmaktens Helikopterflottilj, Hkpflj, är ett förband med både mark- och sjöoperativ inriktning som kan verka vid insatser i Sverige och internationellt. Helikopterstöd är efterfrågat av många. Till exempel för person-, materiel-, eller sjukvårdstransporter, ledning, spaning eller bevakningsuppdrag. Helikopterflottiljen deltar därför ofta i uppdrag och övningar med andra förband men också som stöd till samhället i olika krissituationer. Huvuddelen av Helikopterflottiljen är placerad i Linköping (Malmen), med två stora enheter i Luleå (Kallax) samt Ronneby (Kallinge). Flottiljen ansvarar även för Hemvärnet i Östergötland.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård samt bra balans mellan arbete och privatliv.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 09 september 2020
 • Plats: Ronneby, Blekinge län, Sverige
 • Förband: Helikopterflottiljen – Hkpflj
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Militär grundutbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2020-09-30

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan