Systemingenjör inriktning Helikopter 16

Om tjänsten

Är du intresserad av en civil tjänst i Försvarsmakten? Vill du vara med och bygga upp Sveriges kris- och krigsförmåga? Nu har vi en plats för dig – andra helikopterskvadron rekryterar en civil systemingenjör för Hkp 16 (UH-60M).

Som systemingenjör ansvarar du för beslut om hantering av avvikande luftfartsprodukter, såsom kvarstående anmärkningar eller operativa restriktioner. Du rapporterar in materielavvikelser, begär förändringar i underhållsföreskrifter och andra rapporter för att upprätthålla luftvärdigheten. Du bevakar, bereder, återkopplar och informerar skvadronen om pågående luftvärdighetsärenden. Du är en viktig del för utvecklingen av sektionen och materielsystemet.

Du tjänstgör på andra helikopterskvadrons flygsystemsektion. Flygsystemsektionen inkluderar verksamhetsnära ingenjörer, planeringsingenjörer, materielplanerare och handläggare teknisk bokföring. Sektionen är en del av flygoperatörens tekniska organisation som funktionsleds av central teknisk chef. Den tekniska organisationen ansvarar för Ledning Fortsatt Luftvärdighet (LFL) som motsvaras av det civila, Continuing Airworthiness Management Organisation (CAMO).

Arbetsuppgifter

 • Upprätta styrningar för upprätthållande av fortsatt luftvärdighet hos materielsystemet.
 • Upprätta underlag till luftvärdighetsbeslut.
 • Vara en länk mellan flygoperatörens tekniska organisation och skvadronen.
 • Ansvara för avvikelsehantering inom materielsystemet.
 • Stödja skvadronen med tekniskt systemstöd.

Kvalifikationer

 • Minimum 2 års erfarenhet av arbete med militär (eller civil) ledning fortsatt luftvärdighet.
 • Relevant eftergymnasial ingenjörsutbildning (systemingenjörsutbildning/högskoleingenjör/civilingenjör) eller minimum 4 års erfarenhet av arbete med militär (eller civil) ledning flygunderhåll och minst flygtekniker nivå B1/B2 eller motsv civil nivå.
 • Kunskap i engelska motsv Stanag 2
 • B körkort

Meriterande

 • Kunskaper om avvikelserapportering avseende flygsäkerhetspåverkande brister och fel hos luftfartsprodukter.
 • Utbildning och erfarenhet om Hkp 16 eller annat relevant flygsystem samt i Försvarsmakten förekommande flygdriftdatasystem.
 • Erfarenhet av arbete med styrdokument och procedurer inom Ledning Fortsatt Luftvärdighet (LFL).
 • God organisationskännedom om och förståelse för samspelet mellan Försvarsmakten, Försvarets materielverk och den militära industrin.
 • God förmåga att kommunicera på svenska och engelska i tal och skrift.

Personliga egenskaper
Arbetsuppgifterna inom fortsatt luftvärdighets ställer höga krav på att du är noggrann som person. Då det förekommer samverkan både inom och utom skvadronen kräver det att du har en god samarbetsförmåga och social kompetens. Till det hör att kunna bygga nätverk inom de olika organisationerna du arbetar tillsammans med. Dessutom ska du kunna ta ansvar för och driva dina egna arbetsuppgifter framåt.

Vid urval kommer stor vikt läggas vid personliga egenskaper.

Övrigt
Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid med sex månaders provanställning. Du kommer att vara placerad på Försvarsmaktens Helikopterflottilj i Linköping, tjänsteresor samt tjänstgöring och beredskap på kvällar och helger kan förekomma.
Tillträde efter överenskommelse.
Under anställningsprocessen kommer det ske intervjuer, fysiska tester och hälsokontroller.

Välkommen med din ansökan senast den 11 okt 2020. Den ska innehålla CV samt personligt brev där det framkommer på ett tydligt sätt varför du är lämplig för tjänsten samt att tre referenser ska bifogas. Urval kommer ske löpande.

Upplysningar om tjänsten ges av:
Sektionschef, Major Johan Östling

Fackliga representanter:
OFR/O Hkpflj, Mats Häggström
OFR/S Hkpflj, Caroline Nilsson
SACO-S Hkpflj, Annelie Helmersson
SEKO Hkpflj, Urban Hellqvist

Samtliga nås via växel på 013-28 30 00


Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Försvarsmaktens Helikopterflottilj, Hkpflj, är ett förband med både mark- och sjöoperativ inriktning som kan verka vid insatser i Sverige och internationellt. Helikopterstöd är efterfrågat av många. Till exempel för person-, materiel-, eller sjukvårdstransporter, ledning, spaning eller bevakningsuppdrag. Helikopterflottiljen deltar därför ofta i uppdrag och övningar med andra förband men också som stöd till samhället i olika krissituationer. Huvuddelen av Helikopterflottiljen är placerad i Linköping (Malmen), med två stora enheter i Luleå (Kallax) samt Ronneby (Kallinge). Flottiljen ansvarar även för Hemvärnet i Östergötland.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård samt bra balans mellan arbete och privatliv.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 14 september 2020
 • Plats: Linköping, Östergötlands län, Sverige
 • Förband: Helikopterflottiljen – Hkpflj
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Ingen militär utbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2020-10-11

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan