Systemingenjör med inriktning mot Flygbasmateriel

Om tjänsten

Är du intresserad av en civil tjänst i Försvarsmakten? Vill du vara med och bygga upp Sveriges kris- och krigsförmåga? Nu har vi en plats för dig – andra helikopterskvadron rekryterar en Systemingenjör med inriktning Flygbasmateriel.

Du tjänstgör på andra helikopterskvadrons flygsystemsektion. Flygsystemsektionen inkluderar verksamhetsnära ingenjörer, planeringsingenjörer, materielplanerare och handläggare teknisk bokföring. Sektionen är en del av flygoperatörens tekniska organisation som funktionsleds av central teknisk chef. Den tekniska organisationen ansvarar för Ledning Fortsatt Luftvärdighet (LFL) som motsvaras av det civila, Continuing Airworthiness Management Organisation (CAMO).

Arbetsuppgifter
Rollen som Systemingenjör/ Planeringsingenjör för Flygbasmateriel innebär i huvudsak följande arbetsområden:

 • Vara länken mellan förband och Teknisk Chef (CT)/TCM avseende tekniskt systemstöd och avvikelsehantering.
 • Ger kvalificerat tekniskt systemstöd inom aktuellt materielsystem (Flygbasmateriel) till förbanden.
 • Initierar, bereder samt producerar det som krävs för att upprätthålla fortsatt luftvärdighet hos materielen i bruk.
 • Tar fram underlag för högre chefs (TCM) Luftvärdighetsbeslut.
 • Initierar, bereder samt producerar underhållsplanering för att upprätthålla fortsatt luftvärdighet hos materielen i bruk.
 • Ger kvalificerat planerings och åtgärdsstöd inom aktuellt materielsystem till förbanden för att utföra internt förebyggande underhåll.

Som anställd i Försvarsmakten har du fysiska krav att upprätthålla och 3h/40h vecka ska läggas på fysisk träning.

Kvalifikationer

 • Minimum 2 års erfarenhet av arbete med militär (eller civil, part M) ledning fortsatt luftvärdighet (CAMO).
 • Relevant eftergymnasial ingenjörsutbildning (systemingenjörsutbildning/högskoleingenjör/civilingenjör) eller minimum 4 års erfarenhet av arbete med militär (eller civil, part 145) ledning flygunderhåll och minst flygtekniker nivå B1/B2 eller motsv. civil nivå.
 • Kunskap om bedrivande av flygmaterieltjänst.
 • Erfarenhet av arbete med FM LFL och FM Flygoperatör procedurer.
 • God förmåga att uttrycka sig på svenska och engelska.
 • B-körkort.

Meriterande

 • Utbildning och erfarenhet inom Teknisk Försörjning.
 • Erfarenhet och kunskap om FM specialfordon.
 • Utbildad på något inom Försvarsmakten förekommande flygdriftsdatasystem (FENIX, ARM, GDU, PRIO).
 • Erfarenhet av arbete med FM LFL och FM Flygoperatör procedurer.

Personliga egenskaper
Arbetsuppgifterna ställer höga krav på noggrannhet och då tjänsten innebär samverkan både inom och utom egen organisation, krävs att den sökande har fallenhet för samarbete samt förmåga att självständigt driva frågor inom arbetsområdet.

God organisationskännedom (FM/FMV/militär industri) är ett plus vid drivandet av många frågor. Vid urval kommer stor vikt läggas vid personliga egenskaper.

Övrigt
Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid med sex månaders provanställning. Du kommer att vara placerad på Försvarsmaktens Helikopterflottilj i Linköping, tjänsteresor samt tjänstgöring och beredskap på kvällar och helger kan förekomma.

Tillträde efter överenskommelse.

Under anställningsprocessen kommer det ske intervjuer, fysiska tester och hälsokontroller.

Välkommen med din ansökan senast den 18 okt 2020. Den ska innehålla CV samt personligt brev där det framkommer på ett tydligt sätt varför du är lämplig för tjänsten samt att tre referenser ska bifogas. Urval kommer ske löpande.

Upplysningar om tjänsten ges av:
Sektionschef Major Johan Östling
Systemingenjör Maria Martikkala

Fackliga representanter:
OFR/O Hkpflj, Mats Häggström
OFR/S Hkpflj, Caroline Nilsson
SACO-S Hkpflj, Annelie Helmersson
SEKO Hkpflj, Urban Hellqvist

Samtliga nås via växel på 013-28 30 00


Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Försvarsmaktens Helikopterflottilj, Hkpflj, är ett förband med både mark- och sjöoperativ inriktning som kan verka vid insatser i Sverige och internationellt. Helikopterstöd är efterfrågat av många. Till exempel för person-, materiel-, eller sjukvårdstransporter, ledning, spaning eller bevakningsuppdrag. Helikopterflottiljen deltar därför ofta i uppdrag och övningar med andra förband men också som stöd till samhället i olika krissituationer. Huvuddelen av Helikopterflottiljen är placerad i Linköping (Malmen), med två stora enheter i Luleå (Kallax) samt Ronneby (Kallinge). Flottiljen ansvarar även för Hemvärnet i Östergötland.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård samt bra balans mellan arbete och privatliv.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 14 september 2020
 • Plats: Linköping, Östergötlands län, Sverige
 • Förband: Helikopterflottiljen – Hkpflj
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Ingen militär utbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2020-10-18

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan