Must söker analytiker till den Euroasiatiska avdelningen

Om tjänsten

Sökande enhet

Euroasiatiska avdelningen vid Musts underrättelsekontor bedriver strategisk underrättelsetjänst kopplat till områdena Ryssland, OSS samt massförstörelsevapen, icke-spridning och cyberfrågor.

Som analytiker på Musts euroasiatiska avdelning kommer du att ta fram underrättelseanalyser och föredra dem för Sveriges politiska och militära ledning.

Hos oss börjar du för att du vill arbeta med frågor som är viktiga och vill bidra till ett starkare försvar av Sverige och värna svenska intressen enligt Musts vision Ett säkrare Sverige i en osäker värld.

Här får du arbeta i en intellektuellt stimulerande miljö där det är högt i tak och olika sakkunskaper möts, för att tillsammans bidra till en mångfacetterad analys som ger ett efterfrågat stöd till våra uppdragsgivare. Must har tillgång till ett unikt informationsläge baserat på underrättelser från alla typer av källor och förväntas utarbeta underrättelserapporter av mycket hög kvalitet. Här arbetar därför analytiker som är specialister inom olika områden och som kan ta in ny kunskap och hitta nya infallsvinklar. Vi har alla olika styrkor och det är när dessa kombineras som Musts analyser blir riktigt vassa. Vi är måna om att medarbetare utvecklas kontinuerligt för att på så sätt ligga i framkant i våra olika verksamhetsområden.

Tempot varierar beroende på analysområde. Vissa analytiker arbetar långsiktigt med analyser på djupet, medan andra arbetar med kortare tidshorisonter när Musts uppdragsgivare har behov av underlag nästa dag eller ibland ännu snarare. Din arbetsplats är vid Försvarsmaktens Högkvarter på Lidingövägen i Stockholm, vilken ibland byts ut mot resor där du representerar Must i internationella sammanhang.

Många av våra medarbetare stannar länge hos oss för att de trivs mycket bra. Därmed inte sagt att de stannar kvar på samma jobb. Det finns goda chanser att utvecklas inom organisationen, oavsett om du vill fördjupa dig inom din specialistkompetens, vill bredda dig till ett nytt analysområde eller är intresserad av att leda andra och utvecklas som chef.

Vår personal är en fantastisk skara människor med varierande bakgrund, kunskaper och kompetenser. På avdelningen är vi ca en fjärdedel kvinnor och en blandning av civila och officerare. Avdelningens medarbetare är stolta över att arbeta på Must och hängivna sin uppgift. Vi trivs på jobbet men för oss är det viktigt att arbetet går bra att kombinera med vardagen och livet utanför.

Ett sätt att må bra är att ta hand om sig själv genom idrott och träning. Som anställd i Försvarsmakten (och därmed i dess krigsorganisation) ingår i arbetet att avsätta tid för fysisk träning och myndigheten erbjuder ett mycket bra friskvårdsutbud.

Vi ser generellt positivt på medarbetare som är goda skribenter och som kan hålla en bra föredragning på såväl svenska som engelska. På Must uppskattar vi också ytterligare språkkunskaper, erfarenhet från internationella sammanhang eller militär kompetens.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Analysera rysk militär förmåga.

Utarbeta underlag, både muntligt och skriftligt, i enlighet med Regeringskansliets och Försvarsmaktens behov.

Samverka med andra delar av Försvarsmakten, Regeringskansliet samt försvarsunderrättelsemyndigheter.

Vid behov delta i och i vissa fall leda arbetsgrupper.

Kvalifikationer

 • Godkänd officers- eller specialistofficersutbildning (även reservofficer).
 • Minst fem års tjänstgöring som officer, specialistofficer eller reservofficer.
 • God förmåga att uttrycka sig i tal (muntliga presentationer) och skrift på såväl svenska som engelska.
 • God förmåga till analys och skriftlig produktion.

Meriterande kvalifikationer

 • Stabsutbildning från FHS, akademisk examen eller utbildning och erfarenhet som arbetsgivaren bedömer likvärdig.
 • Genomfört kaptensutbildning TakA eller motsvarande.
 • Utbildning inom underrättelsetjänst.
 • Tjänstgjort på förband och högre stab.
 • Erfarenhet av arbete inom underrättelsetjänst nationellt eller internationellt.
 • Erfarenhet från annan försvarsunderrättelsetjänst.
 • Goda kunskaper i ryska.

Personliga egenskaper

För befattningen gäller att du som person är allmänbildad, nyfiken och kreativ samt att du har förmåga att arbeta såväl enskilt som i grupp. Vidare krävs förmåga att kunna växla mellan långsiktiga och kortsiktiga arbetsuppgifter samt förmåga att självständigt kunna driva frågor framåt även om ingångsvärden eller styrningar saknas.

Tjänsten kräver gott omdöme och hög integritet, starkt säkerhetsmedvetande, god analytisk förmåga och mycket god samarbetesförmåga.

Att vara strukturerad och ha en hög stresstålighet är en förutsättning.

Mycket stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper och lämplighet.

Typ av tjänst

Tjänsten är en tillsvidareanställning med 6 månaders provanställning med tillträde snarast möjligt eller enligt överenskommelse.

Befattningen är öppen att söka för lägst RO, OF2 och OR 6.

Tjänsten innebär att du kommer att krigsplaceras.

Arbetsort: Stockholm

Frågor om befattningen och rekryteringsprocessen kan mailas till hkv-rekrytering-must@mil.se

Fackliga representanter

SACO/Försvar: Anders Markow

OFR/O: Roger Ericsson

OFR/S: Andreas Holmberg

SEKO: Lise-Lotte Larsson

Samtliga nås via växeln; 08-788 75 00

Välkommen med din ansökan senast 2021-01-10.

 

Urval sker löpande och din ansökan ska innehålla CV samt ett personligt brev. I det personliga brevet vill vi att du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) är en del av Försvarsmaktens högkvarter i Stockholm. Vi ger regeringen och Försvarsmakten kvalificerade beslutsunderlag om omvärldsutvecklingen och hot mot Sveriges och Försvarsmaktens säkerhet. Vår vision är ”Ett säkrare Sverige i en osäker värld”. Must är en kunskapsorganisation och erbjuder både spännande och för Sverige angelägna arbetsuppgifter. Här arbetar både officerare och civila experter inom olika områden, t ex statsvetenskap, IT, ekonomi, teknik, matematik och HR.

En stor del av Must verksamhet omfattas av sekretess och vi ber dig därför att inte berätta att du sökt jobb hos Must för andra personer än dina närmaste. Läs gärna mer om Must och vår verksamhet här

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 18 november 2020
 • Plats: Stockholm, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Militära Underrättelse- och Säkerhetstjänsten - MUST
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Officersutbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2021-01-10

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan