Chef till Gruppen för strategisk analys vid Must

Om tjänsten

Vill du ha ett meningsfullt arbete och bidra till ett säkrare Sverige i en osäker värld? Det förändrade omvärldsläget medför att vårt försvar behöver förstärkas och den ökade underrättelseverksamheten mot Sverige och Försvarsmakten är omfattande. Var med och bidra till vår vision - Ett säkrare Sverige i en osäker värld. Den Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) bedriver verksamhet inom försvarsunderrättelsetjänst, militär underrättelsetjänst och militär säkerhetstjänst.

Vårt erbjudande

Vi erbjuder ett viktigt och stimulerande arbete där du dagligen bidrar till Sveriges säkerhet. Vi erbjuder också mycket goda möjligheter till kompetensutveckling. Hos oss finns det friskvårdsmöjligheter som inkluderar träning tre timmar i veckan på arbetstid samt möjlighet att ha balans mellan fritid och arbete. 

Om enheten

Must Underrättelsekontor har som uppgift att ge stöd till svensk utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik samt Försvarsmakten genom inhämtning, analyser och bedömningar av läget i omvärlden. Med våra bedömningar och rapportering om utländska förhållanden, bygger vi såväl kort- som långsiktig kunskap hos uppdragsgivarna samt uppmärksammar dem på nya hot. Underrättelsekontoret söker en sektionschef till Gruppen för Strategisk Analys (GSA). GSA bedriver analys till stöd för strategisk förvarning, metod- och processutveckling, forsknings- och studiesamordning samt hanterar vissa typer av utbildningsfrågor. 

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Vi söker efter en sektionschef med ett etablerat kontaktnät inom såväl Försvarsmakten som inom det svenska underrättelsesamhället samt god kännedom om den svenska universitets- och högskolevärlden. En stor del av arbetet sker i samverkan med andra enheter, organisationer och myndigheter varvid god nätverks- och samarbetsförmåga är central. Arbetet kräver att du har en god förmåga att initiera och genomföra samarbeten samt erfarenhet av att leda projekt. Rollen som sektionschef ställer krav på att kunna entusiasmera och stödja dina medarbetare, men också att kunna arbeta självständigt och målmedvetet. Du ska ha en god kännedom om försvarsunderrättelsetjänst och erfarenhet av att producera beslutsunderlag för strategiska och militärstrategiska beslut. Därutöver ser vi gärna att du har god kännedom om Försvarsmaktens centrala processer samt god kännedom om Försvarsmaktens lednings- och planeringsmetodik.

Kvalifikationer

 • Akademisk examen från lägst mastersnivå inom samhällsvetenskapliga ämnen, som exempelvis statsvetenskap, vetenskapsteori/filosofi, krigsvetenskap eller motsvarande ämnen från internationella examina.
 • Minst 5 års arbetslivserfarenhet från Försvarsunderrättelsemyndigheter, gärna med fokus på metod och processutveckling.
 • Har god kännedom om det svenska försvarsunderrättelsesamhället och underrättelsetjänst i Försvarsmakten.
 • Dokumenterad erfarenhet av att arbeta med strategisk förvarning.
 • Dokumenterad förmåga att uttrycka sig väl i både svenska och engelska (skriftligt och muntligt) samt goda kunskaper i muntlig framställan/presentera analyser.
 • Dokumenterad erfarenhet av att utforma beslutsstöd eller beslutsunderlag för beslutsfattare på strategisk nivå.

Meriterande

 • Forskarutbildning (doktors- eller licentiatexamen).
 • Examina med fokus på internationella relationer, säkerhets- och försvarspolitik eller strategi.
 • Erfarenhet av att arbetat med forskningssamordning.
 • Erfarenhet av att arbeta inom försvarsunderrättelsetjänst, strategisk förvarning eller strategisk analys inom internationella relationer, säkerhets- och försvarspolitik eller strategi.
 • Erfarenhet av sektionschefsarbete
 • Genomgått grundläggande chefs- eller ledarskapsutbildning.
 • Erfarenhet av att sammanställa, utvärdera eller omsätta stor informationsmängder och/eller forskning.
 • Erfarenhet av att arbeta med analys vid forskningsnära verksamhet.

Personliga egenskaper

 • Du är en initiativrik, resultatinriktad och driven ledare som är lyhörd för organisationens och verksamhetens behov.
 • Du trivs med att etablera och upprätthålla professionella nätverk.
 • Du trivs med att arbeta självständigt och att du produktivt kan hantera flera simultant pågående frågor och projekt samt förmåga att driva ärenden/projekt framåt.
 • Du trivs med att entusiasmera medarbetare.
 • Du trivs i rollen som föredragshållare.
 • Du arbetar långsiktigt med att skapa goda förutsättningar för verksamheten.
 • Du visar på hög integritet, gott säkerhetsmedvetande och mycket god samarbetsförmåga. 

Mycket stor vikt kommer att läggas vid dina personliga egenskaper och lämplighet. Vid urvalet kommer vi bedöma mot Försvarsmaktens ledarkriterier. Ovan ställda kvalifikationer ska på begäran kunna verifieras genom intyg, referenser samt arbets- eller urvalstester. Vi ser gärna att du avser arbeta på befattningen under en längre tid. 

Övrigt

Både civila och militära (OF4) sökanden välkomnas. Befattningen är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Arbetsort fn Stockholm. Tillträde enl överenskommelse. Frågor om befattningen eller rekryteringsprocessen mejlas till: hkv-rekrytering-must@mil.se , vänligen skriv ”Chef GSA” i ämnesraden.

Fackliga representanter är Anders Markow för SACO/Försvar, Roger Ericsson för OFR/O, Lise-Lotte Larsson för SEKO samt Andreas Holmberg för OFR/S, vilka nås via 08-788 75 00.

Varmt välkommen med din ansökan senast 2021-01-31. Din ansökan ska innehålla cv samt ett personligt brev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning. Du ansöker via jobb.forsvarsmakten.se

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) är en del av Försvarsmaktens högkvarter i Stockholm. Vi ger regeringen och Försvarsmakten kvalificerade beslutsunderlag om omvärldsutvecklingen och hot mot Sveriges och Försvarsmaktens säkerhet. Vår vision är ”Ett säkrare Sverige i en osäker värld”. Must är en kunskapsorganisation och erbjuder både spännande och för Sverige angelägna arbetsuppgifter. Här arbetar både officerare och civila experter inom olika områden, t ex statsvetenskap, IT, ekonomi, teknik, matematik och HR.

En stor del av Must verksamhet omfattas av sekretess och vi ber dig därför att inte berätta att du sökt jobb hos Must för andra personer än dina närmaste. Läs gärna mer om Must och vår verksamhet här

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 12 januari 2021
 • Plats: Stockholm, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Militära Underrättelse- och Säkerhetstjänsten - MUST
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Militär/Civil
 • Sista ansökningsdag:2021-01-31

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan