Sjövärnskåren söker Sjötransportledare till den marina staben inom Hemvärn med marina uppgifter i Östergötlands skärgård

Om tjänsten

Befattningen erbjuder
Befattningen erbjuder dig en möjlighet att få utbilda dig till att vara en del av Östergötlands Hemvärn med marina uppgifter.

Om förbandet
Förbandet ingår i Hemvärnet - Nationella Skyddsstyrkorna och är en resurs till Östergötlands två Hemvärnsbataljoner (30:e och 31:a HV-bataljonen). Vår uppgift är att verka över hela konfliktskalan från stöd till samhället vid stora påfrestningar i fred, till väpnad strid i händelse av krig. 

314:e och 315:e båtplutonen lyder direkt under 31:a HV-bataljonen som i sin tur lyder under Militärregion Syd. Vi förfogar över nio stycken snabbgående båtar av olika typer, som verkar mellan Stockholms - Oskarshamns skärgård. Vår främsta uppgift är att understödja de åtta kompanierna inom 30:e och 31:a bataljonerna i Östergötland med transporter, men även med spaning och ytövervakning från båt.

Övriga uppgifter innefattar i huvudsak skydd och bevakning av viktiga objekt och samhällskritisk infrastruktur samt ytövervakning skärgårdsmiljö.

 

Aktuell befattning: Sjövärnskåren anordnar på uppdrag av Försvarsmakten marin befattningsutbildning för dig som vill bli Sjötransportledare inom Östergötlands Hemvärn med marina uppgifter. Som Sjötransportledare är du en nyckelperson i staben för att leda båtplutonens insatser. Befattningen ger dig möjligheter att utbildas och verka i Hemvärn med marina uppgifter i Östergötland. Att vara med i Hemvärnet är en livsstil som kräver vilja, möjlighet och förmåga att kunna skydda, bevaka och ytövervaka i fred, kris och krig.


Huvudsakliga arbetsuppgifter

 • Vidarebefordra kompani- och plutonchefens order till berörda fartyg/båtar
 • Hålla kommunikation med plutonens fartyg/båtar samt kompani- och plutonchef
 • Planera färdväg och ankringsplatser för plutonens fartyg/båtar
 • Delaktig i uppdragsplanering
 • Uppföljning i realtid
 • Diverse stabsarbete i kompani-/plutonsstab

 

Kvalifikationer: Krav: Minst 18 år gammal och svensk medborgare. God fysik. Intresse för sjöliv. Meriterande: Erfarenheter från Marinen är meriterande. VHF-certifikat alternativt ”radiovana” är mycket meriterande. Sjöerfarenhet är meriterande.

Personliga egenskaper
Som Sjötransportledare i Hemvärn med marina uppgifter krävs att du är en lagspelare som ser till helheten. Vi ser gärna att du är självgående och noggrann samt stresstålig. Självklart har du ett genuint intresse av båtar och sjöliv samt en önskan om att bidra till försvaret av Sverige. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

För att myndighetens uppdrag ska vara framgångsrikt förutsätts att alla medarbetare uppträder enligt den värdegrund som finns. Försvarsmaktens värdegrund slår vakt om alla människors lika värde, rättsvisa och jämlikhet och främjar demokrati och mänskliga rättigheter (läs mer på www.forsvarsmakten.se).

 

 

Att vara specialist (frivilligpersonal) i Hemvärnet med marina uppgifter: Befattningen är inget arbete - alltså ingen vanlig anställning - utan är ett ideellt åtagande. Specialisten får under utbildning och övning en ersättning (dagpenning) samt fri mat, fritt boende och fri resa. Övrigt: Innan du kan påbörja din utbildning måste du få godkänt på Försvarsmaktens säkerhetsprövning.


För upplysningar om befattningen kontakta: Carl-Johan Tersmeden, Sjövärnskårernas Riksförbund i Stockholm: 070-462 12 55, rekrytering@sjovarnskaren.se

För information om rekryteringsprocessen (ex. Mitt Försvarsmakten) kontakta: Olivia Wallentin-Tagesson: olivia.wallentin-tagesson@mil.se; 013-283 271.

Sista ansökningsdag: 
Vi rekryterar kontinuerligt - välkommen med din ansökan så snart som möjligt! Din ansökan bör innehålla CV samt ett kort ansökningsbrev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.

Försvarsmakten är en av Sveriges största myndigheter med mer än 50000 medarbetare och frivilliga. Försvarsmakten är ständigt beredd att hävda Sveriges territorium, genomföra internationella insatser, samt att stödja samhället vid större kriser. Försvarsmaktens unika förmåga är den väpnade striden och med den Sveriges yttersta säkerhetspolitiska instrument. Ytterst är Försvarsmaktens uppgift att värna demokrati och mänskliga rättigheter. Hos oss kan du göra skillnad.

Av dessa 50000 medarbetare och frivilliga anställda av Försvarsmakten tillhör 22000 Hemvärnet. Hos oss behövs du och kan göra skillnad. Hemvärnet är ständigt beredd att stödja hävdandet av Sveriges territorium, samt att stödja samhället vid större kriser. På uppdrag av Försvarsmakten rekryterar och grundutbildar Sveriges 18 frivilliga försvarsorganisationer till Hemvärnsförbanden. Om du vänder dig till en frivillig försvarsorganisation kan du, baserat på ditt intresse och din bakgrund, få en specialistbefattning inom Hemvärnet. Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Då tjänstgöringen utgör placering i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med tjänstgöring följer en skyldighet att krigsplaceras.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 24 augusti 2021
 • Plats: Norrköping, Östergötlands län, Sverige
 • Förband: Försvarsmakten Hemvärnet (FM HV)
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Deltid
 • * Ingen militär utbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2021-09-24

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan