Sjövärnskåren söker Maskinmän till båtbesättningar inom Hemvärn med marina uppgifter i Östergötlands skärgård

Om tjänsten

Befattningen erbjuder: Befattningen erbjuder dig en möjlighet att få utbilda dig till att vara en del av Östergötlands Hemvärn med marina uppgifter.

Om förbandet: 
Förbandet ingår i Hemvärnet - Nationella Skyddsstyrkorna och är en resurs till Östergötlands två Hemvärnsbataljoner. Vår uppgift är att verka över hela konfliktskalan från stöd till samhället vid stora påfrestningar i fred, till väpnad strid i händelse av krig. Rikets båtplutoner är båtburna och med krav på att mycket snabbt kunna lösa uppgifter i fred och krig. Tjänstgöringskrav för sjömannen/soldaten är minst 4-8 dygn per år. Vi förfogar över nio stycken snabbgående båtar av olika typer, som verkar mellan Stockholms - Oskarshamns skärgård. Vår främsta uppgift är att understödja Östergötlands HV-skyttekompanier med transporter, men även med spaning och ytövervakning från båt. 

Aktuell befattning: Som Maskinman är du en nyckelperson i besättningen som utgörs av 2-3 personer. Genom att gå befattningsutbildningen erbjuds du en unik möjlighet att, vid sidan av ditt vanliga arbete eller studier, göra en insats för Försvarsmakten och ytterst för Sveriges säkerhet.

Huvudsakliga arbetsuppgifter: Hålla ditt maskinrum alt. din motor i gott skick och se till att fartyget/båten kan operera utan problem. Förebygga olyckor genom regelbundet underhållsarbete enligt plan. Ha kontinuerlig kontakt med befälhavaren (båtföraren). Övriga skeppstekniska uppgifter.

 

Kvalifikationer: 

Krav: Minst 18 år gammal och svensk medborgare. God simkunnighet. Maskinbefäl kl 8. Vissa navigatoriska kunskaper. God fysik. Intresse för sjöliv.

Meriterande: Erfarenheter från Marinen är meriterande. VHF-certifikat alternativt ”radiovana” är meriterande. Sjöerfarenhet är meriterande

Personliga egenskaper: 
Som Maskinman i Hemvärn med marina uppgifter krävs att du är en lagspelare som ser till helheten. Vi ser gärna att du är självgående och noggrann samt stresstålig. Självklart har du ett genuint intresse av båtar och sjöliv samt en önskan om att bidra till försvaret av Sverige. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

För att myndighetens uppdrag ska vara framgångsrikt förutsätts att alla medarbetare uppträder enligt den värdegrund som finns. Försvarsmaktens värdegrund slår vakt om alla människors lika värde, rättsvisa och jämlikhet och främjar demokrati och mänskliga rättigheter (läs mer på www.forsvarsmakten.se).

 

Mer om Sjövärnskåren och våra befattningar inom Hemvärn med marina uppgifter kan du läsa här…

Att vara specialist (frivilligpersonal) i Hemvärnet med marina uppgifter:

Befattningen är inget arbete - alltså ingen vanlig anställning - utan är ett ideellt åtagande. Specialisten får under utbildning och övning en ersättning (dagpenning) samt fri mat, fritt boende och fri resa. En specialist i Hemvärn med marina uppgifter tjänstgör enligt ett avtal som är tecknat mellan Försvarsmakten och den enskilde om att tjänstgöra mellan fyra och åtta dygn per år beroende på tjänst. För att få påbörja dina utbildningar måste du först få godkänt på Försvarsmaktens säkerhetsprövning.


För upplysningar om befattningen kontakta:
Carl-Johan Tersmeden, Sjövärnskårernas Riksförbund i Stockholm: 070-462 12 55, rekrytering@sjovarnskaren.se

För information om rekryteringsprocessen (ex. Mitt Försvarsmakten) kontakta:
Olivia Wallentin-Tagesson: olivia.wallentin-tagesson@mil.se; 013-283 271.

Sista ansökningsdag

Vi rekryterar kontinuerligt - välkommen med din ansökan så snart som möjligt! Din ansökan bör innehålla CV samt ett kort ansökningsbrev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.

Försvarsmakten är en av Sveriges största myndigheter med mer än 50000 medarbetare och frivilliga. Försvarsmakten är ständigt beredd att hävda Sveriges territorium, genomföra internationella insatser, samt att stödja samhället vid större kriser. Försvarsmaktens unika förmåga är den väpnade striden och med den Sveriges yttersta säkerhetspolitiska instrument. Ytterst är Försvarsmaktens uppgift att värna demokrati och mänskliga rättigheter. Hos oss kan du göra skillnad.

Av dessa 50000 medarbetare och frivilliga anställda av Försvarsmakten tillhör 22000 Hemvärnet. Hos oss behövs du och kan göra skillnad. Hemvärnet är ständigt beredd att stödja hävdandet av Sveriges territorium, samt att stödja samhället vid större kriser. På uppdrag av Försvarsmakten rekryterar och grundutbildar Sveriges 18 frivilliga försvarsorganisationer till Hemvärnsförbanden. Om du vänder dig till en frivillig försvarsorganisation kan du, baserat på ditt intresse och din bakgrund, få en specialistbefattning inom Hemvärnet. Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Då tjänstgöringen utgör placering i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med tjänstgöring följer en skyldighet att krigsplaceras.

Tillbaka till listning
  • Publicerad: 24 augusti 2021
  • Plats: Norrköping, Östergötlands län, Sverige
  • Förband: Försvarsmakten Hemvärnet (FM HV)
  • Anställningsform: Tillsvidareanställning
  • Omfattning: Deltid
  • * Ingen militär utbildning krävs
  • Sista ansökningsdag:2021-09-24

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan