Uppdragsspecialist/sonarbefäl HKP14 till 3.helikopterskvadron

Om tjänsten

Uppdragsspecialist/sonarbefäl HKP14 (US/SonB) till 3.helikopterskvadron i Ronneby

 

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter som US/SonB

Som uppdragsspecialist/sonarbefäl, US/SonB, ingår du som besättningsmedlem i den marina versionen av HKP14, baserad på 3.helikopterskvadron i Ronneby. Helikoptern är utrustad med flera sensorer och används för många uppgifter. Du blir utbildad och tränad för att kunna axla ett flertal olika roller. Några exempel på roller:

 

 • Ledningssystemsoperatör

Vid sjöoperativa uppdrag kan du komma att stödja uppdragschefen och övriga besättningen genom arbete i helikopterns ledningssystem.

 • Sensoroperatör

Vid sjöoperativa uppdrag är det du som sköter ett eller flera av helikopterns sensorsystem, t.ex. sonaren, handkameran eller helikopterns elektrooptiska kamerasystem, EOS.

 • Ytbärgare

Under ett räddningsuppdrag till sjöss eller över land är det du som vinschas ner till de nödställda för att undsätta och hjälpa dem. Din förmåga som ytbärgare upprätthåller du genom regelbunden träning av olika typer av vattenövningar samt vinschövningar med helikopter.

 

Vilka egenskaper skall en US/SonB ha?

Som medlem i en helikopterbesättning kan du komma att ställas inför relativt stora fysiska och psykiska påfrestningar. Du kommer att utföra uppdrag både nationellt och internationellt. Du kan ställas inför etiska och moraliska dilemman som kräver snabb handling och svåra beslut. Du kommer att ställas inför situationer där många uppgifter måste lösas på kort tid, oftast samtidigt. För att kunna fullfölja en insats måste du därför agera såväl självständigt som i grupp, ta egna initiativ samt ha god simultankapacitet. Du har ett stort ansvar, både för dig själv och för resten av besättningen. För att axla detta krävs ett gott omdöme, god självkännedom och att du är trygg i dig själv. Att kunna arbeta nära andra människor är en förutsättning.

Kvalifikationer:

 • SOU UVSTRID
 • AO Sjöstrid
 • OR 6-7

 Meriterande:

 • 1-2 års fartygstjänst som SonB / SonO
 • Erfarenhet av marina ledningssystem
 • God vattenvana

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Ansökningsprocessen

Efter mottagen ansökan görs en initial bedömning om lämplighet. Om du anses vara lämplig blir du kallad till tester på HRC Specialurval i Stockholm. Godkänns du där samt på de efterföljande medicinska testerna och lämplighetsbedömning kan du ansöka om byte av anställning till FV/Hkpflj för utbildning till uppdragsspecialist/sonarbefäl HKP14.

 

Övrigt:

Typ av anställning: Tillsvidare

Tillträde: Enligt överenskommelse

Arbetsort: Ronneby

Facklig representant

Officersförbundet, Hans Lundgren hans.lundgren@officersforbundet.se

Upplysningar om befattningen

Tobias Frelin 3.helikopterskvadron/Ronneby tobias.frelin@mil.se

Hans Lundgren 3.helikopterskvadron/Ronneby hans.lundgren@mil.se

 

Sista ansökningsdag
Välkommen med din ansökan senast 2021-08-30.  Din ansökan skall innehålla ett personligt brev med beskrivning av dig själv och levnadsbeskrivning både civilt och militärt samt CV med referenser.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Försvarsmaktens Helikopterflottilj, Hkpflj, är ett förband med både mark- och sjöoperativ inriktning som kan verka vid insatser i Sverige och internationellt. Helikopterstöd är efterfrågat av många. Till exempel för person-, materiel-, eller sjukvårdstransporter, ledning, spaning eller bevakningsuppdrag. Helikopterflottiljen deltar därför ofta i uppdrag och övningar med andra förband men också som stöd till samhället i olika krissituationer. Huvuddelen av Helikopterflottiljen är placerad i Linköping (Malmen), med två stora enheter i Luleå (Kallax) samt Ronneby (Kallinge). Flottiljen ansvarar även för Hemvärnet i Östergötland.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård samt bra balans mellan arbete och privatliv.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 08 juni 2021
 • Plats: Ronneby, Blekinge län, Sverige
 • Förband: Helikopterflottiljen – Hkpflj
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Officersutbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2021-08-30

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan