Must söker civila och militära analytiker till Euroatlantiska avdelningen

Om tjänsten

Vill du ha ett meningsfullt arbete och bidra till ett säkrare Sverige i en osäker värld? Det förändrade omvärldsläget medför att vårt försvar behöver förstärkas och den ökade underrättelseverksamheten mot Sverige och Försvarsmakten är omfattande. Var med och bidra till vår vision - Ett säkrare Sverige i en osäker värld. Den Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) bedriver verksamhet inom försvarsunderrättelsetjänst, militär underrättelsetjänst och militär säkerhetstjänst.

Vår arbetsplats erbjuder ett viktigt och stimulerande arbete där du dagligen bidrar till Sveriges säkerhet. Vi erbjuder också mycket goda möjligheter till kompetensutveckling. Hos oss finns det friskvårdsmöjligheter som inkluderar träning tre timmar i veckan på arbetstid samt möjlighet att ha balans mellan fritid och arbete.

Om enheten

Must Underrättelsekontor har som uppgift att ge stöd till svensk utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik samt Försvarsmakten genom inhämtning, analyser och bedömningar av läget i omvärlden. Med våra bedömningar och rapportering om utländska förhållanden, bygger vi såväl kort- som långsiktig kunskap hos uppdragsgivarna samt uppmärksammar dem på nya hot. Vår Euroatlantiska avdelning söker nu efter militära bearbetare samt militärstrategiska- och säkerhetspolitiska analytiker som vill bidra i vårt arbete.

Vår avdelning bedriver strategisk underrättelsetjänst kring frågor som påverkar den säkerhetspolitiska och militärstrategiska utvecklingen med betydelse för Sveriges närområde. Vårt huvudsakliga fokus riktar sig mot att följa europeisk och transatlantisk säkerhetspolitik samt att följa utvecklingen av multi- och minilaterala säkerhetssamarbeten. En stor del av arbetet sker tillsammans med andra enheter, organisationer och myndigheter, varför god nätverks- och samarbetsförmåga är central för våra medarbetare. Hos oss får du samarbeta tillsammans med andra analytiker med olika kompetenser och specialistområden, där målsättningen är att vi tillsammans ska kunna leverera ett kvalitativt underrättelseunderlag till våra uppdragsgivare samtidigt som du ansvarar för ett bearbetningsområde.

Vi ser gärna att du har arbetat minst ett par år med att analytiskt bedöma omvärldsutveckling, säkerhetspolitik eller militära förmågor. Att du har – både självständigt och i grupp - arbetat med att formulera analytiska utgångpunkter, strukturerat hanterat information för att genomföra analysen samt att omformulera slutsatser till beslutsstöd. Din analytiska profil som generalist innebär ett stort intresse för övergripande trender i omvärldsutvecklingen, strategiska säkerhetspolitiskaförhållanden, militärstrategiska frågor och utvecklingen av militära förmågor. Du ser positivt på att arbeta med olika analytiska teman samt har erfarenhet av att arbete med olika analytiska metoder

Vi ser gärna att du är en god skribent som också trivs med att hålla föredrag på både svenska och engelska. Vi uppskattar också ytterligare språkkunskaper och arbetslivserfarenhet från internationella befattningar.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

 • Analysera internationell utrikes- och säkerhetspolitik, militärstrategiska förhållanden och krigföringsförmåga som påverkar Sveriges närområde.
 • Utarbeta underlag, både muntligt och skriftligt, till stöd för både Regeringskansliet och Försvarsmakten.
 • Samverka med andra delar av Försvarsmakten, Regeringskansliet samt försvarsunderrättelsemyndigheter.
 • Formulera, strukturera och genomföra underrättelseanalyser inom olika geografiska och tematiska områden.

Kvalifikationer

 • För att söka till befattning som säkerhetspolitisk analytiker krävs en akademisk examen inom samhällsvetenskapliga ämnen (som exempelvis nationalekonomi, sociologi, statsvetenskap, krigsvetenskap eller annan relevant universitetsexamen) eller motsvarande ämnen från internationella examina.

Alternativt

 • För att söka befattning som militärstrategisk analytiker krävs en examen från Försvarshögskolans Högre Officersprogram (HOP12/HOP1), Högre stabsofficersutbildning (HSU), Chefsprogram eller motsvarande ämnen (som exempelvis war studies, strategy eller military strategy) från internationella examina.

Alternativt

 • För att söka befattning som militärbearbetare krävs examen från Försvarshögskolans Högre Officersprogram (HOP1), Stabsutbildning (SU), Officersprogram (OP), Specialist Officersutbildning (SOU) eller motsvarande ämnen (som exempelvis war studies, strategy eller military strategy) från internationella examina.

Utöver ovan gäller nedan kvalifikationer för samtliga

 • Minst 2 års arbetslivserfarenhet av analytiskt arbete.
 • Dokumenterad förmåga och erfarenhet av att genomföra strategiska analyser eller omfattande analytiskt arbete.
 • Dokumenterad förmåga att uttrycka sig väl på både svenska och engelska (skriftligt och muntligt) samt goda kunskaper i muntlig framställan/presentera analyser.

 

Meriterande

 • Akademisk examen med inriktning på internationella relationer, säkerhetspolitik, strategi, militärstrategi eller motsvarande.
 • Erfarenhet av att ha arbetat med försvarsunderrättelsetjänst eller militär underrättelsetjänst.
 • Erfarenhet av att leda analytiskt arbete eller analysprojekt.
 • Erfarenhet av arbete vid internationella militära staber.
 • Erfarenhet av att ha arbetat med omvärldsanalys eller strategisk analys inom internationella relationer, säkerhets- och försvarspolitik, strategi, militärstrategi eller med bedömning av militära förmågor.
 • Erfarenhet av att sammanställa, utvärdera eller omsätta stora informationsmängder, mediabevakning och/eller forskning.

 

Personliga egenskaper

Vi ser gärna att du som person är en initiativrik och driven medarbetare som är lyhörd för organisationens och verksamhetens behov. Du trivs med att arbeta självständigt men ingår gärna i arbetsgrupper tillsammans med andra. Du gillar att hantera flera simultant pågående frågor och projekt samt har förmåga att driva projekt framåt även om ingångsvärden eller styrningar är otydliga och med korta tidsperspektiv. Du är resultatinriktad, strukturerad, arbetar långsiktigt och med god framförhållning men du ska också vara beredd på att snabbt växla tempo och leverera underlag med korta tidsförhållanden.

Att arbeta hos oss kräver gott omdöme och hög integritet, starkt säkerhetsmedvetande, god analytisk förmåga och mycket god samarbetsförmåga. Vi arbetar som ett lag varför mycket stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper och lämplighet.

Ovan ställda kvalifikationer ska kunna verifieras genom intyg, referenser samt arbets- och/eller urvalstester.

 

Övrigt

Både civila och militära sökanden välkomnas. Tillsvidareanställning med 6 månaders provanställning. Arbetsort: Stockholm.

Upplysningar om befattningarna lämnas av Gunilla Eriksson (gunilla.eriksson@mil.se eller 08-788 82 81) eller Stefan Lundell (stefan.lundell@mil.se eller 08-788 75 21). Övriga frågor hänvisas till hkv-rekrytering-must@mil.se, ange EAT i ämnesraden. Under några av sommarveckorna finns risk för fördröjd svarstid.

Fackliga representanter är för SACO Anders Markow, för OFR/O Roger Ericsson, för OFR/S Maria Ekelund och SEKO Lise-Lotte Larsson. Samtliga nås via växel 08-788 75 00.

Välkommen med din ansökan senast 2021-08-31. Vänligen tydliggör om din ansökan avser befattning som militärbearbetare, militärstrategisk analytiker eller säkerhetspolitisk analytiker. Din ansökan skall innehålla CV samt ett personligt brev. I det personliga brevet vill vi att du motiverar varför du är lämpad för den befattning du söker.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) är en del av Försvarsmaktens högkvarter i Stockholm. Vi ger regeringen och Försvarsmakten kvalificerade beslutsunderlag om omvärldsutvecklingen och hot mot Sveriges och Försvarsmaktens säkerhet. Vår vision är ”Ett säkrare Sverige i en osäker värld”. Must är en kunskapsorganisation och erbjuder både spännande och för Sverige angelägna arbetsuppgifter. Här arbetar både officerare och civila experter inom olika områden, t ex statsvetenskap, IT, ekonomi, teknik, matematik och HR.

En stor del av Must verksamhet omfattas av sekretess och vi ber dig därför att inte berätta att du sökt jobb hos Must för andra personer än dina närmaste. Läs gärna mer om Must och vår verksamhet här

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 06 juli 2021
 • Plats: Stockholm, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Militära Underrättelse- och Säkerhetstjänsten - MUST
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Militär/Civil
 • Sista ansökningsdag:2021-08-31

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan