Uppdragsspecialist

Om tjänsten

Sökande enhet:
2.helikopterskvadron utlyser tjänsten som Uppdragsspecialist, GSS/K. 2.helikopterskvadron ingår i insatsförbandet Helikopterflottiljen och är grupperad på Malmen, Linköping. Skvadronen består av ca 270 medarbetare och är organiserad i en skvadronsstab, en helikopterdivision Hkp16, en helikopterdivision Hkp15, två flygunderhållskompanier (Hkp15 och Hkp16) samt ett materielkompani.

Huvudsakliga arbetsuppgifter:
Uppdragsspecialist (US) är en GSS/K i flygande tjänst och ingår i en helikopterbesättning. Tre till fyra besättningar ingår i en flygstyrka. Flygstyrkechefen är din närmaste chef och besättningen är din primära arbetsgrupp och den består av piloter, uppdragsspecialister och tekniker i flygtjänst. Tillsammans löser ni uppdrag av olika svårighetsgrad. Ofta jobbar flera besättningar tillsammans i förband för att lösa uppdragen tillsammans.

Under ett flyguppdrag är du delaktig i planering och genomförande. Du är en del av besättningen i samtliga flygprofiler. De vanligaste uppgifterna ombord är att ha ansvar för passagerare, inre samt yttre last. Du kan utöver det ha olika uppgifter ombord som t ex dörrskytt, sjukvårdare och vinschoperatör. Roller och uppgifter beror på typ av helikopter, uppdrag och individens lämplighet. Enskilda flyguppdrag kan t.ex. vara transport av skadade, trupp- och materieltransport, brandsläckning med brandtunna m.m. Under flyguppdrag har du, som en del av besättningen, en viktig roll att fylla för att uppgiften ska kunna lösas. Du ska även inneha den högsta kompetensen avseende markstrid i besättningen och kunna stödja och utbilda övriga medlemmar avseende detta. Anställningen innebär också att periodvis inneha beredskap för olika uppgifter, främst nationellt men även för internationella insatser.

Krav:

 • Svensk medborgare
 • Godkänt i Sv 1/A, Ma 1/A och Eng 5/A från gymnasiet.
 • B körkort


Önskvärda kvalifikationer:

 • Utbildning på Ksp58B
 • Utbildning på Pistol88C
 • Utbildad stridssjukvårdare
 • Förarbevis lätt personterrängbil
 • Kompetens inom strid i bebyggelse


Meriterande kvalifikationer:

 • Tjänstgöring som gruppchef/stf gruppchef (OR4-5)
 • Utbildning i strid från fordon
 • Tidigare markstridsbefattning

Personliga egenskaper:
Vi söker individer med god samarbetsförmåga, ödmjukhet, omtanke, självinsikt och högt säkerhetstänkande. Dessutom bör du vara flexibel, drivande och kunna ta initiativ då tjänsten kan variera i intensitet.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Uttagning:
Tjänsten föregås av ett antal olika uttagningar och tester. Mer information kommer skickas till de som går vidare i processen.


Kontaktperson:

Mj Magnus Hellgren, 070-2470930, magnus.hellgren@mil.se

Fackliga representanter:

Officersförbundet, Mats Häggström, 0920-234941, mats.haggstrom@mil.se

Lön: Individuell lönesättning.

Anställning: Anställningen sker utifrån Försvarsmaktens kollektivavtal för anställning av gruppbefäl, soldater och sjömän (GSS/K). Detta kan innebära 6 månaders provanställning och därefter anställning upp till 8 år med möjlighet till förlängning i 4 år. Anställningen innebär heltidstjänstgöring samt obligatorisk utlandstjänstgöring.

Ansökningsprocessen: Urval och eventuell kallelse till tester sker löpande, skicka in din ansökan så snart som möjligt då vi kommer testa löpande.

Tillträde: Beräknat startdatum är 28 februari 2022. Första året kommer inledas med grundläggande besättningsutbildning och annan utbildning, vilket innebär en del frånvaro från hemmaorten.

Välkommen med din ansökan senast 2021-08-30

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Försvarsmaktens Helikopterflottilj, Hkpflj, är ett förband med både mark- och sjöoperativ inriktning som kan verka vid insatser i Sverige och internationellt. Helikopterstöd är efterfrågat av många. Till exempel för person-, materiel-, eller sjukvårdstransporter, ledning, spaning eller bevakningsuppdrag. Helikopterflottiljen deltar därför ofta i uppdrag och övningar med andra förband men också som stöd till samhället i olika krissituationer. Huvuddelen av Helikopterflottiljen är placerad i Linköping (Malmen), med två stora enheter i Luleå (Kallax) samt Ronneby (Kallinge). Flottiljen ansvarar även för Hemvärnet i Östergötland.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård samt bra balans mellan arbete och privatliv.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 21 juni 2021
 • Plats: Linköping, Östergötlands län, Sverige
 • Förband: Helikopterflottiljen – Hkpflj
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Militär grundutbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2021-08-30

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan