Must söker chef till säkerhetsprövningssektionen

Om tjänsten

Vill du bidra till ett säkrare Sverige i en osäker värld? Nu söker Säkerhetskontoret på Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) ny chef till säkerhetsprövningssektionen. Vill du ha en exklusiv och i allra högsta grad central roll inom Försvarsmaktens säkerhetsprövning och högre chefsförsörjning? Vi erbjuder dig viktiga uppgifter i en stimulerande miljö där du tillsammans med experter inom sitt område dagligen bidrar till Sveriges säkerhet.

Om enheten

Must bedriver verksamhet inom försvarsunderrättelsetjänst, militär underrättelsetjänst och militär säkerhetstjänst. Den militära säkerhetstjänsten leds och inriktas av säkerhetskontoret som ansvarar för att förebygga, upptäcka och motverka säkerhetshot riktade mot Försvarsmakten och dess intressen i Sverige och utomlands samt mot försvarssektorns skyddsvärden. Verksamheten bedrivs inom tre huvudsakliga verksamhetsområden. Säkerhetsunderrättelsetjänst, säkerhetsskyddstjänst och signalskyddstjänst.

Säkerhetsprövningssektionen, som har en viktig roll i Försvarsmaktens personalförsörjning, har till uppgift att leda och samordna säkerhetsprövningen i Försvarsmakten samt utfärda säkerhetsintyg. Sektionen har hög kompetens såväl militärt som akademiskt, samt stor erfarenhet från militära- och andra relevanta samhällsområden. Sektionens arbete präglas av engagemang, integritet och kvalitet.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Chefen för säkerhetsprövningssektionen leder, samordnar och utvecklar Försvarsmaktens säkerhetsprövning samt beslutar i ärenden om säkerhetsprövning vid Försvarsmakten. Tjänsten innebär även att leda och delta i tillsyn och kontroll av säkerhetsprövning inom ramen för Försvarsmaktens tillsynsuppdrag. Som sektionschef ingår du i säkerhetsskyddsavdelningens ledningsgrupp och leder det interna arbetet på sektionen som omfattar personal-, ekonomi- och arbetsmiljöansvar. Vidare så ingår det att genomföra utredningsuppdrag och stödja i avdelningsgemensamma projekt. Sektionen strävar ständigt efter att, utifrån vetenskaplig grund, utveckla metoderna för säkerhetsprövning. Vi förutsätter att du som chef, på ett aktivt sätt, leder detta arbete.

Kvalifikationer

 • Akademisk examen eller examen från FHS chefsprogram eller HOP12
 • För officerare utnämnd OF-4
 • Minst 5 års erfarenhet från arbete inom ledningsfunktion vid Försvarsmaktens Högkvarter
 • Utbildad i ledarskap och/eller personalfrågor och dokumenterad långvarig erfarenhet som chef med personal-ekonomi- och verksamhetsansvar
 • Goda kunskaper om Försvarsvarsmaktens verksamhet, organisation och beslutsprocesser

För att vara framgångsrik i denna unika roll krävs ett väl förankrat förtroende och betydande kontaktnät inom Försvarsmakten. Utöver det behöver du även ha hög administrativ kapacitet, god stilistisk förmåga i svenska språket samt goda kunskaper i engelska.

Meriterande

 • Erfarenhet av militär underrättelse- och säkerhetstjänst
 • Erfarenhet av utredningar inom säkerhetstjänst
 • Erfarenhet av säkerhetsarbete vid myndighet, organisation och företag
 • Relevant nätverk i kretsar och områden som berör säkerhetsprövning
 • Utbildning i samtalsteknik och erfarenhet av utredande samtal och intervjuer 

Personliga egenskaper

Som person har du en god social förmåga och mycket hög integritet. Du är ansvarsfull och engagerad i ditt ledarskap. Arbetet kräver att du med brett perspektiv kan se helheten och sakers långsiktiga effekt och betydelse. Du behöver även en hög förmåga i att se verksamhetens möjligheter, utmaningar och behov, samt har intresse och förmåga att leda och hjälpa andra. Arbetet förutsätter även att du är initiativtagande, strukturerad, målinriktad och skapar resultat med hög kvalitet. För att lyckas i rollen är det viktigt att du är kommunikativ och kan skapa engagemang samt etablera goda relationer och kontakter. Arbetet präglas av uppgifter med hög sekretess, vilket kräver ansvarstagande, säkerhetsmedvetande, ordningssinne och ett gott omdöme. Du ska ha förmågan att hantera svåra och komplexa ärenden med bibehållet humör, fatta obekväma beslut samt kunna delge och motivera dessa.  Stor vikt kommer att läggas vid dina personliga egenskaper.

Övrigt

Befattningen är öppen att söka för civila och militär personal. Tjänsten är placerad på Högkvarteret i Stockholm. Tillträde sker enligt överenskommelse. I tjänsten ingår resor inom Sverige men även utlandsresor kan förekomma.

Upplysningar om befattningen:

Upplysningar om tjänsten lämnas av Öv Thomas Lamke, chef för Säkerhetsskyddsavdelningen, tfn 08-788 75 00 (vxl) alternativt Övlt Sven Westborg, chef för Säkerhetsprövningssektionen, tfn 08-788 81 64.

Upplysningar om rekryteringsprocessen mejlas till hkv-rekrytering-must@mil.se vänligen skriv ”Chef säkerhetsprövningssektionen” i ämnesraden.

Fackliga företrädare
Fackliga representanter är Anders Markow för SACO/Försvar, Roger Ericsson för OFR/O, Lise-Lotte Larsson för SEKO och Maria Ekelund för OFR/S. Samtliga nås via 08-788 75 00.

Sista ansökningsdag
Välkommen med din ansökan senast 2021-08-22. Din ansökan bör innehålla CV samt ansökningsbrev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) är en del av Försvarsmaktens högkvarter i Stockholm. Vi ger regeringen och Försvarsmakten kvalificerade beslutsunderlag om omvärldsutvecklingen och hot mot Sveriges och Försvarsmaktens säkerhet. Vår vision är ”Ett säkrare Sverige i en osäker värld”. Must är en kunskapsorganisation och erbjuder både spännande och för Sverige angelägna arbetsuppgifter. Här arbetar både officerare och civila experter inom olika områden, t ex statsvetenskap, IT, ekonomi, teknik, matematik och HR.

En stor del av Must verksamhet omfattas av sekretess och vi ber dig därför att inte berätta att du sökt jobb hos Must för andra personer än dina närmaste. Läs gärna mer om Must och vår verksamhet här

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 06 juli 2021
 • Plats: Stockholm, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Militära Underrättelse- och Säkerhetstjänsten - MUST
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Militär/Civil
 • Sista ansökningsdag:2021-08-22

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan