Försvarsmakten söker blivande Försvarsmeteorologer – Utbildningsstart 2022

Om tjänsten

Är du intresserad av Försvarsmaktens verksamhet och naturvetenskap? Då ska du söka till försvarsmeteorolog!

Vi söker dig som genomför, har genomfört, eller vill genomföra militär grundutbildning/värnplikt, och som är intresserad av matematik, fysik och meteorologi.

Ansökningstester genomförs under hösten 2021 och våren 2022. De som blir antagna erbjuds anställning med lön under studietiden vilken påbörjas höstterminen 2022.

Befattningen erbjuder
Som färdig Försvarsmeteorolog har du både en civil universitetsutbildning som meteorolog samt är utbildad officer. Du erbjuds möjlighet till kompetensutveckling inom befattningen och en stor variation på arbetsuppgifter, både i kontorsmiljö samt i fält på övningar. Under utbildningstiden är du anställd som meteorologaspirant med lön.

Som anställd i Försvarsmakten erbjuds generösa möjligheter till fysisk träning på arbetstid.

Om enheten
Försvarsmaktens vädertjänst har som huvuduppgift att göra anpassade väder- och oceanografiprognoser samt bedömningar på hur vädret påverkar militär verksamhet. Detta görs dygnet runt till våra militära förband och staber i Sverige och utomlands.

Inom Försvarsmaktens vädertjänst tjänstgör ca 60 försvarsmeteorologer och ca 40 civilanställda vid flygflottiljerna, Ledningsregementet i Enköping samt på Högkvarteret i Stockholm. Vi söker nu blivande försvarsmeteorologer som efter sin utbildning blir placerade på våra flygflottiljer som finns i Ronneby, Såtenäs och Luleå samt på helikopterflottiljen i Linköping.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Försvarsmeteorologen arbetar med att analysera väderdata från prognosmodeller, och därefter göra en bedömning på vädrets inverkan på den militära verksamheten. Prognoserna är anpassade efter enheternas behov och presenteras i bild, text och/eller muntligen. Uppföljning av prognosen är en viktig del av arbetet. Du måste vara uppmärksam på om vädret avviker från prognosen och i så fall snabbt meddela detta till de användare som fått din ursprungliga prognos. Som nyexaminerad försvarsmeteorolog placeras du på någon av våra flygflottiljer runt om i landet. Du ansvarar för att utarbeta och delge flygväderprognoser till flygande förband, men även andra militära enheter i närheten. Du kommer även delta i övningar och arbeta nära användarna vilket medför goda kunskaper om Försvarsmaktens olika verksamheter.

Kvalifikationer

 • Behörighet till kandidatprogrammet i fysik med inriktning mot meteorologi på universitetet (grundläggande högskolebehörighet samt minst betyg E eller godkänd i Ma 4 alt Ma D, Fysik 2 alt fysik B, Kemi 1 alt Kemi A).
 • Förmåga att uttrycka dig väl, både muntligt och skriftligt, på svenska och engelska.

Antagningstester

Efter ansökan genomför du fysiska, medicinska och psykologiska tester:

 • Plikt- och prövningsverket Stockholm/Malmö (1 dag).
 • HR Centrum i Stockholm (2 dagar).
 • Vissa fysiska och medicinska krav måste också uppnås för att bli godkänd som officer med flygtjänst.

Meriterande

 • Genomförd grundläggande militär utbildning och/eller erfarenhet av Försvarsmakten.
 • Påbörjad eller genomförd utbildning till meteorolog på universitetet.
 • Universitetsstudier inom naturvetenskap, matematik och fysik.
 • B-körkort

Personliga egenskaper
För att trivas och passa på befattningen försvarsmeteorolog behöver du vara noggrann, ha förmåga att tillämpa såväl ett brett perspektiv som ett logiskt tänkande. Din förmåga att uttrycka dig - i både bild och tal – är god. Vidare fordras att du kan hantera stora mängder information och snabbt kan fatta genomtänkta och rationella beslut – även under hård press. Som person är du trygg i dig själv och öppen för återkoppling på utfört arbete. Du trivs med självständigt arbete samtidigt som du bidrar till den goda stämningen på arbetsplatsen.
Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Övrig information
Utbildningen till Försvarsmeteorolog tar ca 5 år (beroende på tidigare erfarenhet). 4 år är studier i matematik, fysik och meteorologi på Universitet och på METOCC (Försvarsmaktens Meteorologiska och Oceanografiska Centrum) för att få en examen som meteorolog. Därefter genomförs en särskild officersutbildning på Militärhögskolan Karlberg och METOCC på ca 1 år, för att bli officer. Huvuddelen av utbildningen genomförs i Mälardalsområdet. Praktik genomförs även på flygflottiljerna.

Anställningsform

 • Om du genomfört en militär grundutbildning: Anställning som soldat under universitetsstudierna.
 • Om du är utbildad meteorolog: Officersbefattning, tillsvidareanställning, med sex månaders provanställning.
 • Om du har 180 hp inom matematik och fysik görs en individuell bedömning om du kan tillgodogöra dig dina poäng för att påbörja meteorologistudierna.

Övrig information om anställningen
Sysselsättningsgrad: Heltid
Arbetsort: Studieorten under universitetsutbildningen. Officersutbildningen genomförs på Karlberg i Stockholm. Del av utbildningen kommer även genomföras på METOCC i Enköping. Som färdigutbildad Försvarsmeteorolog placeras du vid någon av Försvarsmaktens flygflottiljer eller helikopterflottiljen. Tillträdesdatum: Hösten 2022 eller efter överenskommelse.

Du kan läsa mer om yrket på: https://jobb.forsvarsmakten.se/sv/utbildning/befattningsguiden/officers-befattningar/forsvarsmeteorolog

http://blogg.forsvarsmakten.se/forsvarsmeteorologerna/

För upplysningar om befattningen kontakta:
Linda Hildeberg Orr, Chef METOCC Utbildningsavdelning, tfn 0171-15 76 20, linda.hildeberg-orr@mil.se
Ylva Bjernhed, Rekryteringsofficer, tfn 0171-15 70 71, ylva.bjernhed@mil.se

Fackliga företrädare
SACO-S: AnnMarie Löfwenberg
OFR/S: Clarence Arnstedt
OFR/O: Magnus Johansson
SEKO: Christian Hedberg
Samtliga nås via växeln 0171-15 70 00.

Ansökan
Välkommen med din ansökan senast 2021-10-31. Din ansökan bör innehålla CV samt ansökningsbrev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Ledningsregementet är ett försvarsmaktsgemensamt förband. Här finns ett flertal krigsförband och enheter som utgör en nationell spetskompetens inom försvarsmakten. Genom ledning, samband, meteorologi och psykologiska operationer skapar Ledningsregementet förutsättningar för lyckad samverkan på mark-, sjö-, luft-, och informationsarenan. Ledningsregementet bedriver verksamhet inom hela skalan från utveckling, utbildning, träning till insats.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård samt bra balans mellan arbete och privatliv.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 17 september 2021
 • Plats: Enköping, Uppsala län, Sverige
 • Förband: Ledningsregementet – LedR
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Ingen militär utbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2021-10-31

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan