Militärpolisbataljonens Personskyddsavdelningen söker personskyddsoperatörer (GSS/K)

Om tjänsten

Den här annonsen riktar sig till dig som vill jobba som soldat på heltid, är du intresserad av en deltidtjänst? Ansök istället via annonsen "Militärpolisbataljonens Personskyddsavdelningen söker personskyddsoperatörer (GSS/T)".

Om enheten:

Försvarsmaktens personskydd återfinns hos 11. Militärpolisbataljon på Livgardet. Personskydd är en av Militärpolisens funktionsspecifika uppgifter och genomförs i alla konfliktnivåer, nationellt och internationellt. Uppgiften personskydd genomförs genom förebyggande och hindrande åtgärder syftandes till att skydda individers liv, hälsa och integritet mot aktörsdrivna hot, icke aktörsdrivna hot och olyckor.

Personskydd genomförs inom begränsat angiven tidsperiod eller tillsvidare och kan genomföras i olika nivåer, från rådgivning till insatser med kompani. Uppträdandet varierar mellan militärt, civilt eller dolt för att påverka motståndarens möjligheter till verkan.

Personskyddsoperatörer är särskilt uttagna, utbildade och utrustade för att kunna verka i högriskmiljö med små enheter. God planering, sekretess och operationssäkerhet är väsentligt för att skapa goda förutsättningar att möta hot och risker.

Insatser genomförs inte sällan med kort förvarning vilket ställer höga krav på personalens förmåga. Personal vid kompaniet ges stort ansvar för planering och koordinering av arbetet. För att möta verksamhetens krav karakteriseras verksamheten vid kompaniet i hög grad av personlig färdighetsträning såsom närkamp, skytte och insatsspecifika förberedelser.

Huvudsakliga arbetsuppgifter:

Du kommer i huvudsak att tjänstgöra som personskyddsoperatör i en personskyddsgrupp. Inom gruppen finnas olika kompetenser och vilket fördjupningsområde du kommer få varierar beroende på avdelningens behov och dina intressen. Grundläggande är dock att alla i gruppen kan fungera som livvakter.

Det dagliga arbetet är i hög grad omväxlande och innefattar allt från färdighetsträning till insatser. Arbetet förutsätter en god hälsoprofil varför fysisk träning även är en naturlig del av vardagen. Tjänsteresor inom och utom landet är vanligt förekommande. En hög beredskap för insats innebär att längre perioders bortavaro ibland kan uppkomma med kort varsel. Då det finns tjänstehundar på enheten är det ett krav att du antingen inte är allergisk mot hundar alternativt att du är symptomfri vid behandling med receptfria läkemedel.

Personliga egenskaper:

Samarbetsförmåga, personlig mognad, stresstålighet, god fysisk, social kompetens, förmåga till självständigt uppträdande och prestigelös är egenskaper vi värdesätter. Utöver detta behöver du snabbt kunna ställa om från lugnare arbetsuppgifter till skarpa uppgifter med högt tempo. Säkerhetsmedvetenhet och ansvarstagande är grundläggande för en personskyddsoperatör, därför fästs stor vikt vid personlig lämplighet.

Om rekryteringen:

Samtliga ansökningar behandlas i konkurrens med övriga sökandes och kompaniets behov. De som efter ett första urval anses lämpliga genomför online-baserad tester som hanteras av HR-centrum. Kandidater som efter online-tester anses lämpliga kallas till uttagningstest som genomförs under tre dagar (8/4—10/4). Kandidater prövas genom dessa tester avseende personlighet, allmänbildning, fallenhet, språkkunskaper, styrka och kondition.

Exempel på fysiska krav vid uttagningstest:

 • 6km terränglöpning med kroppsskydd och vapen under 44 min
 • Chins, 3 repetitioner
 • Dips, 6 repetitioner
 • Situps, 20 repetitioner
 • Armhävningar, 20 repetitioner
 • Släpa docka 50m under 2 minuter
 • Simkunnighet inklusive livräddning och undervattensim

Härtill omfattas testverksamheten av kompletterande moment som marsch, orientering, närkamp och skytte m.fl.  

Utbildning efter antagning:

Efter antagning till kompaniet vidtar utbildning Militärt Personskydd i tre steg.

 1. Grunder livvakt
 2. Grunder personskyddsoperatör
 3. Fördjupning personskyddsoperatör

Kvalifikationer:

 • Körkort B
 • God förmåga att uttrycka sig i tal och i skrift (svenska och engelska)
 • Godkänd vid uttagningstester
 • Godkänd militär grundutbildning (GMU, GU eller värnplikt)

Meriterande:

 • Militärpolis alternativt polis
 • Erfarenhet av internationella insatser
 • Sjukvårdare avancerad eller högre sjukvårdsutbildning
 • Militära förarbevis
 • Signalistutbildad inom Försvarsmakten
 • Aktuell och relevant arbetslivserfarenhet från Försvarsmakten eller annan myndighet.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

För att myndighetens uppdrag ska vara framgångsrikt förutsätts att alla medarbetare uppträder enligt den värdegrund som finns. Försvarsmaktens värdegrund slår vakt om alla människors lika värde, rättvisa och jämlikhet och främjar demokrati och mänskliga rättigheter (läs mer på www.försvarsmakten.se).

Övrigt

Visstidsanställning max 8+4 år (OR-4) som inleds med 6 månaders provanställning.

Sysselsättningsgrad: Heltid

Arbetsort: Kungssängen

Tillträdesdatum: augusti 2022 eller enligt överenskommelse

För information om rekryteringsprocessen och befattningarna kontakta:

Lg-116PSA@mil.se ange ”Rekrytering 2022” i ämnesraden.

Fackliga företrädare

OFR/S Kenneth Hartikainen

OFR/O Stefan Morin

SEKO Thomas Klasson

SACO Johan Gillemyr

Samtliga nås via växeln: 08-584 540 00

Välkommen med din ansökan senast 2022-03-13. Din ansökan ska innehålla CV med minst tre referenser och intyg om genomförd grundutbildning.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Livgardet är ett av Försvarsmaktens största förband med anor från 1521, vilket innebär att vi firar 500-årsjubileum 2021. Vi utbildar morgondagens soldater, liksom militärpoliser och personal som ska genomföra internationell insats. Vi bevakar de kungliga slotten, vi har säkerhets- och markstridsförband, vi föder upp och tränar hundar till Försvarsmaktens insatsförband. Vi ansvarar också för att bevara och utveckla svensk militärmusiktradition. Vår verksamhet sträcker sig från Sollefteå till Karlskrona, från Göteborg till Stockholm och Uppsala.

Inom Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård samt bra balans mellan arbete och privatliv.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 20 december 2021
 • Plats: Upplands-Bro, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Livgardet – LG
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Militär grundutbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2022-03-13

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan