Blivande försvarsingenjörer till Försvarsmakten

Om tjänsten

Är du utbildad civilingenjör och vill vara med och bidra till utvecklingen av Försvarsmaktens olika system? Kombinera det med en officersexamen och bli försvarsingenjör!

Tjänsten erbjuder

Försvarsmakten är just nu inne i en expansiv fas och det tillförs många olika kvalificerade materielsystem. Inom Försvarsmakten finns en personalkategori som benämns Försvarsingenjör, vilket är en officer som även har en civilingenjörsexamen. Försvarsingenjören, eller FÖING som det ofta förkortas, ska utgöra länken mellan det rent militära och det rent tekniska. Syftet med detta är att Försvarsmaktens materiel inte bara ska vara i teknisk toppklass, utan även att materielen ska vara användarvänlig för soldater och sjömän.

Under dina första år tjänstgör du på något av våra förband som finns från Boden i norr till Revinge i söder. Därefter får du större ansvar i Försvarsmaktens olika materielprojekt kopplat till din inriktning. Då kan din arbetsplats vara på någon av de militära staberna.  

Kvalifikationer

 • Avlagd civilingenjörsexamen (300HP) vid anställningstillfället. Försvarsmakten rekryterar huvudsakligen inom områdena data-, elektro-, maskin-, farkostteknik och teknisk fysik.
 • God förmåga att utrycka dig i tal och skrift på engelska och svenska.
 • B-körkort.
 • Godkända testresultat hos Försvarsmakten (Testerna är en del av rekryteringsprocessen).

Personliga egenskaper

Du har förmåga att arbeta i grupp, såväl som självständigt. Du är strukturerad, flexibel och ordningsam samt har hög egen drivkraft. Du har en problemlösande analysförmåga. Arbetet kräver att du är uthållig och klarar fysiska och psykiska påfrestningar. Du tror på människors lika värde, har demokratiska värderingar och är beredd på att tjänstgöra både nationellt och internationellt. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Vägen framåt

Efter rekrytering anställs du inledningsvis som officer med kadetts grad vid Försvarsmaktens tekniska skola, FMTS, i Halmstad. Vid examen på officersprogrammet och utnämning till Försvarsingenjör går du vidare till annat förband.

Skede SOFU
SOFU (särskild officersutbildning). Efter en introduktion på FMTS startar programmet vecka 32 vid Militärhögskolan Karlberg. Sammanlagt är utbildningen på två terminer och genomförs till större delen i Stockholm.

Skede militär grundkurs (MGK)
För dig som inte genomfört militär grundutbildning startar programmet med en introduktion på FMTS och en militär grundkurs på ca sex månader. Därefter genomförs SOFU-skedet. Sammanlagt är utbildningen på tre terminer.

Lön
Fast lön vid anställningstillfället och fram till officersexamen. Därefter tillämpas individuell lönesättning,

Upplysningar
Information lämnas av
Kenneth Marbäcken, kenneth.marbacken@mil.se, 070-591 78 61
Torbjörn Andersson, torbjorn.hg.andersson@mil.se, 072-395 31 15

Fackliga representanter nås via Försvarsmaktens växel: 035-266 20 00:
SACO:Håkan Eliasson, OFR-S: Roland Kramer, SEKO:Gerard Woll, OFR-O: Anders Norén

Välkommen med din ansökan senast 2022-01-04. Din ansökan ska innehålla CV, personligt brev och examensbevis (utdrag från LADOK motsv) från teknisk högskola/universitet

 

 

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 19 november 2021
 • Plats: Stockholm, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Försvarsmakten
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Ingen militär utbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2022-01-04

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan