Must söker analytiker till den Euroasiatiska avdelningen

Om tjänsten

Vill du ha ett meningsfullt arbete och bidra till ett säkrare Sverige i en osäker värld?

Det förändrade omvärldsläget medför att vårt försvar behöver förstärkas och den ökade underrättelseverksamheten mot Sverige och Försvarsmakten är omfattande. Den Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) bedriver verksamhet inom försvarsunderrättelsetjänst, militär underrättelsetjänst och militär säkerhetstjänst.

Vårt erbjudande

Vi erbjuder ett viktigt och stimulerande arbete där du dagligen bidrar till Sveriges säkerhet. Vi erbjuder också mycket goda möjligheter till kompetensutveckling. Hos oss finns det friskvårdsmöjligheter som inkluderar träning tre timmar i veckan på arbetstid samt möjlighet att ha balans mellan fritid och arbete.

Om enheten
Musts Euroasiatiska avdelning har i uppgift att ge stöd till svensk utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik och genom inhämtning, analyser och bedömningar av läget i omvärlden. Avdelningen bedriver strategisk underrättelsetjänst kopplat till områdena Ryssland, OSS samt massförstörelsevapen, icke-spridning och cyberfrågor. I denna rekrytering söker vi ett antal analytiker med olika kompetenser.

 

Huvudsakliga arbetsuppgifter

 • Analysera rysk försvars-, utrikes- och säkerhetspolitik, militärstrategi och krigföringsförmåga.
 • Utarbeta underlag, både muntligt och skriftligt, till stöd för både Regeringskansliet och Försvarsmaktens behov.
 • Samverka med andra delar av Försvarsmakten, Regeringskansliet samt försvarsunderrättelsemyndigheter i analytisk verksamhet.
 • Vid behov delta i och i vissa fall leda analytiska arbetsgrupper.


Kvalifikationer

 • Akademisk examen, FHS högre stabsutbildning eller annan utbildning och erfarenhet som arbetsgivaren bedömer likvärdig. Utöver samhällsvetenskaplig utbildning med inriktning på säkerhetspolitik och strategi eller motsvarande uppfyller teknisk-, naturvetenskaplig-, ekonomisk- och informationsteknologisk utbildning kraven.
 • Mycket god förmåga att uttrycka sig i tal (muntliga presentationer) och skrift på såväl svenska som engelska.
 • Dokumenterat god förmåga till analys och skriftlig produktion.

Meriterande

 • Erfarenhet av försvarsunderrättelsetjänst.
 • Erfarenhet av underrättelsetjänst inom polisväsendet.
 • Kunskap om/erfarenhet av militära frågor t.ex. officersutbildning.
 • Kunskap om/erfarenhet av CBRN-frågor (naturvetenskaplig, teknisk kompetens).
 • Kunskap om/erfarenhet av cyberområdet (teknisk kompetens).
 • Kunskap om/erfarenhet av rymdområdet (teknisk kompetens).
 • Kunskap om/erfarenhet av ekonomiska frågor (gärna nationalekonomi och/eller internationell ekonomisk brottslighet).
 • Erfarenhet från Regeringskansliet.
 • Erfarenhet av internationell tjänst.
 • Erfarenhet av kvalificerat analysarbete inom säkerhetspolitik, militär förmåga och/eller militärstrategi.
 • Goda kunskaper i ryska.
 • Erfarenhet av projektledning.

Personliga egenskaper

För befattningen gäller att du som person är allmänbildad, nyfiken och kreativ samt att du har förmåga att arbeta såväl enskilt som i grupp. Vidare krävs förmåga att kunna växla mellan långsiktiga och kortsiktiga arbetsuppgifter samt förmåga att självständigt kunna driva frågor framåt även om ingångsvärden eller styrningar saknas.

Tjänsten kräver gott omdöme och hög integritet, starkt säkerhetsmedvetande, god analytisk förmåga och mycket god samarbetsförmåga.

Att vara strukturerad och ha en hög stresstålighet är en förutsättning.

Mycket stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper och lämplighet.

 

Ovan ställda kvalifikationer ska på begäran kunna verifieras genom intyg, referenser samt arbets- eller urvalstester.

För att myndighetens uppdrag ska vara framgångsrikt förutsätts att alla medarbetare uppträder enligt den värdegrund som finns. Försvarsmaktens värdegrund slår vakt om alla människors lika värde, rättvisa och jämlikhet och främjar demokrati och mänskliga rättigheter (läs mer på www.forsvarsmakten.se).

Övrigt
Anställningsform: Tillsvidareanställning – inleds med sex månaders provanställning.
Arbetsort: Stockholm

Upplysningar
Frågor om befattningen eller rekryteringsprocessen kan mejlas till: hkv-rekrytering-must@mil.se, vänligen ange ”Analytiker EAS” i ämnesraden.

 

Fackliga företrädare

Fackliga representanter är Camilla Robertsson för SACO/HKV, Roger Ericsson för OFR/O, Lise-Lotte Larsson för SEKO samt Maria Ekelund för OFR/S, vilka nås via 08-788 75 00.

 

Varmt välkommen med din ansökan senast 2022-02-28. Urval sker löpande och din ansökan ska innehålla cv samt ett personligt brev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning. Du ansöker via jobb.forsvarsmakten.se

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) är en del av Försvarsmaktens högkvarter i Stockholm. Vi ger regeringen och Försvarsmakten kvalificerade beslutsunderlag om omvärldsutvecklingen och hot mot Sveriges och Försvarsmaktens säkerhet. Vår vision är ”Ett säkrare Sverige i en osäker värld”. Must är en kunskapsorganisation och erbjuder både spännande och för Sverige angelägna arbetsuppgifter. Här arbetar både officerare och civila experter inom olika områden, t ex statsvetenskap, IT, ekonomi, teknik, matematik och HR.

En stor del av Must verksamhet omfattas av sekretess och vi ber dig därför att inte berätta att du sökt jobb hos Must för andra personer än dina närmaste. Läs gärna mer om Must och vår verksamhet här

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 14 december 2021
 • Plats: Stockholm, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Militära Underrättelse- och Säkerhetstjänsten - MUST
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Militär/Civil
 • Sista ansökningsdag:2022-02-28

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan