Specialist - Säkerhetsprövning på Högkvarteret

Om tjänsten

Befattningen erbjuder
Vill du vara en del av en spännande resa och delta i utvecklingen av Högkvarterets interna säkerhetstjänst? Då ska du söka denna tjänst. Den interna säkerhetstjänsten står inför en expansiv period där både uppgifter och ett nytt arbetslag ska utvecklas. Tjänsten är placerad vid säkerhetssektionen vid Högkvarterets stab med arbetsort Stockholm.

Om sektionen
Sektionen ansvarar för den interna säkerheten vid Försvarsmaktens största organisationsenhet, Högkvarteret, och även för skyddet av försvarsmaktsledningen. Sektionen samordnar till del även säkerhetsskyddet inom Stockholms Garnison. Högkvarteret är under omorganisation och ska intill år 2023 omorganiseras till bl.a. en ingående Försvarsstab och Operationsledning.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Under Högkvarterets säkerhetschef ansvarar du för att utveckla och samordna alla delar inom området säkerhetsprövning vid Högkvarteret. Detta innebär bl.a. att:

 • Genomföra, samt stödja verksamheten, med metodstöd kopplat till grundutredningar vid anställning samt uppföljande säkerhetsprövning
 • Administrera registerkontroller
 • Genomföra säkerhetsutbildningar inom området, såväl internt inom Högkvarteret som externt mot leverantörer samt delta vid kontroller av säkerhetsskyddet
 • Utveckla och skriva interna bestämmelser inom området

Arbetsuppgifterna kan förändras och utvecklas över tid eftersom verksamheten utvecklas vid enheten. Du kommer ha ett nära samarbete med säkerhetschefen och enheter som genomför säkerhetsprövning i Högkvarteret samt Must säkerhetskontor.

Kvalifikationer

 • Aktuell utbildning och erfarenhet av att arbeta i ISUS
 • Mycket god förmåga att uttrycka sig i tal och skrift på svenska

Meriterande

 • Genomförd utbildning i säkerhetsprövning inom Försvarsmakten eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer likvärdig
 • Yrkeserfarenhet av att självständigt handlägga ärenden avseende säkerhetsprövning eller annan erfarenhet som arbetsgivaren bedömer likvärdig
 • Tjänstgöring inom den militära säkerhetstjänsten och därmed god kännedom om Försvarsmaktens organisation och dess regelverk för säkerhetstjänsten
 • Relevant och aktuell erfarenhet av att arbeta med motsvarande arbetsuppgifter inom statlig myndighet
 • Aktuell erfarenhet av arbete i system ISUS avseende registerkontrollrutinen
 • Aktuell och relevant erfarenhet av att genomföra utbildningar och kontroller av säkerhetsskydd
 • B-körkort (manuell låda)

Personliga egenskaper
För att du ska trivas i denna roll behöver du vara nyfiken och initiativrik samt att du drivs av att arbeta både enskilt och i grupp. En stor del av arbetet sker i mycket nära samarbete med andra enheter inom Högkvarteret, Försvarsmakten och andra myndigheter vilket ställer höga krav på din förmåga att bygga och behålla goda relationer. Du är ansvarstagande och kan självständigt prioritera dina uppgifter. Vidare har du ett högt säkerhetsmedvetande och god förmåga att hantera tempoväxling. Du bidrar aktivt till en trivsam arbetsmiljö och delar Försvarsmaktens värdegrund.

Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.

Övrigt
Anställningsform: Inledningsvis vikariat under år 2022, med möjlighet till tillsvidareanställning, 6 månaders provanställning tillämpas (för dig som inte är anställd inom Försvarsmakten)
Civil/Militär anställning: Tjänsten är öppen att söka för både officerare, specialistofficerare och civila
Tillträde: snarast efter överenskommelse
Arbetsort: Lidingövägen, Stockholm

Upplysningar om befattningen
Du är välkommen att kontakta HKV säkerhetscheföverstelöjtnant Patrik Lind, tel: 08-788 75 00.

Sista ansökningsdag
Välkommen med din ansökan senast 2022-01-28. Din ansökan ska innehålla CV samt ett personligt brev. I brevet vill vi att du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.

Fackliga företrädare
OFR/O HKV Arne Nilsson
SACO HKV Camilla Robertsson
OFR/S HKV Kjell Tetzlaff
SEKO HKV Lise-Lotte Larsson
samtliga nås på telefon 08-788 75 00

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
-----------------------------------------------------
Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

I Högkvarteret (HKV) finns överbefälhavaren (ÖB) och generaldirektören (GD), vilka för närvarande har ungefär 1 000 medarbetare – både yrkesofficerare och civila experter. Högkvarteret utgörs av ledningsstaben, produktionsledningen, insatsledningen och militära underrättelse- och säkerhetstjänsten. I ledningsstaben ingår bland annat ekonomidirektören, personaldirektören, kommunikationsdirektören och chefsjuristen.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 10 januari 2022
 • Plats: Stockholm, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Högkvarteret - HKV
 • Anställningsform: Tidsbegränsad anställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Ingen militär utbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2022-01-28

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan