IT-arkitekt till Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must)

Om tjänsten

Vill du ha ett meningsfullt arbete och bidra till ett säkrare Sverige i en osäker värld? Det förändrade omvärldsläget medför att vårt försvar behöver förstärkas och den ökade underrättelseverksamheten mot Sverige och Försvarsmakten är omfattande. Den Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) bedriver verksamhet inom försvarsunderrättelsetjänst, militär underrättelsetjänst och militär säkerhetstjänst. För att styra Sveriges försvar och bidra till bra politiska beslut krävs tillgång till information och ändamålsenliga och bra stödsystem. Kärnverksamheten stöds av en väl fungerande informationshantering och tekniska stödsystem för kommunikation och informationsspridning nationellt såväl som internationellt.

Must Informationshanteringskontor (IHK) ansvarar för informationshantering på Must-gemensam nivå samt planering, utveckling och vidmakthållande av IT-system. Kontoret arbetar för att stärka Musts flexibilitet och förmåga att svara upp mot verksamhetskrav på informationshantering och informationssystem.

Vårt erbjudande

Vi erbjuder ett viktigt och stimulerande arbete där du dagligen bidrar till Sveriges säkerhet tillsammans med trevliga och erfarna utvecklare och tekniska specialister med mångårig erfarenhet av vår verksamhet. Vi erbjuder mycket goda möjligheter till kompetensutveckling. Hos oss finns det friskvårdsmöjligheter som inkluderar träning tre timmar i veckan på arbetstid samt möjlighet att ha balans mellan fritid och arbete.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Som IT-arkitekt vid Must har du en central roll som lösningsansvarig och rådgivare i olika uppdrag och utvecklingsprojekt. Du tar du fram, tillsammans med andra i teamet, system- och arkitekturlösningar där kraven på säkerhet är på en hög och utmanande nivå. Du ska omvandla funktionella och icke-funktionella krav till tekniska krav, arbeta med design av informationssystemen och se till att dessa följer de krav och regler som finns avseende IT-säkerhet, funktionalitet, prestanda och användbarhet. I samarbete med verksamhetsföreträdare och övriga arkitekter i teamet tar du fram och upprätthåller nuläge och målbild över arkitekturen.

Systemfloran kräver bred kunskap om IT-arkitektur samt övergripande kunskaper om systemintegration. Det kräver också god förståelse för hur man arbetar med informationshantering, informationssäkerhet och informationsarkitektur. I rollen ingår även att ta fram övergripande säkerhetsarkitektur.

Vem är du?

Som person är du lösningsorienterad och har öga för både helhet och detaljer. Du är initiativtagande, mål- och resultatorienterad. Du trivs med ansvar och arbetar strukturerat och grundligt, men har inget emot ett stundtals högt tempo. Du har ett eget driv och starkt intresse av framtagande av tekniska systemlösningar. Du är prestigelös som person och med personlig mognad, pålitlighet och hög integritet skapar du förtroende för ditt arbete. Ett verifierat och stabilt säkerhetsmedvetande karaktäriserar dig som person.

Kvalifikationer
Vi ställer som krav att du uppfyller följande kriterier:

 • Minst 3-årig högskoleutbildning inom systemvetenskap eller datateknik, alternativt att motsvarande kompetens förvärvats utifrån lång yrkeserfarenhet.
 • Aktuell erfarenhet av design, utveckling och förvaltning av informationssystem.
 • God förmåga att uttrycka sig väl i både tal och skrift på svenska och engelska.

Meriterande

Det är meriterande om du uppfyller några av dessa kriterier:

 • Kunskap om säkerhetsteknologier. Certifikatshantering/PKI, nätverkssäkerhet, logganalys.
 • Kunskap inom applikationsutveckling, IT-infrastruktur, nätverk och operativsystem. Arbete inom drift och systemförvaltning är också meriterande.
 • Kunskap om gällande lagar och regelverk inom informationssäkerhet.
 • Erfarenhet av IT-arkitektur med Försvarsmaktens Krav på Säkerhetsfunktioner (KSF),
 • Kunskap om Försvarsmaktens verksamhet i allmänhet samt underrättelse- och säkerhetstjänst i synnerhet.

Övrigt
Stor vikt kommer läggas vid personlig lämplighet. Tjänsten är placerad i Stockholm och är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Tillträde enligt överenskommelse. Fördjupad säkerhets- och lämplighetsprövning kommer att genomföras på slutkandidater.

Frågor om rekryteringsprocessen mailas till hkv-rekrytering-must@mil.se ange ”IT-arkitekt till Must” i ämnesraden.

Fackliga representanter
Fackliga representanter är Camilla Robertsson för SACO/HKV, Björn Blomberg för OFR/O, Katarina Kruse för SEKO samt Maria Ekelund för OFR/S, vilka nås via 08-788 75 00.

Sista datum för ansökan
Välkommen med din ansökan senast 2022-05-27. Din ansökan ska vara skriven på svenska och innehålla CV och ett personligt brev. I det personliga brevet vill vi att du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) är en del av Försvarsmaktens högkvarter i Stockholm. Vi ger regeringen och Försvarsmakten kvalificerade beslutsunderlag om omvärldsutvecklingen och hot mot Sveriges och Försvarsmaktens säkerhet. Vår vision är ”Ett säkrare Sverige i en osäker värld”. Must är en kunskapsorganisation och erbjuder både spännande och för Sverige angelägna arbetsuppgifter. Här arbetar både officerare och civila experter inom olika områden, t ex statsvetenskap, IT, ekonomi, teknik, matematik och HR.

En stor del av Must verksamhet omfattas av sekretess och vi ber dig därför att inte berätta att du sökt jobb hos Must för andra personer än dina närmaste. Läs gärna mer om Must och vår verksamhet här

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 12 april 2022
 • Plats: Stockholm, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Militära Underrättelse- och Säkerhetstjänsten - MUST
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Ingen militär utbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2022-05-27

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan