Tolk franska till MALI17

Om tjänsten

Befattningen erbjuder
Den 18 juni 2013 beslutade riksdagen att Sverige skall stödja FN i dess stabiliseringsinsats i Mali (se riksdagens proposition 2012/13:173). Insatsen startade den 1 juli 2013 och är en kapitel VII-insats. Sverige bemannar ett antal stabsbefattningar med placering i Bamako, Timbuktu och Gao. Under 2019-2020 planerar Sverige att förändra bidraget i Mali, vilket i nuläget innebär att planera och förbereda för att avveckla campen i Timbuktu och etablera en ny camp i Gao. Du kommer att arbeta som tolk hos den svenska kontingenten i Gao som verkar inom ramen för FN:s insats i Mali. Arbetet vid en insats kan vara fysiskt och psykiskt krävande men framförallt bearbetar du som tolk en stor mängd information. Det krävs att du har ett stort intresse för språk och främmande kulturer samt att du är socialt kompetent.

Om avdelningen
Tolkavdelningen är en del av Försvarsmaktens underrättelse- och säkerhetscentrum och har till uppgift att bemanna förbandet MALI17 (uppsättande förband är LG) med militärtolkar i syfte att enskilda befattningshavare och/eller förbandsdelar ska kunna verka där språkförmåga utgör en taktisk eller stridsteknisk förutsättning.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Tolka och/eller skriftligt översätta från franska till engelska eller svenska samt vice versa. Arbetet kan också bestå av inhämtning och bearbetning av information och samverkan med parter i insatsområdet. I grunden är du soldat så övriga soldatuppgifter kommer också vara en del av vardagen.

Kvalifikationer
-
Mycket god förmåga att uttrycka sig (flytande) på franska i tal och skrift
- Mycket god förmåga att uttrycka sig (flytande) på svenska och engelska i tal och skrift
- Genomförd svensk värnplikt/GMU/GU eller GSU INT/US med godkända betyg
- God fysik (Nivå C enligt FM FysS)

Meriterande
- Genomförd utbildning till militärtolk vid Försvarets Tolkskola med godkänt resultat
- Erfarenhet av tolkning och översättning
- Erfarenhet av underrättelsearbete
- Utbildning i HUMINT
- Tidigare internationell militär erfarenhet EU/FN/NATO
- God kunskap och erfarenhet av informationsinhämtning
- Universitet- eller högskolestudier
- B-körkort (manuell bil)
- Militärt förarbevis på personterrängfordon samt minibuss
- Ytterligare språkkunskaper

Personliga egenskaper
Du bör vara stresstålig samt ha en god social förmåga. Du ska ha god samarbetsförmåga, tycka om att arbeta i grupp samt ha lätt för att anpassa dig till nya förutsättningar. Du ska ha en positiv inställning till fysisk träning då tjänsten förutsätter en god grundkondition över tid. Tjänstgöringen i förbandet ställer krav på personlig integritet och ett högt säkerhetsmedvetande. Arbetet kommer utföras även i krävande miljöer varför det krävs en vilja att arbeta under fältmässiga förhållanden.

Stor vikt kommer läggas vid personlig lämplighet. 

För att myndighetens uppdrag ska vara framgångsrikt förutsätts att alla medarbetare uppträder enligt den värdegrund som finns. Försvarsmaktens värdegrund slår vakt om alla människors lika värde, rättvisa och jämlikhet och främjar demokrati och mänskliga rättigheter (läs mer på www.forsvarsmakten.se).

Övrigt
Tidsbegränsad anställning, heltid.
Placering vid LG med eventuell utbildning vid Försvarsmaktens underrättelse- och säkerhetscentrum i Uppsala. I samband med uttagning kommer de inbjudna att genomgå språktester, säkerhetsprövning, fysiska tester samt läkarundersökning.                                                                         

Ordinarie insatsutbildning genomförs under augusti till november 2022. Tjänstgöringstid i Mali är direkt efter insatsutbildning och du är då placerad vid uppsättande förband LG med arbetsort Gao.                                                        

Upplysningar om tjänsten och rekryteringsprocessen kan lämnas av:
fmundsakc-tolks-tolkavd@mil.se 

Johan Hellström, Avdelningschef, 076-773 45 71
Ebba Helgesson, Stf avdelningschef, 073-447 79 57
Jeanette Borén, HR-chef, 018-19 65 03

Fackliga företrädare
Officersförbundet: Peter Oscarson, 018-19 63 68
Försvarsförbundet: Emmie Ulegård, 018-19 67 87
SACO: Stephen Haughey, 018-19 65 52
Alternativt 010-820 00 99 för alla fackliga kontakter.

Sista ansökningsdag
Välkommen med din ansökan senast 2022-07-31

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Försvarsmaktens underrättelse- och säkerhetscentrum, FMUndSäkC, är ett centrum för utbildning och utveckling inom Försvarsmaktens nationella och internationella underrättelse- och säkerhetstjänst. Centrumet är försvarsmaktsgemensamt och upprättades 1998 då flygvapnets och arméns underrättelseskolor samt Försvarets tolkskola sammanfördes till Uppsala garnison.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
  • Publicerad: 09 juni 2022
  • Plats: Gao, Mali
  • Förband: Försvarsmaktens underrättelse- och säkerhetscentrum – FMUndSäkC
  • Anställningsform: Tidsbegränsad anställning
  • Omfattning: Heltid
  • * Officersutbildning krävs
  • Sista ansökningsdag:2022-07-31

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan