Teknisk krigsförbandskurs vid Norrbottens pansarbataljon.

Att vårda krigsmateriel i mobiliseringsförråd är något som inte gjorts regelbundet inom 
Försvarsmakten sedan början av seklet. Med en krigsförbandskurs riktad mot teknisk tjänst gavs tillfället för I 19 att återta rutinerna med arbetet att hålla krigsmaterielen i skick och öka den operativa förmågan.

Marktekniker

Som marktekniker är du proffs på att underhålla och laga fordon och vapen. Du kan arbeta i armén eller flygvapnet där du också utbildar andra soldater...

KARLSKRONA 20131029. Personal anställd på Förta ubåtsflottiljen/HMS Halland visar och berättar om sina yrken och tjänster. 
Försvarsmaktens ubåtar och deras besättningar är samlade hos Första ubåtsflottiljen i Karlskrona. Ubåtarna är högteknologiska. Med hjälp av sonarsystem och annan avancerad utrustning kan de övervaka stora havsområden över och under ytan. Ubåtarna är därför effektiva vid underrättelseinhämtning vid insatser till sjöss. Kraftiga torpeder gör att ubåtarna dessutom kan försvara sig mot både stridsfartyg och andra ubåtar.

Foto: Johan Lundahl / Combat Camera / Försvarsmakten

Skeppstekniker

Som skeppstekniker ombord på ett fartyg är din huvuduppgift att ha hand om fartygets drift. Du övervakar och underhåller fartygets maskin- och...

Två soldater i uniform sitter på varsin sida om en rund satellitskiva som står ute i terrängen

Systemtekniker

Mekaniker, elektronik är signal- eller elkraftsmekaniker och utför reparationer, underhåll och service på materiel.

KARLSKRONA 20130208

Vapentekniker på HMS Uppland.
Första ubåtsflottiljen är ett insatsförband i den svenska marinen. 365 dagar om året står ubåtar och andra delar av förbandet i ständig beredskap för att övervaka och skydda Sveriges intressen, över, på och under ytan.
Första ubåtsflottiljen är beläget vid Örlogshamnen i Karlskrona och tillhör Karlskronas garnison.

Foto: Jimmy Croona / Combat Camera / Försvarsmakten

Vapentekniker

Jobba på ett av Försvarsmaktens fartyg och ansvara för underhåll och översyn av fartygets vapensystem.

UPPSALA 20130213
Markteletekniker utför service på en flygradar. Soldaterna bär särskild skyddsutrustning då arbetet oftast sker på höjd.

Markteletekniker

Specialistofficeren inom markteleteknik har till uppgift att med hjälp av rörliga sensorer för luftbevakning och flygstridsledning förstärka...

KARLSKRONA 2013-09-13
Bild från HMS Malmö, korvett av Stockholmsklass. Northern Coasts, NOCO 2013, är en marin multinationell övning där Nato- och EU-länder bjuds in att delta. Övningen genomförs mellan den 6-19 september i södra och mellersta Östersjön. Totalt deltar ett 40-tal fartyg, 10 helikoptrar och fler än 2500 soldater och sjömän från 14 olika nationer.
Foto: Sergeant Anton Thorstensson/Combat Camera/Försvarsmakten. BILDEN ÄR FRI FÖR PUBLICERING ELLER VISNING UNDER FÖRUTSÄTTNING ATT FULLSTÄNDIG FOTOBYLINE ANGES.

Systemtekniker

Som specialistofficer och systemtekniker i marinen har du ett brett tekniskt jobb.

En arbetsdag på HMS Kullen.
Motorman går maskinronden och kontrollerar vätskenivåer och temperaturer enligt en checklista för att maskinbefälen ska kunna leda underhållet och ligga på förhand om något skulle ha sprungit läck eller gå varmt. Viktigaste instrumentet är ändå sinnena och fartygskännedom. Då kan man höra, lukta eller på annat sätt ofta upptäcka avvikelser.

Tekniker

Som tekniker genomför du kontroller och underhåll på viktiga system. Du har en god teknisk förståelse och ser till att...