Strategisk utvecklare till Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must)

Om tjänsten

Vill du ha ett meningsfullt arbete och bidra till ett säkrare Sverige i en osäker värld? Det förändrade omvärldsläget medför att vårt försvar behöver förstärkas och den ökade underrättelseverksamheten mot Sverige och Försvarsmakten är omfattande. Den Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) bedriver verksamhet inom försvarsunderrättelsetjänst, militär underrättelsetjänst och militär säkerhetstjänst.

Vårt erbjudande
Vi erbjuder ett viktigt och meningsfullt arbete där du dagligen bidrar till Sveriges säkerhet. Vi erbjuder också mycket goda möjligheter till kompetensutveckling. Hos oss finns det friskvårdsmöjligheter som inkluderar träning tre timmar i veckan på arbetstid samt möjlighet att ha balans mellan fritid och arbete.

Om enheten
Utvecklingssektionen stödjer chefen för Must med att inrikta och samordna utvecklingen av såväl Must som underrättelse- och säkerhetstjänsten i övriga Försvarsmakten. Sektionen består av ungefär hälften militära, hälften civila medarbetare med blandade. Sektionen arbetar nära annan utvecklingsverksamhet inom Försvarsmakten samt med civila myndigheter, lärosäten och näringsliv. Som medarbetare i ett strategiskt viktigt beredningsorgan för utvecklingsfrågor inom underrättelse- och säkerhetsområdet, krävs såväl kreativ initiativförmåga som ett analytiskt lugn med god förmåga till struktur och ordning. 

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Du kommer att få arbeta med utvecklingen av Must och Försvarsmaktens underrättelse- och säkerhetstjänst i främst långsiktiga tidsperspektiv. Beroende på din bakgrund och aktuellt bemanningsläge kommer du att inriktas mot antingen underrättelsetjänsten eller säkerhetstjänsten. Huvuduppgiften är att skapa utvecklingsmålsättningar och -krav för såväl metoder, organisationer, koncept och i viss mån teknik. En annan viktig uppgift är att samordna olika former av utvecklingsaktiviteter såsom t.ex. forskning, studier, experiment och övningar.  En tredje huvuduppgift handlar om att stödja analys och värdering av underrättelse- eller säkerhetstjänstens aktuella förmåga samt följa omvärldsutvecklingen och pågående trender. 

Som utvecklare på strategisk nivå handlar ditt arbete främst om systemförståelse och sammanhang. Förutom ditt specialområde behöver du även ha kunskap om, eller ha förmåga att skaffa dig kunskap om, systempåverkande faktorer som t.ex. kultur, juridik och funktionens uppdragsgivares verksamhet och behov. Fokus i arbetsuppgifterna ligger främst på konceptuell nivå men du behöver även ha förmåga att förstå och värdera de praktiska effekter som din föreslagna utveckling kommer att få. Uppgifterna löser du genom att leda eller delta i olika projekt som genomförs internt inom Must, i Försvarsmakten eller med andra myndigheter och internationella partners. 

Kvalifikationer

 • Akademisk examen på minst grundnivå
 • Dokumenterad arbetslivserfarenhet inom myndighet
 • Dokumenterad erfarenhet av verksamhet kopplat till underrättelse- eller säkerhetstjänst (behöver ej vara i Försvarsmakten) 
 • God förmåga att analysera information, leda projekt, bygga nätverk och samverka
 • God förmåga att uttrycka sig väl i både tal och skrift, på svenska och engelska

Meriterande kvalifikationer

 • Akademisk examen på avancerad nivå eller högre
 • Utbildning inom underrättelse- eller säkerhetstjänst
 • Erfarenhet från internationella insatser eller annat internationellt arbete
 • Erfarenhet av utvecklingsarbete
 • Goda språkkunskaper i ett tredje språk
Personliga egenskaper
Som person är du lyhörd och ödmjuk inför olika perspektiv och lösningar. Du är strukturerad och analytisk med fokus på systemperspektiv. Du har en kreativ initiativförmåga och är mål- och resultatinriktad. Du har mycket god samarbetsförmåga och är bra på att skapa relationer och bygga förtroende. Du trivs med ansvar och arbetar strukturerat och grundligt med god förmåga till tempoväxling. Du är prestigelös som person och med personlig mognad, pålitlighet och hög integritet skapar du förtroende för ditt arbete. Ett högt säkerhetsmedvetande karaktäriserar dig som person. 
 
Övrigt
Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet. Tjänsten är placerad i Stockholm och är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Tillträde enligt överenskommelse. Fördjupad säkerhets- och lämplighetsprövning kommer att genomföras på slutkandidater. 
 
Frågor om rekryteringsprocessen kan mailas till hkv-rekrytering-must@mil.se. Ange ”Strategisk utvecklare till Must Stab” i ämnesraden. 
 
Fackliga representanter
Fackliga representanter är Camilla Robertsson för SACO/Försvar, Björn Blomberg för OFR/O, Katarina Kruse för SEKO och Maria Ekelund för OFR/S. Samtliga nås via 08-788 75 00. 
 
Välkommen med din ansökan senast 2022-07-31. Din ansökan ska vara skriven på svenska och innehålla CV och ett personligt brev. I det personliga brevet vill vi att du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) är en del av Försvarsmaktens högkvarter i Stockholm. Vi ger regeringen och Försvarsmakten kvalificerade beslutsunderlag om omvärldsutvecklingen och hot mot Sveriges och Försvarsmaktens säkerhet. Vår vision är ”Ett säkrare Sverige i en osäker värld”. Must är en kunskapsorganisation och erbjuder både spännande och för Sverige angelägna arbetsuppgifter. Här arbetar både officerare och civila experter inom olika områden, t ex statsvetenskap, IT, ekonomi, teknik, matematik och HR.

En stor del av Must verksamhet omfattas av sekretess och vi ber dig därför att inte berätta att du sökt jobb hos Must för andra personer än dina närmaste. Läs gärna mer om Must och vår verksamhet här

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 13 maj 2022
 • Plats: Stockholm, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Militära Underrättelse- och Säkerhetstjänsten - MUST
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Ingen militär utbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2022-07-31

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan