Stabsofficer Rikshemvärnsavdelningen OR-7-8 (Högkvarteret)

Om tjänsten

Stridskraften Hemvärnet tillväxer och planeras från 2023 bli en försvarsgren jämte Flygvapnet, Marinen och Armén. Rikshemvärnsavdelningen är idag en del av Högkvarteret men kommer att bli ett eget förband för att skapa en utvecklad och effektivare ledning. Genomförandesektionen vid rikshemvärnsavdelningen leder planering, genomförande och uppföljning av stridskraftens förbandsproduktion. I detta arbete är övning och utbildning av stridskraftens krigsförband en viktig del. Vår stridsskola och fyra militärregioner med totalt 40 hemvärnsbataljoner står inför en spännande utveckling.

Vi värdesätter ömsesidigt förtroende och hos oss får du både eget ansvar och möjligheter att kompetensutvecklas. Försvarsmakten erbjuder dessutom sina medarbetare möjlighet att träna tre timmar i veckan på arbetstid och Högkvarteret erbjuder många alternativ till träning.

Om enheten
Rikshemvärnsavdelningen är Rikshemvärnschefens centrala stab för att kunna leda förbandsproduktionen av stridskraften Hemvärnet.  Stridskraften Hemvärnet består av en stridsskola, fyra militärregioner med staber, regionala utbildningsgrupper och totalt 40 hemvärnsbataljoner. Antalet fast anställda är ca 800 och de frivilliga i hemvärnsförbanden är ca 22 000 .

Befattningen är placerad i genomförandesektionen som har fokus på planering, genomförande och uppföljning av den verksamhet som leder till att Försvarsmaktens hemvärnsförband är bemannade och övade för att möta beredskapskraven från fred via kris till krig. Sektionen är bemannad av både militära och civila befattningshavare.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Som stabsofficer vid genomförandesektionen deltar du planering och uppföljning av stridskraftens förbandsproduktion, där du har fokus på den pågående verksamheten och de närmaste verksamhetsåren. Ditt huvudsakliga ansvarsområde är att leda uppföljning och sammanhålla rapportering av stridskraftens verksamhet - och där du har uppdrag att utveckla uppföljningsprocessen till att bli enklare och mer effektiv.  Som en del i detta arbete kommer du också att bereda beslutsunderlag för Rikshemvärnschefen.

En annan uppgift kommer vara stabsarbete inriktat på samordning och utveckling av utbildningsverksamhet inom ett eller flera verksamhetsområden, som t.ex. musikområdet.

Du kommer i din roll att genomföra samverkan med andra delar av Högkvarteret och övriga försvarsgrensstaber och du kommer också att delta i dialoger med underställda förband och överordnad ledningsnivå.

KRAV

Kvalifikationer

 • Yrkesofficer OR 8, alternativt OR 7 med prognos mot OR 8
 • Aktuell och relevant erfarenhet av stabsarbete
 • God färdighet i Microsoft Office
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift

 

Personliga egenskaper

Du har en god analytisk förmåga där du ser sammanhang och kan identifiera väsentligheter. Du trivs med att arbeta självständigt, och att utveckla och driva frågor inom ditt ansvarsområde. Du tar initiativ och har förmågan att arbeta med flera frågor parallellt och kan i perioder arbeta i ett högt tempo. För att lyckas i rollen är det viktigt att du är en noggrann och ansvarsfull person som levererar resultat med god precision. Du är en prestigelös lagspelare med god samarbetsförmåga som sätter gruppens resultat före din egna. Du har förmåga att skapa förtroendefulla relationer på alla nivåer i organisationen.  Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet

Meriterande

 • Erfarenhet av tjänstgöring vid central eller regional stab
 • Erfarenhet av produktionsledning vid militärregioner eller av hemvärnsförband
 • Körkort *B

För att myndighetens uppdrag ska vara framgångsrikt förutsätts att alla medarbetare uppträder enligt den värdegrund som finns. Försvarsmaktens värdegrund slår vakt om alla människors lika värde, rättvisa och jämlikhet och främjar demokrati och mänskliga rättigheter (läs mer på www.forsvarsmakten.se).

Övrigt
Anställningsform: Tjänsten är en militär tillsvidareanställning.

Sysselsättningsgrad: Heltid
Arbetsort: Stockholm
Tillträdesdatum: omgående

Upplysningar om befattningen

Sektionschef, Överstelöjtnant Patrik Berge
076-882 60 82

HR-chef, Marie Gunnarsson
073-338 62 19

Välkommen med din ansökan senast den 7 augusti 2022

Fackliga företrädare
OFR/O HKV Arne Nilsson
SACO HKV Camilla Robertsson
OFR/S HKV Kjell Tetzlaff
SEKO Liselott Larsson

Ovanstående nås på telefon 08-788 75 00

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
-----------------------------------------------------
Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

I Högkvarteret (HKV) finns överbefälhavaren (ÖB) och generaldirektören (GD), vilka för närvarande har ungefär 1 000 medarbetare – både yrkesofficerare och civila experter. Högkvarteret utgörs av ledningsstaben, produktionsledningen, insatsledningen och militära underrättelse- och säkerhetstjänsten. I ledningsstaben ingår bland annat ekonomidirektören, personaldirektören, kommunikationsdirektören och chefsjuristen.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 09 juni 2022
 • Plats: Stockholm, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Högkvarteret - HKV
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Officersutbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2022-08-07

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan