Räddnings- och fältarbetssoldater GSS/K till R3-pluton F 21

Om tjänsten

Nu söker vi dig som brinner för räddningstjänst eller som vill arbeta med tunga fordon och maskiner. Vill du dessutom utvecklas i din roll som soldat är detta rätt befattning för dig!

Om tjänsten
R3-pluton är en del av Utbildningskompaniet på Norrbottens Flygflottilj, F 21. Utbildningskompaniet har två grundläggande huvuduppgifter. Den första består i att bidra till förbandet F 21:s förmåga att kunna leverera start och landningsmöjligheter för våra flygplan och helikoptrar och genom detta bidra till den luftoperativa effekten. Den andra huvuduppgiften för Utbildningskompaniet är att utbilda förbandet F 21:s värnpliktiga.

Kompaniet skall kunna upprätta samt operera på exempelvis flygbaser någonstans i Sverige eller utomlands. Inom kompaniet återfinns en rad olika funktioner som var och en är avgörande för att kunna leverera start och landningsmöjligheter för våra flygplan och helikoptrar. ATS förmåga för flygtrafikledning och SIS för sambandstjänsten. Underhållsplutonen ger förmåga till all logistiktjänst inom kompaniet och är förbandets rörliga logistikresurs.  Flygbassäkerhetsplutoner för att hantera markstriden och Sjukvårdspluton för att omhänderta skadade.

R3-pluton är sammansatt av två troppar, Räddningstropp samt Fälthållningstropp. Plutonens huvuduppgifter är flygplatsräddningstjänst, fälthållningstjänst, ammunitionsröjning samt sanering av kemiska stridsmedel. R3-pluton söker nu både räddningssoldater och fältarbetssoldater.

Dessa huvuduppgifter skall kunna genomföras i hela spektrumet från fred till kris och krig och skall kunna genomföras under alla årstider, dagar som mörker. Från en helt uppbyggd flygbas till en mindre rörlig enhet under fältmässiga förhållanden.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Fältarbetssoldat

Fälthållningstroppens huvuduppgift är att skapa förutsättningar för flygförbanden att verka, genom att dygnet runt under alla årstider kunna bedriva militär flygfältsarbetstjänst. Detta innebär att du som fältarbetssoldat måste kunna undanröja alla former av hinder som kan uppstå för flygförbanden. Vare sig det är snö, is, jord och stenar, träd eller minor och bomber. Om bansystemet skulle skadas så är det fälthållningstroppens uppgift att göra det flygdugligt igen. Till din hjälp så har du ett stort antal olika fordon, maskiner, verktyg och vapen som du får lära dig att hantera under din tjänstgöring.

Din anställning kommer att inledas med en grundläggande utbildning mot befattningen och efter det så kommer du att fortsätta utvecklas genom utbildning där du kan välja att fördjupa dig inom troppens många kompetensområden. Utöver detta så tillkommer praktisk tjänstgöring där du deltar i den fasta driften av bl.a. Kallax flygplats, där både dygns- och skiftarbete kan förekomma.

Fältarbetssoldaten har god social förmåga och agerar självständigt i sin uppgift, attityden är ansvarskännande. God samarbetsförmåga med över- och underordnad personal är en självklarhet. Att vara handlingskraftig, initiativrik och att kunna arbeta under press är en förutsättning för att förbandet skall fungera.

Fältarbetssoldaten skall kunna framföra ett stort antal olika specialfordon/maskiner för att lösa sin uppgift, varför ett genuint motorintresse är meriterande.

Räddningssoldat

Räddningstroppen ansvarar för så kallad 90-sekundersberedskap. Det innebär att en räddningsinsats ska påbörjas inom 90 sekunder efter larm om att olycka har inträffat.

Som Räddningssoldat vid räddningstroppen är du vid övningar i beredskap en stor del av dygnet, men tid läggs också på att bibehålla och utveckla dina soldatfärdigheter samt vidareutveckling. Det kan till exempel handla om brandsläckning i stora flygplan, då du tränas på att utrymma planet och släcka elden, eller agerande vid trafikolycka eller byggnadsbrand.

Miljön är psykiskt tuff då du är i beredskap och väntar länge under hög anspänning. Förutom att ha ett starkt psyke är det också viktigt att du är fysiskt uthållig och bra på att samarbeta.

Du har även möjlighet att fördjupa dig inom räddningstjänst, samt att vidareutbilda dig inom området hantering av farliga ämnen, CBRN. Med tiden kommer du även kläs med annan utbildning så som sprängtjänst, motorsåg, hjullastare samt plutonens förstärkningsvapen.

Vem söker vi?

Vi söker dig som är arbetsam, flexibel och kan arbeta självständigt under fysisk belastning. Oavsett bakgrund är det viktigaste att du är en lagspelare. Du är omsorgsfull och ansvarstagande då tjänsten ofta innebär att du kommer arbeta inom mindre enheter under perioder. Du tar direkt tag i problem när de dyker upp och du har en god förmåga att läsa av när det är läge på och av.

Personliga egenskaper

 • Hög personlig mognad då tjänsten ställer stora krav på omdöme och integritet
 • God förmåga att arbeta i grupp
 • Hög inlärningsförmåga på grund av intensiva utbildningar och övningar
 • Hög flexibilitet eftersom övnings- och insatsmiljön ofta är dynamisk

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Kvalifikationer

 • Genomfört Värnplikt, GMU eller GU med godkänt betyg
 • Uppfyller medicinska kraven enligt AFS 2005:6 (endast Räddningssoldat)
 • Körkort B
 • C/CE alt. Militärt förarbevis Tung Lastbil & Tung släpvagn.

Meriterande kvalifikationer

 • Grundutbildad eller tidigare anställd Flygfältarbetssoldat eller Räddningssoldat.
 • Annan väl vitsordad militär tjänstgöring, ex. BFA eller tjänst i beredskapsförband.
 • C/CE alt. Militärt förarbevis Tung Lastbil & Tung släpvagn.

Ansökningsprocessen

Ansökan värderas mot ställda krav och andra sökande varefter du kontaktas av företrädare för förbandet. Inför anställning genomförs registerkontroll, läkarundersökning, fysiska tester och säkerhetssamtal.

Upplysningar om tjänsten lämnas av: Plutonchef Översergeant Tobias Lantz 076-136 08 32 eller Ställföreträdande plutonchef sergeant Per Ekman Fredriksson 076-136 08 79. Vid frågor kring rekryteringsprocessen, vänd er till HR – generalist Carina Nurminen.

Fackliga representanter: OFR/S, OFR/O, SEKO, SACO

Samtliga nås via vxl: 0920-23 40 00

Övrigt

Tjänsterna är tidsbegränsade anställningar på heltid. Anställningen sker enligt Försvarsmaktens avtal för gruppbefäl, soldater och sjömän (GSS/K) och inleds med 6 månaders provanställning som övergår i en anställning upp till 8 år.

Rullbandstest samt arbets-EKG genomförs för räddningssoldater.

Individuell lönesättning enl. gällande avtal.

Tillträde: Enligt överenskommelse med arbetsgivaren.

Arbetsort Luleå.

Välkommen med din ansökan senast 2022-08-14. Din ansökan skall innehålla CV samt ett ansökningsbrev. I ansökningsbrevet vill vi att du motiverar varför du är lämpad för denna befattning. Till dig som redan gjort värnplikten ska du bifoga intyg/betyg från GMU eller värnplikt eller annan militär tjänstgöring.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Norrbottens flygflottilj, F 21, är Sveriges nordligaste flygflottilj. Huvudbasen är i Luleå, med sidobaser i Jokkmokk och Vidsel.
F 21 övar kontinuerligt för att kunna leverera följande luftoperativa förmågor i såväl fred, kris som krig:

- Kontroll av luftrummet.
- Mark- och sjömålsbekämpning.
- Underrättelseinhämtning.
- Luftburen transport.
- Stöd till övriga stridskrafter, totalförsvaret och samhället i övrigt.

F 21 försvarar - tillsammans med övriga förband i Försvarsmakten - Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer.

Tillsammans med övriga flygvapnet bevakar och skyddar vi Sveriges luftrum dygnet runt, året runt.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård samt bra balans mellan arbete och privatliv.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 16 juni 2022
 • Plats: Luleå, Norrbottens län, Sverige
 • Förband: Norrbottens flygflottilj – F 21
 • Anställningsform: Tidsbegränsad anställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Militär grundutbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2022-08-14

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan