13.Säkerhetsbataljon söker Stf C 131.Säkerhetsskvadron

Om tjänsten

13. Säkerhetsbataljon står i frontlinjen för Försvarsmaktens arbete för att upptäcka, motverka och bekämpa säkerhetshotande verksamhet, både nationellt och internationellt. Förbandet är försvarsmaktsgemensamt och innehåller delar från armén, marinen och flygvapnet.

Världen är i ständig förändring. Dagens konflikter och möjligheter till informationsspridning kan ha stor påverkan utanför stridens arena. Att inneha kännedom om motståndarens intentioner, kapacitet och avsikt är av stor betydelse för att alltid ligga steget före och en viktig del i vårt arbete. Med ett brett spektra av funktioner och metoder stoppar 13. Säkerhetsbataljon säkerhetshotande verksamhet.

13. Säkerhetsbataljon verkar med små patruller över stora ytor för att tidigt upptäcka och kunna motverka säkerhetshotande verksamhet innan motståndaren har lyckats utföra sitt uppdrag. Förmågan att verka då det råder låg beredskap är ett framträdande drag för vårt förband.

Vi övas för att hantera de fem huvudtyperna av säkerhetshot, såväl inom Sveriges gränser som utomlands:

 • Kriminalitet
 • Sabotage
 • Subversion
 • Underrättelseverksamhet
 • Terrorism

131.Säkerhetsskvadron består av en (1) skvadronstab (20 personer), (3) säkerhetsspaningsplutoner, en (1) funktionspluton (med förmågorna HUND/SÖK/PRICKSKYTT/TEKNISKA SENSORER), och en (1) Stab-/trosspluton. Skvadronen består av ca 170 personer.

131.Säkerhetsskvadrons vision:

”131. Säkerhetsskvadron (Sveriges snabbaste skvadron) utgör ett trovärdigt hot mot utländsk personal operativ i Sverige.

Skvadronen bidrar till försvarsmaktens tröskeleffekt genom aktuell stridsteknik och utrustning, väl fungerande samarbeten tillsammans med andra samt hög tillgänglighet på såväl personal och materiel.

Vi vidmakthåller 13.Säkerhetsbataljons goda anseende samt upptäcker, klarlägger, motverkar och bekämpar säkerhetshot i syfte att främja det svenska samhällets säkerhet och Försvarsmaktens förmåga att verka.”

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Stf SkvCh stödjer Skvadronchefen (SkvCh) i genomförandet av skvadronens verksamhet och är beredd att överta ledningen i dennes frånvaro.

Stf SkvCh verkar som ett chefsstöd i skvadronens utveckling och planering samtidigt som denne bereder och koordinerar skvadronens uppgifter i innevarande och kommande skede. Detta i syfte att möjliggöra för Skvadronchefen att fokusera på skvadronens långsiktiga produktionsmålsättningar, nationella insatser, och uppföljning av skvadronens verksamhet.

Som ställföreträdare på 131.Säkerhetsskvadron kommer du att få möjlighet att planera och leda nationella insatser inom ram för 13.Säkerhetsbataljonens operativa stridsgrupp.

Befattningen innebär personalansvar över skvadronstaben.


Kvalifikationer

 • Körkort B
 • Godkänd officersutbildning

Meriterande

 • Genomförd kaptensutbildning Tak-A eller motsvarande.
 • Utbildad inom underrättelse och/eller säkerhetstjänst.
 • Utbildad militärpolis.
 • Genomförd internationell insats vid underrättelse/ säkerhetsförband.
 • Tjänstgöring på bataljons-/högre stab.
 • Språkkunskap utöver svenska och engelska.
 • Genomförd ISUS utbildning.
 • MS Office: God färdighet
 • Mycket god förmåga att uttrycka sig på engelska i tal och skrift (Motsvarande STANAG 3).
 • FM FysS Nivå 3 (11:30 Fälttestet och 175 poäng Multitest.

 

Personliga egenskaper

Som ställföreträdande skvadronchef är du initiativtagande, prestigelös och har god social förmåga. Detta inte minst i syfte att uppnå goda relationer med sidoornade myndigheter eller förband vid nationella insatser.

Du har god förmåga att planera och organisera ditt arbete på ett effektivt sätt samtidigt som du följer givna prioriteringar. I rollen som ställföreträdande skvadronchef har du förmågan att lyssna på funktions- och sensorföreträdare och deras beslutsunderlag i syfte att fatta välavvägda beslut och uppnå sensoröverlappning.

Stor vikt kommer läggas vid personlig lämplighet.

Arbetet på skvadronen präglas av att arbeta som ett lag, att ta ansvar och utveckla sin funktion, och att vara beredd att arbeta i olika konstellationer inom skvadronen och med övriga skvadroner på bataljonen. Detta innebär att du bör besitta förmåga till perspektivväxling, lyhördhet, och stor samarbetsförmåga.


För att myndighetens uppdrag ska vara framgångsrikt förutsätts att alla medarbetare uppträder enligt den värdegrund som finns. Försvarsmaktens värdegrund slår vakt om alla människors lika värde, rättsvisa och jämlikhet och främjar demokrati och mänskliga rättigheter (läs mer på www.forsvarsmakten.se).

 

Övrigt
Rekryteringsprocessen består av flera obligatoriska delar; intervju, fysstester och säkerhetsprövning.

Arbetsort: Kungsängen

Anställningsform: Tillsvidareanställning med 6 månaders provanställning

Tillträde till tjänsten tidigast: Enligt överenskommelse

Upplysningar om befattningen
Kn Fritzson, carolin.fritzson@mil.se

Information om rekryteringsprocessen
Personalgeneralist Ida Hyppel, LG-13sakbat-rekrytering@mil.se

Fackliga företrädare

Kenneth Hartikainen OFR/S

Stefan Morin OFR/O

Johan Gillemyr SACO

Tomas Klasson SEKO

Samtliga nås via: 08-584 540 00


Välkommen med din ansökan senast 2022-08-08. Din ansökan bör innehålla CV samt ansökningsbrev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Livgardet är ett av Försvarsmaktens största förband med anor från 1521. Vi utbildar morgondagens soldater, liksom militärpoliser och personal som ska genomföra internationell insats. Vi bevakar de kungliga slotten, vi har säkerhets- och markstridsförband. Vi ansvarar också för att bevara och utveckla svensk militärmusiktradition. Vårt huvudsäte är i Kungsängen utanför Stockholm, men vi finns också i Sollentuna, i centrala Stockholm, Uppsala, Göteborg och Karlskrona.

Inom Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård samt bra balans mellan arbete och privatliv.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 07 juli 2022
 • Plats: Upplands-Bro, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Livgardet – LG
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Officersutbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2022-08-08

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan