Försvarsmakten söker ny Personaldirektör

Om tjänsten

Försvarsmakten (FM) är en av Sveriges största myndigheter med mer än 50000 medarbetare och frivilliganställda. FM är ständigt beredd att hävda Sveriges territorium, genomföra internationella insatser, samt att stödja samhället vid större kriser. FM uppgift är att bidra med sin verksamhet till att värna demokrati och mänskliga rättigheter. Hos oss kan du göra skillnad. FM eftersträvar mångfald eftersom det berikar vår verksamhet. Myndighetsledningen utgörs av överbefälhavaren (ÖB) och generaldirektören (GD).  

Vi söker nu dig som civil chef som vill arbeta med en bredd och komplexitet som är unik. Du kommer in mitt i en verksamhetsmässig och organisatorisk tillväxt och förändring.

Personalavdelningen är en del av FM Högkvarter. Avdelningen består av ca 40 civila och militära medarbetare. I uppgiften ingår att utveckla, leda och samordna koncernövergripande HR-frågor. Personaldirektören ingår i FM ledning.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Personaldirektören är chef för HR-avdelningen och har sakområdesansvar för HR, arbetsgivarpolitik, arbetsmiljö och att inom FM inrikta myndighetens arbete att vara en attraktiv arbetsgivare.

I ansvaret för HR och arbetsgivarpolitik ingår att leda och samordna myndighetens arbetsgivarvarumärke, kollektivavtal, anställningsvillkor och lönebildning, personaltjänst och personaladministration samt ledarskapsfilosofi. 

Personaldirektören stödjer ÖB och chefen Försvarsstaben i rollen som arbetsgivarföreträdare med det systematiska arbetsmiljöarbetet samt alla frågor inom HR området.

Personaldirektören har under chefen Försvarsstaben verksamhetsansvar för FM veteran- och anhörigverksamhet, samt FM chefsförsörjning och chefsutveckling av FM högre chefer.

Personaldirektören tecknar FM kollektivavtal och beslutar om reglering av arbetsvillkor och lönebildning.

Kompetenskrav

 • Du har mycket goda meriter från chefsbefattning inom HR-området i en stor organisation.
 • Du ska ha relevant akademisk examen inom Human Resource alternativt annan akademisk examen ihop med motsvarande
  HR- kunskaper förvärvade på annat sätt.
 • Du har gedigen erfarenhet av att driva kvalificerade HR-frågor på strategisk nivå.
 • Du har erfarenhet från att driva och genomföra förändringar och god erfarenhet av att skapa förutsättningar för praktiskt förändringsarbete i en komplex organisation.
 • Du har bred kunskap inom hela HR-området på strategisk nivå, lagar och avtal och en förståelse för vilka utmaningar som finns inom området.
 • Du ska ha en god muntlig och skriftlig framställningsförmåga i såväl svenska som engelska.

Meriterande

 • Arbete i ledande befattningar inom FM eller annan myndighet inom totalförsvaret.

Övrigt
FM är en mansdominerad organisation som strävar efter jämställdhet varför vi gärna ser kvinnor som sökande.

Personliga egenskaper
Som person har du strategisk höjd men även förmågan att omsätta strategier och visioner i praktisk handling och resultat. Du är öppen för förändringar samt har förmågan att kunna tänka nytt och se lösningar.

Befattningen kräver att du är resultatorienterad och flexibel i arbetet med att anpassa HR-frågorna till verksamhetsmålen. Befattningen kräver att du har goda ledaregenskaper och en mycket hög integritet.

Du har förmågan att bygga goda relationer såväl internt som externt samt skapa och upprätthålla förtroende i organisationen.

Du behöver också tydligt och uppriktigt dela FM värdegrund.

Vid urval kommer stor vikt att läggas vid personliga egenskaper och lämplighet. Slutkandidaterna kommer att få genomföra kompletterande urvalsaktiviter.

Övrigt
Tjänsten tillsätts efter beslut av regeringen. Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövningen med registerkontroll kommer att genomföras före anställningen enligt 19§ i säkerhetsskyddslagen. Med anställningen följer nationell och internationell arbetsskyldighet samt skyldighet att utbildas och tjänstgöra i krigsbefattning.

Tillträde sker så snart som möjligt efter säkerhetsprövning och regeringsbeslut.

Upplysningar om tjänsten kan lämnas av:
Personaldirektör Klas Eksell eller gällande rekryteringsprocessen chefsutvecklare Elisabeth Engström Hägerö eller kommendör Bengt Lundgren, 08-788 75 00.

Fackliga kontakter:
Lars-Johan Nordlund, OFR/O, 08-440 83 37
Toni Dufvenberg, Saco-S FM, 08-788 75 00
Kjell Tetzlaff, Försvarsförbundet OFR/S, 08-788 90 73
Jörgen Stehn, SEKO, 08-788 75 00

Välkommen med din ansökan senast 2022-08-14.
Din ansökan ska innehålla CV samt ett ansökningsbrev. I ansökningsbrevet vill vi att du motiverar varför du är lämpad för denna befattning. Ange löneanspråk i ansökan.

Din ansökan gör du på www.forsvarsmakten.se/Jobba/Lediga-jobb/.

 

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
-----------------------------------------------------
Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

I Högkvarteret (HKV) finns överbefälhavaren (ÖB) och generaldirektören (GD), vilka för närvarande har ungefär 1 000 medarbetare – både yrkesofficerare och civila experter. Högkvarteret utgörs av ledningsstaben, produktionsledningen, insatsledningen och militära underrättelse- och säkerhetstjänsten. I ledningsstaben ingår bland annat ekonomidirektören, personaldirektören, kommunikationsdirektören och chefsjuristen.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 30 juni 2022
 • Plats: Stockholm, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Försvarsmakten
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Ingen militär utbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2022-08-14

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan