Avdelningschef till Systemförvaltningsenheten

Om tjänsten

Systemförvaltningsenheten, SFE – Försvarsmaktens enhet för förvaltning av IT-system/applikationer och masterdata med en verksamhet med ca 240 medarbetare i Enköping, Arboga och Boden.

SFE förvaltar och utvecklar drygt 80 av Försvarsmaktens IT-system/applikationer, inom områden som logistik, HR, ekonomi, IS/IT, stabs stöd, tillsyn och insats. Dessutom förvaltar enheten masterdata (grunddata) inom ett antal områden. Verksamheten är i en expansiv fas rörande både produktion och antalet medarbetare. SFE har en intressant och dynamisk verksamhet som dessutom erbjuder ett gott arbetsklimat med engagerade medarbetare som aktivt medverkar till enhetens utveckling och Försvarsmaktens verksamhet.

Chef för avdelning Integrerade system som förvaltar ett antal system som stödjer Försvarsmaktens verksamhet. Det är en variation av system; både utifrån storlek och komplexitet samt egenutvecklade och COTS. Avdelningens huvudsakliga uppdrag är att arbeta för en effektiv systemförvaltning för samtliga system. Avdelningen består av fem sektioner där fyra sektioner verkar från Enköping och en från Arboga. Totalt är det en verksamhet på ca 80 anställda samt konsulter.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Som avdelningschef har du ett övergripande ansvar för hela din verksamhet vilket bl.a. omfattar uppdrag, personal, arbetsmiljö och ekonomi. Uppdraget innebär att du ansvarar för övergripande planering, genomförande, uppföljning samt vidareutveckling och effektivisering av avdelningens uppdrag.

Avdelningen har en kontinuerlig dialog med Högkvarteret vilket innebär att du som avdelningschef har en central roll i den kontakten. Verksamheten präglas av ständig förändring och arbetsuppgifterna är mångfasetterade och i många fall komplexa.

Du blir direkt underställd chefen Systemförvaltningsenheten och ingår i enhetens ledningsgrupp (totalt sex personer). Detta innebär att du även kommer att representera enheten i olika forum och uppgifter. I och med att avdelningen, enheten SFE och förbandet FMTIS finns på flera platser i landet innebär det emellanåt resor i Sverige.

Kvalifikationer

 • akademisk utbildning och gärna med inriktning mot IT- och informationssystem alternativt förskaffat sig motsvarande utbildning/erfarenhet på annat sätt
 • dokumenterad, aktuell och relevant chefs- och ledarerfarenhet från större organisation
 • arbetslivserfarenhet från IT-verksamhet
 • gedigen erfarenhet från systemförvaltning
 • körkort B

Meriterande

Vi söker dig som:

 • har varit chef för underställda chefer
 • har en bred teknisk förståelse för komplexa IT-miljöer och dess interaktion med verksamheten
 • har erfarenhet av verksamhetsutveckling
 • har erfarenhet av att arbeta processorienterat
 • har erfarenhet av att leda i förändring
 • har erfarenhet av systematiskt kvalitetsarbete

Personliga egenskaper

Vi ser gärna att du har erfarenhet av att dagligen röra dig mellan strategiska uppgifter och operativt genomförande. Du har senior erfarenhet och förmåga att tillsammans med andra bygga struktur baserat på vedertagna IT-förvaltningsmodeller/metoder.

Som chef och ledare är du tydlig, engagerad, coachande och motiverande. En förutsättning för att klara av arbetsuppgifterna är att du är stresstålig, situationsanpassad, prestigelös och att du har en förmåga att se helheten. Arbetet innebär många interna och externa kontakter, vilket förutsätter att du har mycket god samarbetsförmåga samt hög social kompetens.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Eftersom vi står inför stora förändringar i vårt IT-landskap under de kommande åren så är det meriterande av att ha erfarenhet av att leda i förändring. Vidare är det meriterande av att ha erfarenhet av systematiskt kvalitetsarbete.

Du som vill göra skillnad, tycker om utmaningar och värdesätter att arbeta i en föränderlig och intressant organisation, är välkommen att söka befattningen som chef för avdelningen.

Övrigt

Tillsvidareanställning, sex månaders provanställning tillämpas för dig som inte är anställd i Försvarsmakten.

Tillträde: Efter överenskommelse

Arbetsort: Enköping eller Arboga

Befattningsnivå: Civil

Upplysningar om befattningen lämnas av chefen för Systemförvaltningsenheten, Ann-Eva Karlström, 0708-522551. För upplysningar angående anställningsvillkor kontakta FMTIS J1 (HR), 019‑393500 (växel). Vi återkommer till alla sökande när befattningen blivit tillsatt. 

Fackliga kontaktpersoner
SACO Pär Loman
OFR/S Martin Sparr
OFR/O Johan Nestvall-Boo
SEKO Matz Felix
Samtliga nås via växeln på 019-393500.

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast 2022-09-04.  

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband, FMTIS, säkerställer Försvarsmaktens förmåga att kommunicera och leda - dygnet runt, året om.

Förbandet har ett samlat ansvar för Försvarsmaktens tekniska ledningssystem som stödjer militära insatser till sjöss, på land och i luften – i Sverige och utomlands. Förbandet har över 1 600 medarbetare på mer än 30 orter runt om i landet. Läs mer på https://jobb.forsvarsmakten.se/fmtis

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen.
Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras samt att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 20 juli 2022
 • Plats: Enköping, Uppsala län, Sverige
 • Förband: Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband - FMTIS
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Ingen militär utbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2022-09-04

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan