Specialist inom området Personrelaterad säkerhet

Om tjänsten

Tjänsten är placerade vid säkerhetssektionen vid Högkvarterets stab med arbetsort Stockholm. Sektionen ansvarar för den interna säkerheten vid Försvarsmaktens största organisationsenhet, Högkvarteret, och även för skyddet av Försvarsmaktens högsta chefer. Sektionen samordnar till del även säkerhetsskyddet inom Stockholms Garnison. Högkvarteret är under omorganisation och ska intill år 2023 omorganiseras till bl.a. en Försvarsstab och Operationsledning. Sektionen står inför en expansiv period där både uppgifter och ett nytt arbetslag utvecklas. Vill du vara en del av denna spännande resa och delta i utvecklingen av Högkvarterets interna säkerhetstjänst? Då ska du söka denna tjänst.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Under Högkvarterets säkerhetschef kommer du att funktionsleda utvecklingen av en grupp som bedriver arbete inom området personrelaterad säkerhet. Tjänsten innefattar att prioritera och samordna säkerheten för identifierade personella skyddsvärden i Försvarsmakten. Detta inkluderar förebyggande åtgärder inom ramen för hot mot person, personskyddskoordinering, uppföljning samt arrangemangssäkerhet och resesäkerhetskoordinering. Arbetsuppgifterna består bland annat av:

Utveckla och kvalitetssäkra Högkvarterets arbete med personsäkerhet inom ramen för personskydd, säkerhetsskydd, verksamhetsskydd och hotbedömning.

 • Utveckla och kvalitetssäkra Högkvarterets arbete med arrangemangssäkerhet och resesäkerhetskoordinering.
 • Stödja verksamheten med rådgivning inom ovannämnda områden.
 • Genomföra säkerhetsutbildningar, såväl internt inom Högkvarteret som externt samt delta vid kontroller av säkerhetsskyddet.
 • Utveckla och skriva interna bestämmelser.
 • Ta fram och utveckla processer.
 • Delta i projekt och liknande verksamhet.
 • Resor i tjänsten inom/utom riket kan förekomma.

Arbetsuppgifterna kan förändras och utvecklas över tid allt eftersom verksamheten utvecklas vid sektionen. Du kommer ha ett nära samarbete med säkerhetschefen i Högkvarteret samt Must säkerhetskontor, Ledningsstaben och Insatsstaben. Vidare innebär arbetsuppgifterna ett nära samarbete med Försvarsmaktens högsta chefer och personer i deras innersta krets samt externa partners med relation till funktionen.

Arbetsuppgifterna innefattar ej operativt personskyddsarbete eller transporttjänst.

Kvalifikationer

 • Aktuell och relevant utbildning i personsäkerhet inom Försvarsmakten, Säkerhetspolisen, Polismyndigheten eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer likvärdig
 • Aktuell yrkeserfarenhet av att självständigt handlägga ärenden avseende personsäkerhet, hot mot person, uppföljning, arrangemangssäkerhet samt resesäkerhetskoordinering eller annan erfarenhet som arbetsgivaren bedömer likvärdig
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska
 • Dokumenterad erfarenhet av direkt ledarskap/leda arbetsgrupper
 • Körkort B

Meriterande

 • Tjänstgöring inom Försvarsmakten och den militära säkerhetstjänsten
 • God kännedom om Försvarsmakten som organisation och säkerhetstjänstens regelverk
 • Aktuell och relevant säkerhetsskyddsutbildning inom Försvarsmakten (vid FM UndSäkC)
 • Eftergymnasial utbildning med aktuell examen som av arbetsgivaren bedöms vara inom relevant område
 • Erfarenhet av arbete i IS Undsäk
 • Utbildning i intervju- och samtalsteknik

Personliga egenskaper

För tjänsten gäller att du som person är nyfiken och initiativrik samt att du har förmågan att funktionsleda en arbetsgrupp. En stor del av arbetet sker i mycket nära samarbete med andra enheter inom Högkvarteret, Försvarsmakten och andra myndigheter vilket ställer höga krav på förmåga att bygga och vidmakthålla goda relationer. Du ska vara ansvarstagande och kan självständigt hantera dina uppgifter. Arbetet ställer krav på ett högt säkerhetsmedvetande och god förmåga att hantera tempoväxling.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Du förväntas aktivt bidra till en trivsam arbetsmiljö och dela Försvarsmaktens värdegrund.

Övrigt
Tjänsten är en tillsvidareanställning, sex månaders provanställning tillämpas. Befattningen kan sökas av både civil och militär personal. Tillträde snarast efter överenskommelse.

Arbetsort: Lidingövägen, Stockholm

För mer information om tjänsten
Kontakta Högkvarterets säkerhetschef, överstelöjtnant Patrik Lind, 08-788 75 00, alternativt Högkvarterets ställföreträdande säkerhetschef, kapten Anders Spalding, 08-788 75 00.

Fackliga kontaktpersoner
OFR/O HKV Arne Nilsson
SACO HKV Camilla Robertsson
OFR/S HKV Kjell Tetzlaff
SEKO HKV Pia Almström
samtliga nås på telefon 08-788 75 00

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast 2022-08-14

Din ansökan ska innehålla CV samt ett personligt brev. I brevet vill vi att du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.

 

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
-----------------------------------------------------
Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

I Högkvarteret (HKV) finns överbefälhavaren (ÖB) och generaldirektören (GD), vilka för närvarande har ungefär 1 000 medarbetare – både yrkesofficerare och civila experter. Högkvarteret utgörs av ledningsstaben, produktionsledningen, insatsledningen och militära underrättelse- och säkerhetstjänsten. I ledningsstaben ingår bland annat ekonomidirektören, personaldirektören, kommunikationsdirektören och chefsjuristen.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 18 juli 2022
 • Plats: Stockholm, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Högkvarteret - HKV
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Ingen militär utbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2022-08-14

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan