Analytiker till 13. Säkerhetsbataljon

Om tjänsten

 

13. Säkerhetsbataljon står i frontlinjen för Försvarsmaktens arbete att upptäcka, motverka och bekämpa säkerhetshotande verksamhet, både nationellt och internationellt. Förbandet är försvarsmaktsgemensamt och innehåller delar från armén, marinen och flygvapnet.

Världen är i ständig förändring. Dagens konflikter och möjligheter till informationsspridning kan ha stor påverkan utanför stridens arena. Att kunna förstå och förklara en motståndares kapacitet och intentioner på taktisk och operativ nivå är avgörande för att kunna förutse och skydda mot säkerhetshot. Försvarsmakten vill här alltid ligga steget före. God förståelse för Försvarsmaktens egna och/eller totalförsvarets skyddsvärden och sårbarheter samt god förståelse för motståndaren är också en viktig del i vårt arbete.

Vi verkar med små patruller över stora ytor för att tidigt upptäcka och kunna motverka säkerhetshotande verksamhet innan motståndaren har lyckats utföra sitt uppdrag. Förmågan att verka i fred, kris och gråzon är ett framträdande drag för vårt förband.

Vi arbetar med ett brett spektra av funktioner och metoder för att hantera olika typer av säkerhetshot som kan riktas mot Försvarsmakten. Fokus ligger primärt på att upptäcka och motverka främmande underrättelseverksamhet, sabotage och kriminalitet men vi arbetar även mot subversion och terrorism.


Nu söker vi analytiker till Underrättelse- och säkerhetssektionen på 13.Säkerhetsbataljons stab

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Som analytiker vid underrättelse- och säkerhetssektionen (S2) påverkar ditt arbete stora delar av bataljonens verksamhet. Du deltar i både planering, genomförande och uppföljning av förbandets underrättelse- och säkerhetsunderrättelsetjänst. Du arbetar med att skapa förståelse för egen verksamhet och skyddsvärden samt analysera motståndarens intentioner och kapacitet genom att arbeta med motståndarperspektiv. Vidare genomför du bearbetning och analys av inhämtad information samt delger rapporter och orienteringar i skrift såväl som genom muntliga föredragningar internt eller till externa parter. I rollen ingår också utvecklingsarbete av våra metoder, rutiner och underrättelseprodukter. Du har kontakt med många olika personer och funktioner internt, i andra delar av Försvarsmakten och andra myndigheter. I befattningen som analytiker hos oss ingår möjligheten att tjänstgöra på annan ort under kortare perioder. Arbetet erbjuder goda möjligheter till egen påverkan på arbetsuppgifter och personlig utveckling. Du har stora möjligheter att tillsammans med sektionen forma din egen utveckling och med tiden erhålla ansvar för exempelvis utvecklings- och utbildningsprojekt inom verksamhetens ramar.

 Kvalifikationer

 • Akademisk utbildning inom för befattningen relevant område eller annan utbildning/erfarenhet som arbetsgivaren bedömer som likvärdig.
 • Relevant erfarenhet av analytiskt arbete.

 

Meriterande

 • Erfarenhet av underrättelsetjänst i Försvarsmakten eller annan myndighet, både operativt och/eller genom arbetsledning.
 • Försvarsmaktens underrättelseutbildning, exempelvis Grunder underrättelsetjänst eller BISC/IOC.
 • Erfarenhet av säkerhetsförband och operativ militär säkerhetstjänst.
 • Erfarenhet av att arbeta med sekretessbelagd information.
 • B-körkort.
 • God fysisk förmåga.

Personliga egenskaper

Befattningen ställer krav på att du kan arbeta självständigt i egna projekt samt ingå i projektgrupper där du bidrar med dina kunskaper och erfarenheter. Du är noggrann samt har ett strukturerat arbetssätt och förmågan att växla tempo när så krävs. Du har en hög personlig integritet och en god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift i både svenska och engelska. För tjänsten behövs analytisk förmåga och vi ser att du har arbetat med olika analysmetoder och verktyg. Stor vikt kommer att läggas på personlig lämplighet vid rekryteringen.


För att myndighetens uppdrag ska vara framgångsrikt förutsätts att alla medarbetare uppträder enligt Enligt Försvarsmaktens värdegrund. Försvarsmaktens värdegrund slår vakt om alla människors lika värde, rättsvisa och jämlikhet och främjar demokrati och mänskliga rättigheter (läs mer på www.forsvarsmakten.se).

Övrigt

Tjänsten är tillsvidare anställning på heltid i civil placering som inleds med 6 månaders provanställning.

Arbetsort Kungsängen.

Inom ramen för rekryteringsprocess kan arbetsprov komma att genomföras.

Tillträdesdatum enligt överenskommelse.

Upplysningar om befattningen
Lt Johan Lilja, 08-584 540 00

Information om rekryteringsprocessen
Lg-13sakbat-rekrytering@mil.se

Fackliga företrädare

Kenneth Hartikainen OFR/S

Stefan Morin OFR/O

Johan Gillemyr SACO

Tomas Klasson SEKO

 

Samtliga nås via: 08-584 540 00


Välkommen med din ansökan senast 2022-09-30. Din ansökan bör innehålla CV samt ansökningsbrev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.

 

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Livgardet är ett av Försvarsmaktens största förband med anor från 1521. Vi utbildar morgondagens soldater, liksom militärpoliser och personal som ska genomföra internationell insats. Vi bevakar de kungliga slotten, vi har säkerhets- och markstridsförband. Vi ansvarar också för att bevara och utveckla svensk militärmusiktradition. Vårt huvudsäte är i Kungsängen utanför Stockholm, men vi finns också i Sollentuna, i centrala Stockholm, Uppsala, Göteborg och Karlskrona.

Inom Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård samt bra balans mellan arbete och privatliv.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 20 september 2022
 • Plats: Upplands-Bro, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Livgardet – LG
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Ingen militär utbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2022-09-30

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan