Operativ radiologisk och nukleär expert - Utveckling av skydd mot joniserande stålning och kärnvapen

Om tjänsten

Befattningen erbjuder
Befattningen erbjuder en omväxlande vardag där du bidrar till att stärka Försvarsmaktens och Sveriges förmåga till skydd mot kärnvapen och joniserande stålning genom utveckling av metoder och utrustning.

I din roll som operativ expert har du en stor variation av arbetsuppgifter där du bland annat driver och stöttar utvecklingsprojekt inom ditt område. Du har ett tätt samarbete med avdelningens övriga kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära (CBRN) experter samt andra funktioner och myndigheter inom totalförsvaret så som Försvarets Materielverk (FMV), Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) och Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI).

Utöver dina huvudsakliga uppdrag ingår även träning på arbetstid och arbete ute i fält. Tjänsteresor kan förekomma med anledning av exempelvis kompetensutveckling eller samarbeten.

Om enheten
Utvecklingsavdelningen består av ett arbetslag med positiva, lösningsfokuserade och hjälpsamma medarbetare. Vi värdesätter ett öppet klimat och ser att mångfald berikar verksamheten. Utvecklingsavdelningens uppdrag är att ansvara för utveckling av metoder, materiel och publikationer inom CBRN och stärka hela Försvarsmakten (FM) i förmågan att upptäcka och skydda sig mot CBRN-hot.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Du kommer arbeta med att utveckla och kvalitetssäkra metoder och utrustning för upptäckt av okända ämnen, provtagning, analys och sanering vid händelse som innefattar joniserande strålning och kärnvapen. Du har en stödjande roll gentemot Försvarsmaktens strategiska CBRN-experter, samt övrig försöksverksamhet. Du arbetar självgående och samarbetar med andra i både små och stora projekt.

Befattningen innebär en krigsplacering vid 1. CBRN-kompaniet som löser uppgifter nationellt och internationellt som stöd till hela Försvarsmakten och civila myndigheter. Du kommer att delta i övningar och insatser som förbandet genomför men i ditt dagliga arbete tjänstgör du vid utvecklingsavdelningen.

Kvalifikationer

 • Svenskt medborgarskap
 • Master/magisterexamen inom strålningsfysik, radiokemi, kärnfysik eller motsvarande.
 • God förmåga att uttrycka dig på svenska och engelska i tal och skrift
 • Yrkeserfarenhet inom relevant område

 Meriterande

 • Erfarenhet av utvecklingsarbete
 • Erfarenhet av projektledning
 • Kunskap/erfarenhet om FM utvecklings- och anskaffningsprocess
 • Erfarenhet av försöksmetodik
 • B-körkort

 Personliga egenskaper

Vi söker dig som:

 • Självständigt kan driva projekt
 • Är analytisk med god förmåga till ett strukturerat arbetssätt
 • Är lyhörd och kommunikativ med god samarbetsförmåga


Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet och vi ser gärna kvinnliga sökande.


Övrigt

Anställningsform: tillsvidare med provanställning
Sysselsättningsgrad: heltid
Arbetsort: Umeå
Tillträdesdatum: enligt överenskommelse

För upplysningar om befattningen kontakta:
C UtvA: Thomas Fahlander
E-post: thomas.fahlander@mil.se
Telefon: 070-847 91 06

Fackliga företrädare:
OFR/O: Mikael Mosten: vxl 090-17 55 00       
OFR/S: Per Eriksson: vxl 090-17 55 00
SACO: Eric Uhlin Frankel: vxl 090-17 55 00
SEKO: Mattias Jonsson: vxl 090-17 55 00


Sista ansökningsdag

Välkommen med din ansökan senast 2023-10-01. Din ansökan bör innehålla CV samt ansökningsbrev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Totalförsvarets skyddscentrum, SkyddC, i Umeå är Försvarsmaktens kunskapscentrum för skydd mot strålning, smitta och gift så kallade CBRN-händelser. Enheten utvecklar inte bara Försvarsmaktens förband inom området utan säkerställer också förmågan vid Försvarsmaktens övriga delar. SkyddC arbetar därför med både utbildning och utvecklingsfrågor samt ansvarar för att vidmakthålla nationell och internationell beredskap på området. Centrumets funktion är försvarsgemensam vilket innebär ett löpande samarbete med ett antal myndigheter inom vårt sakområde. Vid SkyddC arbetar drygt 140 civilt och militärt anställda. Budgeten för enheten omsluter cirka 140 miljoner kronor per år.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 21 augusti 2023
 • Plats: Umeå, Västerbottens län, Sverige
 • Förband: Totalförsvarets skyddscentrum – SkyddC
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Ingen militär utbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2023-10-01

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan