Oceanograf/naturvetare med inriktning oceanografi till Försvarsmaktens Meteorologi- och Oceanograficentrum (METOCC)

Om tjänsten

Befattningen erbjuder

Stora möjligheter till kompetensutveckling inom befattningen och en stor variation av arbetsuppgifter. Arbetet utförs både enskilt och i grupp.

Möjlighet till fysisk träning på arbetstid.

 

Om enheten

METOCC är beläget på Ledningsregementet (LedR) i Enköping och har som uppgift att utarbeta väderprognoser och oceanografiskt underlag till militära förband och staber. Arbetet utförs dygnet runt/året om i syfte att öka förbandens verksamhetssäkerhet och operativa effekt. 

Vid METOCC tjänstgör cirka 50 medarbetare uppdelade på Produktions-, Utbildnings- samt Metod och systemavdelningen med en jämn fördelning mellan officerare (i huvudsak försvarsmeteorologer) och civila. Könsfördelningen på METOCC är relativt jämn och vi ser vår arbetsplats som jämställd.

I oceanografigruppen, som är en del av Metod och systemavdelningen, arbetar två personer och vi söker nu ytterligare en oceanograf/naturvetare till en civil befattning. Gruppens främsta uppgift är att utveckla förmågan att leverera oceanografiska prognoser till Marinen i syfte att dessa ska bidra till optimerad användning av sensorer och vapensystem. I övrigt arbetar gruppen med att utveckla och producera oceanografiska prognoser, utbilda medarbetare vid såväl Försvarsmaktens (FM) Vädertjänst som inom Marinen samt delta vid övningar där oceanografisk kompetens efterfrågas.

 

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Delta i utvecklingen av oceanografiska modeller, system och prognosmetodik inom FM Vädertjänst. Utbilda medarbetare inom Försvarsmakten i områdena oceanografi och marinmeteorologi. Utfärda oceanografiska prognoser samt samverka med Marinen, SMHI och andra myndigheter.

Arbetet är i huvudsak förlagt på dagtid men visst arbete på obekväm arbetstid kan förekomma. Helger och nätter ingår i tjänsten, vilket främst sker under övning.

 

KRAV

Kvalifikationer

 • Oceanograf eller naturvetenskaplig utbildning alternativt annan utbildning eller erfarenhet som bedöms likvärdig.
 • God kunskap i engelska (läsa, skriva och prata).
 • Datorvana och goda kunskaper i MS Office.
 • B-körkort.

Personliga egenskaper

Du är ansvarstagande, drivande och självständig med god förmåga att ta egna initiativ. Vi ser att du är noggrann, har en god samarbetsförmåga samt kommunikativ förmåga. Du har god förmåga att prestigelöst arbeta i grupp och delar gärna med dig av dina kunskaper och erfarenheter.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

 

MERITERANDE

 • Erfarenhet av att utbilda – pedagogisk erfarenhet.
 • Programmeringskunskaper (C#, MATLAB, JAVA eller Python).
 • Sjöväderkompetens.
 • Militär erfarenhet, främst från Marinen.

För att myndighetens uppdrag ska vara framgångsrikt förutsätts att alla medarbetare uppträder enligt den värdegrund som finns. Försvarsmaktens värdegrund slår vakt om alla människors lika värde, rättvisa och jämlikhet och främjar demokrati och mänskliga rättigheter (läs mer på www.forsvarsmakten.se).

 

Övrigt

Anställningsform: Tillsvidare, sex månaders provanställning.

Befattningsnivå: Civil.

Sysselsättningsgrad: Heltid.

Arbetsort: Enköping.

Tillträdesdatum: Snarast.

 

För upplysningar om befattningen kontakta:

Gruppledare Christoffer Östberg, 0171-15 75 92.

 

För information om rekryteringsprocessen kontakta:

Chef för Metod- och systemavdelningen Jonas Lilja, 0171-15 75 80. 

 

Facklig företrädare:

SACO AnnMarie Löfwenberg, 0171- 15 75 86.

 

Sista ansökningsdag

Välkommen med din ansökan senast 2022-10-09. Din ansökan bör innehålla CV samt ansökningsbrev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.

 

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Ledningsregementet är ett försvarsmaktsgemensamt förband. Här finns ett flertal krigsförband och enheter som utgör en nationell spetskompetens inom försvarsmakten. Genom ledning, samband, meteorologi och psykologiska operationer skapar Ledningsregementet förutsättningar för lyckad samverkan på mark-, sjö-, luft-, och informationsarenan. Ledningsregementet bedriver verksamhet inom hela skalan från utveckling, utbildning, träning till insats.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård samt bra balans mellan arbete och privatliv.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 09 september 2022
 • Plats: Enköping, Uppsala län, Sverige
 • Förband: Ledningsregementet – LedR
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Ingen militär utbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2022-10-09

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan