MUST söker analytiker till Nationella Underrättelseenheten (NUE) vid MUST Underrättelsekontor

Om tjänsten

Nationella underrättelseenheten (NUE) är ett stående förband som skall användas i de internationella insatser, där Sverige har eller avser ha förbandsbidrag. Förbandet stödjer i insatsområden multinationella chefer, förbandschefer och nationellt styrkebidrag med nationella underrättelser. Förbandet tar även fram underrättelser för uppdragsgivare inom och utom Försvarsmaken nationellt. Förbandet är underställt chefen Must.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Vi erbjuder ett omväxlande, spännande och meningsfullt arbete, där underrättelseanalys vid någon av NUE:s deskar i Sverige varvas med tjänstgöring i något av Försvarsmaktens insatsområden. Du kommer att arbeta med analys avseende ett geografiskt eller tematisk bearbetningsområde kopplat till något av de konfliktområden där Sverige har militära insatser. Arbetet syftar till att beslutsfattare i Regeringskansliet och svenska och multinationella militära chefer ska få bästa möjliga beslutsunderlag. I praktiken innebär detta att utifrån rapportering från olika källor identifiera mönster och dra relevanta slutsatser. Vi arbetar med en bred palett av frågor, från säkerhetspolitisk analys till taktisk underrättelsetjänst. Tjänsten innefattar att delta i planering och inriktning av inhämtning inom bearbetningsområdet, att ta fram skriftliga underrättelserapporter och att genomföra föredragningar. Vidare förväntas du samverka med olika aktörer både i Sverige och utomlands.

Utlandstjänstgöring under fältmässiga förhållanden är en obligatorisk återkommande del av befattningen.

Formell kompetens

 • Akademisk examen, exempelvis i statsvetenskap, humaniora, internationella relationer, freds- och konfliktstudier eller teknisk/naturvetenskaplig inriktning.
 • Arbetslivserfarenhet av kvalificerad analysverksamhet.
 • Mycket goda språkkunskaper i svenska och engelska gärna även franska.
 • Körkort klass B.
 • Svenskt medborgarskap.
 • Genomförd värnpliktsutbildning eller GMU.
 • Skall årligen klara av FM Fysiska baskrav samt till förbandet hörande tilläggskrav.

Meriterande

 • Utbildning eller erfarenhet av underrättelseanalys.
 • Tidigare utlandstjänstgöring för Försvarsmakten, annan svensk myndighet eller annan internationell organisation.
 • Goda kunskaper om militära, politiska och kulturella förhållanden i något av

Försvarsmaktens insatsområden.

 • Goda språkkunskaper utöver engelska, t.ex. franska.
 • Goda IT-kunskaper särskilt avseende analysverktyg samt Officepaketet.
 • Goda akademiska meriter och betyg.
 • Mycket god förmåga att uttrycka sig i skrift.

Personliga egenskaper

 • Du är analytiskt lagd och har blick för såväl helhet som detaljer.
 • Du är noggrann och har god stilistisk förmåga.
 • Du har god förmåga att bygga och upprätthålla relationer.
 • Du kan arbeta självständigt men är också en lagspelare. Det är viktigt att du är flexibel och enkelt kan hantera korta och långa deadlines.
 • Stor vikt läggs vid personliga egenskaper.
 • Social kompetens
 • Vilja att utveckla den personliga färdigheten inom fältmässiga områden.

Övrigt

Tjänsten är en tillsvidareanställning med 6 månaders provanställning med tillträde enligt överenskommelse, dock senast 2023-08-14. Tjänsten innebär att du kommer att krigsplaceras, vilket bl a innebär att du måste ha en fullgod hälsa. Befattningen ställer också krav på fysisk förmåga och Försvarsmakten möjliggör för anställda att uppnå dessa krav genom att anställda erbjuds att träna på arbetstid. Befattningen är oberoende vilket innebär att både civila- och militära kandidater kan söka befattningen.

Utlandstjänstgöring är en obligatorisk återkommande del av befattningen.

Tjänstgöringen inleds senast under sensommaren hösten 2023 med en gemensam utbildning. Initiala utbildningen kommer omfattas av ca 6 månaders inledande grundkurs. Grundkursen innehåller bl.a. utbildning i underrättelsetjänst och annan relevant utbildning för krigsförbandet.

Befattningen är placerad i Stockholm.

Då befattningen kommer omfattas av sekretess så uppmanar vi dig att vara restriktiv i din kommunikation angående att du sökt den här tjänsten.

Urval sker löpande och din ansökan ska innehålla CV samt ett personligt brev. I det personliga brevet vill vi att du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.

Sista ansökningsdag: 2023-02-28

Frågor om befattningen eller rekryteringsprocessen kan mejlas till: hkv-rekrytering-must@mil.se, vänligen ange ”Analytiker NUE” i ämnesraden.

 

Facklig representant är för SACO: Anders Markow, OFR/O: Björn Blomberg, OFR/S: Maria Ekelund och för SEKO: Katarina Kruse . Samtliga nås via HKV växeln 08-788 75 00

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) är en del av Försvarsmaktens högkvarter i Stockholm. Vi ger regeringen och Försvarsmakten kvalificerade beslutsunderlag om omvärldsutvecklingen och hot mot Sveriges och Försvarsmaktens säkerhet. Vår vision är ”Ett säkrare Sverige i en osäker värld”. Must är en kunskapsorganisation och erbjuder både spännande och för Sverige angelägna arbetsuppgifter. Här arbetar både officerare och civila experter inom olika områden, t ex statsvetenskap, IT, ekonomi, teknik, matematik och HR.

En stor del av Must verksamhet omfattas av sekretess och vi ber dig därför att inte berätta att du sökt jobb hos Must för andra personer än dina närmaste. Läs gärna mer om Must och vår verksamhet här

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 07 oktober 2022
 • Plats: Stockholm, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Militära Underrättelse- och Säkerhetstjänsten - MUST
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Militär grundutbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2023-02-28

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan