Försvarsingenjörer

Om tjänsten


Är du utbildad civilingenjör och intresserad av att vara med i utvecklingen av Försvarsmaktens olika system? Kombinera det med en betald officersexamen och bli försvarsingenjör!

Tjänsten erbjuder
En försvarsingenjör är en officer som även har en civilingenjörsexamen. Som försvarsingenjör utgör du länken mellan det militära och det tekniska. Försvarsmakten befinner sig i en expansiv fas där vi tillförs många olika kvalificerade materielsystem. Din roll som försvarsingenjör är att se till att vår materiel inte bara är i teknisk toppklass, utan även är användarvänlig för soldater och sjömän.

Under dina första år tjänstgör du på något av våra förband och lär dig hur flertalet materielsystem används och underhålls. Med tiden får du större ansvar i olika materielprojekt och kompetensutvecklas mot högre militära grader. Du får en stor systemkunskap och bidrar på många olika sätt i Försvarsmakten.

Därefter kan din arbetsplats vara i någon av de militära staberna eller någon stödjande myndighet. Verksamheten varierar och kan exempelvis handla om framtidsstudier och forskningsuppgifter.

KRAV

Kvalifikationer

 • Avlagd civilingenjörsexamen (300 HP) vid anställningstillfället.
 • God förmåga att utrycka dig i tal och skrift på engelska och svenska.
 • B-körkort.
 • Genomförd värnplikt.
 • Godkända testresultat hos Försvarsmakten (testerna är en del av rekryteringsprocessen).

Personliga egenskaper

Du har hög egen drivkraft och en problemlösande analysförmåga. Du är både strukturerad och flexibel. Du har förmåga att arbeta både i grupp och självständigt. Arbetet kräver att du är uthållig och klarar fysiska och psykiska påfrestningar.

Du tror på människors lika värde, har demokratiska värderingar och är beredd på att tjänstgöra både nationellt och internationellt. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Utbildning till försvarsingenjör

Du blir inledningsvis anställd som officer med kadetts grad vid Försvarsmaktens tekniska skola, FMTS. Efter officersutbildningen utnämns du till fänrik och försvarsingenjör och går vidare till ett annat förband.

Efter en introduktion på FMTS påbörjar du en särskild officersutbildning (SOFU) vecka 34 2023 vid Militärhögskolan Karlberg. Utbildningen är två terminer och genomförs till större delen i Stockholm.

Övrigt
Tillsvidareanställning, sex månaders provanställning tillämpas.
Fast lön vid anställningstillfället och fram till officersexamen. Därefter tillämpas individuell lönesättning.
Ort: Stockholm. 
Uttagning sker löpande och innefattar bland annat test på Plikt- och prövningsverket. Antagningskrav för officer framgår av Plikt- och prövningsverkets hemsida. Anställning förutsätter även en godkänd säkerhetsprövning och registerkontroll.
Har du annan officersexamen så kan en validering ske mot gällande kursplan.

Upplysningar
Vill du veta mer om tester, uttagning och utbildning så vänd dig till: 

Kenneth Marbäcken, kenneth.marbacken@mil.se, 070-591 78 61,
Torbjörn Andersson, torbjorn.hg.andersson@mil.se, 072-395 31 15,
Christina Ahremark, christina.ahremark@mil.se, 070-739 71 31,

Fackliga företrädare
SACO: Nermina Dzanic,
OFR-S: Roland Kramer,
SEKO: Jörgen Jansson, OFR-O: Anders Norén,
Nås via växeln 08-788 75 00.

Din ansökan ska innehålla CV, personligt brev och examensbevis (utdrag från LADOK eller motsvarande) från teknisk högskola/universitet. Välkommen med din ansökan senast 2023-01-08.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 20 oktober 2022
 • Plats: Stockholm, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Försvarsmakten
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Militär grundutbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2023-01-08

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan