Röjdykare inför utbildning 2023/24

Om tjänsten

Nu söker marinen dig som är militärt grundutbildad och vill utbilda dig till röjdykare!

Sökande enheter: 

 • 3. Sjöstridsflottiljen (33.minröjningsdivisionen, Karlskrona)
 • 4. Sjöstridsflottiljen (42.minröjningsdivisionen, Haninge) 
 • 4. Sjöstridsflottiljen (44.röjdykardivisionen, Skredsvik)

Huvudsakliga arbetsuppgifter 

Din primära arbetsuppgift som röjdykare är att skapa rörelsefrihet i sjöar och hav, genom att röja och kartlägga ammunition. Din vardag som röjdykare kan innefatta allt ifrån olika utbildningsinsatser till skarpa uppdrag, samt även att ge stöd till samhället genom att till exempel hjälpa polisen att söka efter försvunna personer. Andra uppdrag är skarpa minröjningsoperationer i Östersjön.


Läs mer om tjänsten i befattningsguiden på Försvarsmaktens hemsida. Röjdykare
Se vår serie i 5 delar om Röjdykaraspiranterna på Youtube. Röjdykaraspiranterna del 1

Personliga egenskaper

Samarbetsvillig, positiv, stresstålig och noggrann; egenskaper som är fundamentala för en röjdykare. Arbetet är mycket krävande fysiskt och psykiskt, och du behöver snabbt kunna ställa om från lugnare arbetsuppgifter till skarpa uppgifter med högt tempo.
Säkerhetsmedvetenhet och ansvarstagande är grundläggande för en röjdykare, därför fästs stor vikt vid personlig lämplighet.

Krav 

 • Godkänd militär grundutbildning, alternativt tidigare värnplikt enligt lagen om totalförsvarsplikt, med godkända betyg. Har du inte genomfört militär grundutbildning än, klicka här för att se hur du ansöker till kommande grundutbildningsomgång. 
 • Synskärpa lägst 1,0 på vardera ögat utan korrektion.
 • Fullgott färgseende


Läs mer om kraven och tjänsten i befattningsguiden på Försvarsmaktens hemsida.

Kompletterande prövning

Under KP genomförs ett antal övningar för att kontrollera motivation, fysisk förmåga samt att medicinska undersökningar och intervjuer genomförs. När din ansökan är inskickad och en första bedömning är gjord får du besked om en kompletterande prövning blir aktuellt för dig under 2023. Då får du också mer information om prövningen och träningstips för din uppbyggnad.

Övrigt 

 • Utbildningsstart: Befattningsutbildningen för röjdykare påbörjas under hösten 2023. Den genomförs på Berga, Karlskrona och Skredsvik.
 • Lön: Individuell och differentierad lönesättning tillämpas.
 • Arbetsorter: Karlskrona, Skredsvik eller Haninge.

Kontakt

Har du frågor om rekryteringsprocessen är du välkommen att kontakta ansvarig rekryteringskoordinator filippa.alenius@mil.se eller 0766 – 35 85 84.
Har du övriga frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta blirojdykare@mil.se.   

Facklig representant

För fackliga frågor kontakta Joakim Pukk:
Joakim.pukk@mil.se

Sista datum för ansökan

2023-06-19

Bifoga din ansökan med följande dokument:

- Personligt brev

- CV med referenser.

- Intyg och betyg från grundläggande militär utbildning/värnplikt.

- Kopia av gymnasiebetyg

Antagningarna kommer ske löpande efter genomförd kompletterande prövning, parallellt med grundrekrytering via Plikt-och Prövningsverket.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Fjärde sjöstridsflottiljen är ett insatsförband i den svenska marinen. Flottiljens ledningsstab, sju fartyg och röjdykardivision på västkusten utbildar och tränar sjömän och officerare för beredskap att genomföra insatser, både nationellt och internationellt. Flottiljen har förmåga att kontrollera havsområden, sjövägar och sjöfart, göra insatser mot yt-, luft- och undervattensmål, samt röja minor i hamnområden, kustnära farvatten och på öppet hav.
Fjärde sjöstridsflottiljen bidrar också löpande med personal till internationella insatser, bland annat i Afghanistan – långt från kust och hav.
Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård samt bra balans mellan arbete och privatliv.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 25 november 2022
 • Plats: Uddevalla, Västra Götalands län, Sverige
 • Förband: Fjärde sjöstridsflottiljen – 4.sjöstridsflj
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Militär/Civil
 • Sista ansökningsdag:2023-06-19

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan