Personalbefäl till Rikshemvärnsavdelningen, blivande Rikshemvärnsstaben

Om tjänsten

 

Befattningen erbjuder

Rollen som personalbefäl innebär en bred, varierad och samverkande roll i en organisation i förändring och tillväxt.

Du kommer att samverka med kontaktytor inom egna stridskraften (SK) och försvarsgrenarna (FG). Arbetsuppgifterna kommer att vara varierande och innebära att du utöver daglig planering och uppföljning av personaltjänsten även deltar i övningar och vid behov insatser med förbandet. I din roll som personalbefäl är du stabsmedlem vilket innebär att du även kommer få bidra till samordning och stöd inom andra delar. Välkommen med din ansökan!

Om enheten

Stridskraften Hemvärnet är i stor tillväxt och planeras från 2023 bli en självständig stab vid sidan av Flygvapnet, Marinen och Armén. Stridskraften Hemvärnet består av en stridsskola, fyra militärregioner med staber, regionala militärregiongrupper och totalt 40-talet hemvärnsbataljoner. Antalet fast anställda är ca 800 och de frivilliga i hemvärnsförbanden är ca 22 000.

Rikshemvärnsavdelningen är idag en del av Högkvarteret. Rikshemvärnsavdelningen är Rikshemvärnschefens centrala stab för att leda och inrikta förbandsproduktionen av stridskraften Hemvärnet. Från 2023 blir Rikshemvärnsavdelningen ett eget förband och byter namn till Rikshemvärnsstaben (RHS).

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Som personalbefäl tillhör du personalsektionen inom stödavdelningen. Personalsektionen består av HR-chef, Personalchef, HR-generalister, HR-specialist och personalbefäl. Avdelningen arbetar strategiskt, operativt och taktiskt samt konsultativt med b.la. attraktion/rekrytering, kompetensutveckling, arbetsmiljö, rehabilitering, personalekonomi samt allmänna HR/personalfrågor och stödjer chefer i olika typer av frågeställningar.

Som personalbefäl kommer dina huvuduppgifter främst riktas mot INSS och KRO. Du kommer även att ha vissa arbetsuppgifter inom produktionsfunktionen.

Du förväntas ge ett konsultativt stöd samt funktionsleda dessa utifrån gällande riktlinjer, policys samt lagar och avtal. Befattningen kommer att utvecklas och arbetsuppgifterna kan därmed komma att förändras över tid.

Du kommer att ansvara för:

 • Återkommande personalberedning mot insatsstabens personalfunktion
 • Taktisk värdering (TaV) inom personalområdet
 • Krigsförbandsvärdering inom personalområdet
 • Funktionsleda vid insats och övning
 • Krigsplaceringsarbete
 • Stödja kompetensområdesföreträdare  
 • Stödja och samverka med RHFV gällande införande av 3BS i hemvärnsbataljoner
 • Samverka med RHFV avseende befordran av hemvärnssoldater i hemvärnsbataljoner
 • Delta och samverka vid personalförsörjningskonferens
 • Delaktig i rekrytering av militär kompetens
 • Utveckla personalberedningsrollen utifrån samtliga beredskapsnivåer
 • Reservofficershandläggning

 

 KRAV

Kvalifikationer

 • Officer OR 8 alt OR 7 med prognos mot OR 8
 • Relevant och aktuell arbetslivserfarenhet av personaladministration
 • Goda kunskaper i MS Office
 • Goda kunskaper i tal och skrift i svenska språket
 • B-körkort

Personliga egenskaper

För att både trivas och passa i befattningen söker vi dig som har en god social kompetens, är duktig på att nätverka och har en god samarbetsförmåga. Du verkar för utveckling och förbättringsarbete och bidrar  gärna till andras utveckling. Du har ett metodiskt och systematiskt tillvägagångssätt och en god förståelse för organisationens regler och strukturer. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

 

MERITERANDE

Erfarenhet av Försvarsmaktens verksamhetsledningssystem SAP/PRIO
Erfarenhet av personal/HR-arbete inom Försvarsmakten
Erfarenhet av stabstjänst på taktisk nivå eller förbandsnivå
Kunskap om Hemvärnet och de övriga frivilliga försvarsorganisationer

 

Övrigt

Tillsvidareanställning, 6 månaders provanställning. Befattningen är placerad på Gärdet i centrala Stockholm. Tillträde snarast enligt överenskommelse.

Upplysning om tjänsten lämnas av personalchef Anders Häggberg, RiksHV. Tel:070-5441372

Fackliga företrädare

OFR/O HKV Arne Nilsson
SACO HKV Camilla Robertsson
OFR/S HKV Kjell Tetzlaff
Ovanstående nås på telefon 08-788 75 00

SEKO Thomas Klasson telefon 08-584 540 00

 

Ansökan

Ansök med CV och personligt brev. Sista ansökningsdatum är 31 januari 2023.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Hemvärnet är en del av Försvarsmaktens insatsorganisation och i stark tillväxt.

Hemvärnet verkar i fred, kris och krig och som krigsförband är dess huvuduppgift att skydda, bevaka, ytövervaka samt stödja samhället. På många sätt är Hemvärnet en nationell stomme för försvaret och skyddet av Sverige. Antalet fast anställda ska vara ca 800 och de frivilliga i hemvärnsförbanden ska vara ca 25 000.

Rikshemvärnsstaben är rikshemvärnschefens centrala stab för att leda och inrikta förbandsproduktionen av stridskraften hemvärnet. Rikshemvärnschefen ansvarar för att utveckla och vidmakthålla stridskraften hemvärnet som består av fyra militärregioner med staber, utbildningsgrupper, territoriella förband och hemvärnsförband, Hemvärnets stridsskola HvSS samt musikkårer.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 02 januari 2023
 • Plats: Stockholm, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Rikshemvärnsstaben
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Officersutbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2023-01-31

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan