Flying Crew Chief (FCC) till Heavy Airlift Wing (HAW) Pápa Ungern

Om tjänsten

Vi söker dig som vill jobba i en spännande miljö utomlands.

HAW är en multinationell flottilj baserad i Pápa, Ungern, vars verksamhet är ett samarbete mellan tolv nationer. Tillsammans har länderna köpt och bemannar tre Boeing C-17 Globemaster III och opererar dem gemensamt världen över i ett 30-årigt åtagande. Sverige är varit verksamma på plats sedan 2008 och vi har idag ca 26 anställda i HAW och två i SWE National Support Element (NSE). Tillsammans med medföljande familjer består kontingenten av ca 80 personer varav ca 15 skolbarn.   

Personalen i den svenska kontingenten har Pápa (35 000 inv.) som tjänstgörings- och bostadsort under tjänstgöringstiden. Pápa är beläget cirka 17 mil väster om Budapest (till Wien ca 13 mil, till Bratislava ca 10 mil). Avståndet mellan Pápa stad och Pápa Air Base är ca 6 km.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Du genomför transportflyguppdrag - strategiskt och taktiskt och under uppdraget utför du klargöring, service och avhjälpande underhållsåtgärder på C-17 samt ansvarar för och uppdaterar flygplanshandlingar och dokumentation.

Under uppdrag utför du främst klargöring och kontroll av flygplan samt vid behov även felsökningar reparationer på system, struktur samt komponenter. Du ger råd åt befälhavaren i flygsäkerhetspåverkande frågor. Vid eventuella flygplansfel under uppdrag koordinerar du som FCC tillsammans med MOC (Maintenance Operations Center) Pápa vilka reservdelar och underhållsutrustning samt vilket behov av extra underhållspersonal som behövs.

Kvalifikationer

 • Officer eller specialistofficer 
 • Certifierad Flygtekniker 
 • Mycket goda kunskaper i engelska i både tal och skrift 

Prövning kommer att ske innan anställning/placering gällande flygmedicinska krav. 

Meriter och önskvärda kvalifikationer

 • Flera års erfarenhet av flygunderhållstjänst
 • SERE C- utbildning
 • Pistolutbildning
 • Förarbevis på minibuss
 • Erfarenhet av arbete i en internationell miljö

Personliga egenskaper 

Den speciella miljö som tjänstgöringen och verksamheten utomlands innebär ställer stora krav på noggrannhet, precision, god samarbetsförmåga, social kompetens och flexibilitet. 

Du bör kunna ta initiativ, vara ansvarstagande och jobba självständigt samt fungera väl i grupp.

Vi ser även att du är en god representant för Försvarsmakten och står bakom Försvarsmaktens värdegrund (se www.forsvarsmakten.se). 

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet vid tillsättningen av befattningen.

Övrigt

 • Avtal om utlandskontrakt och riktlinjer för anställningsvillkor vid tjänstgöring utomlands tillämpas (URA), vilket bl.a. innebär förtroendearbetstid.
 • Arbetet innebär arbete på oregelbundna tider, ex dag, kväll, natt och helgdagar. 
 • Arbetet innebär också utbildningar och övningar i USA och Europa.
 • Har du familj finns det möjlighet för den att följa med, vilket vi rekommenderar. För barn i skolålder erbjuds skolundervisning på engelska eller via distans. Undervisningen sker på Quality School International (QSI) i Pápa (www.qsi.org).
 • Tjänstgöringsperioden startar sommaren 2024 och inriktas mot att omfatta 4 år. De exakta tidpunkterna för tjänstgöringsperiodens start och längd fastställs i samband med uttagning till befattningen och i samråd med arbetstagaren.
 • Utbildningar och erfarenheter som saknas och bedöms nödvändiga för tjänsten kan kompletteras efter överenskommelse. 
 • Innan du börjar din tjänstgöring får du genomföra en besöksresa till Pápa efter överenskommelse.
 • Befattningen utgår från en gradnivå enligt HAW Post Description (PD) men kan tillsättas med en grad upp eller ned. 
 • Försvarsmaktens regler för fysisk standard gäller. 
 • Utbildning i USA (2 månader) krävs innan påbörjande av tjänstgöring. Andra utbildningar och erfarenheter som saknas och bedöms nödvändiga för tjänsten kan kompletteras efter överenskommelse.

Kontaktpersoner

C Internationella avdelningen,

Roger Saxin, 0510-47 76 11

E-post: f7-Internationella-avd@mil.se 

C NSE Pápa, 

Lotta Tiller, 070-886 98 36

E-post: f7-Internationella-avd@mil.se

Internationella avd,

Mikael Svensson, 0510 – 47 70 99 

Åsa Wikström, 0510-47 71 15

E-post: f7-Internationella-avd@mil.se 

Fackliga företrädare 

Officersförbundet OFR/O, Jan Möller, 0704 - 614 400
Försvarsförbundet OFR/S, Per Gunnarsson, 0510 - 47 77 08
SACO, Ulf Svensson, 0510 - 47 74 63
SEKO, Erling Svensson, 072 - 98 11 659

Sista ansökningsdag

Välkommen med din ansökan senast 2023-02-26. Din ansökan ska innehålla CV och ansökningsbrev där vi vill att du motiverar varför du är lämpad för denna befattning samt beskriver din familjesituation.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Skaraborgs flygflottilj är en mångsidig och unik flygflottilj. Här finns stridsflyg samt Försvarsmaktens samlade resurs av transport- och specialflyg. Vi genomför grund- och befattningsutbildning av pliktinkallade rekryter samt utbildar alla svenska och utländska Gripenpiloter. Förbandet deltar också i många insatser. I Sverige finns verksamheten på Såtenäs, Malmen, Arlanda och Karlsborg. Utomlands ansvarar vi för Gripensupporten i Thailand samt för den svenska personalen vid det internationella transportflygsamarbetet Heavy Airlift Wing i Ungern.
Läs gärna mer på https://www.forsvarsmakten.se/f7

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård samt bra balans mellan arbete och privatliv.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 19 januari 2023
 • Plats: Ungern - Pápa, Pápa, Ungern
 • Förband: Skaraborgs flygflottilj – F 7
 • Anställningsform: Tidsbegränsad anställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Officersutbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2023-02-26

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan